Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Δυσκολίες κινητικότητας έχουν οι 50άρηδες μετά από κοροναϊό

Δυσκολίες κινητικότητας έχουν οι 50άρηδες μετά από κοροναϊό

Διπλασιάζονται οι δυσκολίες κινητικότητας στους μεσήλικες μετά τον κοροναϊό έστω κι αν η νόσηση ήταν ήπια ή μέτρια και δεν χρειάστηκε ούτε νοσηλεία. Αντίστοιχα δυσκολεύει και η σωματική δραστηριότητα

Αδύνατον να σηκωθούν ακόμη κι από την καρέκλα τους είναι για την πλειονότητα όσων έχουν «περάσει» κοροναϊό έστω και χωρίς νοσηλεία, εάν έχουν περάσει τα 50…

Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε εκτεταμένη έρευνα σε περίπου 24.000 ασθενείς από τον Καναδά, όπου οι μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες που ανάρρωσαν από κοροναϊό, είτε ήταν επιβεβαιωμένα περιστατικά, είτε πιθανά, είτε ύποπτα κρούσματα, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν επιβάρυνση στην κινητικότητά τους και στη φυσική τους κατάσταση, σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που δεν πέρασαν COVID-19. Κι αυτό, έστω κι αν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη νόσησαν ήπια ή μέτρια και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την κινητικότητά τους μετά την αποδρομή της νόσου COVID – 19, και να βαθμολογήσουν τη δυσκολία τους, στο να σηκωθούν από μια καρέκλα, να ανεβοκατέβουν μια συστάδα σκαλοπατιών χωρίς βοήθεια και να περπατήσουν στα επόμενα δύο – τρία οικοδομικά τετράγωνα στη γειτονιά τους.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες (25,2%) παρατήρησε μείωση της ικανότητάς του για φυσική δραστηριότητα με το 5,7% αυτών να διαπιστώνουν πολύ χειρότερη επιδείνωση της κινητικότητάς τους. Το 8,9% των συμμετεχόντων ανέφεραν μείωση της ικανότητάς τους να κυκλοφορήσουν ακόμη και μέσα στο σπίτι, με 1,4% αυτών να βρίσκονται στο μέγιστο της επιδείνωσης και ένα 8,6% παρατήρησε μείωση της ικανότητας για  δουλειές στο σπίτι, με το 1,6% να καταγράφει τη μέγιστη επιδείνωση.

Τα αποτελέσματα αυτά, που αφορούσαν την περίοδο μετά το πρώτο lockdown του 2020, συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα της αρχικής μελέτης για τη γήρανση στον καναδικό πληθυσμό  και σύμφωνα με αυτά 3.639 συμμετέχοντες ή το 15,2% ανέφεραν νέα δυσκολία να σηκωθούν από την καρέκλα, 2489 συμμετέχοντες ή το 10,4% ανέφεραν νέα δυσκολία στο περπάτημα και στο κατέβασμα της σκάλας χωρίς βοήθεια και 2656 συμμετέχοντες (11,1%) ανέφεραν νέα δυσκολία στο περπάτημα μέχρι τα επόμενα 2 – 3 τετράγωνα της γειτονιάς.

Η επιδείνωση από την COVID-19

Σε σύγκριση με άτομα που δεν προσβλήθηκαν από κοροναϊό, όσοι ξεπέρασαν την πιθανή ή επιβεβαιωμένη COVID-19 είχαν σχεδόν 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν επιδείνωση στην ικανότητά τους για δουλειές στο σπίτι  με τις πιθανότητες να είναι αυξημένες από 1,11 – 3,22 φορές, αντίστοιχα επιδείνωση στη συμμετοχή τους σε σωματική δραστηριότητα κατά 1,32-2,76 φορές παραπάνω.

Διαβάστε επίσης: Lockdown: Απλοί τρόποι να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα

Παρόμοια ήταν και η κατάσταση με αυτούς που υποψιάζονταν ότι πέρασαν COVID – 19, καθώς διαπιστώθηκαν επίσης  διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν επιδείνωση της ικανότητας να μετακινούνται μέσα στο σπίτι (από 2,01-2,63 φορές), να συμμετέχουν σε δραστηριότητες στο σπίτι (από 1,82-2,41 φορές) και να συμμετέχουν σε φυσική δραστηριότητα (από 1,61-1,97 φορές) σε σύγκριση με άτομα χωρίς COVID-19.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν και πρόσθετες μεταβλητές που σχετίζονταν με τις συνθήκες διαβίωσης και προχώρησαν σε προσαρμογές, όπου διαπίστωσαν και πάλι αντίστοιχες δυσκολίες στην κινητικότητα, με τα προβλήματα να σηκωθούν από την καρέκλα να αυξάνονται από 1,06 μέχρι και 5,11 φορές παραπάνω, για αυτούς που πέρασαν επιβεβαιωμένη ή πιθανή COVID – 19, και μεταξύ 1,37 – 2,1 φορές παραπάνω γι΄ αυτούς με υποψία COVID-19.

Αντίστοιχα, τα άτομα με ύποπτο COVID-19 ήταν επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν επιδείνωση στις δυσκολίες να ανεβοκατέβουν μια σκάλα κατά 1,55 μέχρι 2,44 φορές και να περπατήσουν 2-3 οικοδομικά τετράγωνα κατά 1,45-2,22 φορές.

Must in

Τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή έχει η Ελλάδα

Πληρώνουμε τουλάχιστον δυο φορές ακριβότερα τις 10 παθήσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία σε σχέση με χώρες της περιοχής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024