Ανάκαμψη δύο… ταχυτήτων στην παγκόσμια οικονομία – 12 τρισ. το κόστος της πανδημίας
Τα απειλητικά σύννεφα και το σενάριο της ομαλής επιβράδυνσης – Το «μεγάλο χάσμα των εμβολίων».
Απειλητικά σύννεφα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταιγίδες έχουν συγκεντρωθεί πάνω από τις αγορές και τις οικονομίες για τη διετία 2022-2023 βλέπει για τη νέα χρονιά η Deutsche Bank.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται στον πληθωρισμό, ο οποίος κινείται σε υψηλά επίπεδα ενώ οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν (ακόμη) μία σχετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, στην πιθανή εμφάνιση νέας μετάλλαξης (ή πιθανές νέες μεταλλάξεις), ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού δεν βρίσκονται ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο και στα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στις αλυσίδες εφοδιασμού, με τους χρόνους παράδοσης και το κόστος μεταφοράς να πλησιάζουν στα υψηλά όλων των εποχών.
Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, πάντως, οι πιθανότητες μίας ομαλής επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και της επιστροφής της σε «ασφαλές λιμάνι» παραμένουν, εν μέσω ελεγχόμενης νομισματικής σύσφιξης και ελέγχου της παραλλαγής Όμικρον ως την ερχόμενη άνοιξη. Προβλέπει μάλιστα πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδύνει από το 5,6% το 2021 στο 4,4% το 2022, ενώ στην Ελλάδα ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ από το εκρηκτικό 8,7% το 2021, θα υποχωρήσει στο 4,4% το 2022 και στο 3,8% το 2023.
Κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων κορυφαίων οικονομολόγων διεθνών τραπεζών είναι πως από τη νέα χρονιά θα κινηθούμε προς ένα νέο σημείο ισορροπίας ενδημικής συμβίωσης με τον κοροναϊό.
Στην εξίσωση μπαίνει και ο παράγοντας εμβόλια. Εκτιμάται μάλιστα πως παρόλες τις προκλήσεις ένας αυξανόμενος αριθμός εμβολίων και θεραπευτικών σκευασμάτων θα επιτρέψει τελικά μια ισχυρή ανάκαμψη, την επιστροφή της παγκόσμιας κινητικότητας με την ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και την απελευθέρωση της περιορισμένης ζήτησης από τους καταναλωτές.
Τα εμβόλια
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις προοπτικές των επιμέρους οικονομιών συνέπεια των μεγάλων διαφορών στα ποσοστά εμβολιασμού ή σε αυτό που ονομάζεται ως «το μεγάλο χάσμα των εμβολίων». Σήμερα το 65% του ανεπτυγμένου κόσμου έχει εμβολιαστεί, έναντι κάτω του 2% σε μέσα επίπεδα για τις πολύ φτωχές χώρες, ενώ 75-80 χώρες κυρίως από την Αφρική δεν μπορούν να πετύχουν τον στόχο του 40%.
Έτσι, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι σε επίπεδο ΑΕΠ, οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα ξεπεράσουν τα προ πανδημίας επίπεδα το 2022 και θα κινούνται 0,9% υψηλότερα το 2024, χρονιά κατά την οποία οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες (εκτός Κίνας), θα βρίσκονται 5,5% χαμηλότερα από τις προ πανδημίας προβλέψεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, η πανδημία «δεν θα εξαλειφθεί πουθενά παρά μόνο όταν εξαλειφθεί παντού».
Μέχρι στιγμής το κόστος της πανδημίας, βάσει και των διαφόρων παρεμβάσεων, υπολογίζεται από την αντασφαλιστική Swiss Re σε 12 τρισ. δολάρια (43,5 δισ. ευρώ οι παρεμβάσεις για την Ελλάδα), ενώ το ΔΝΤ εκτίμησε πως αν ο οικονομικός αντίκτυπος της Covid-19 είναι παρατεταμένος, θα δούμε πρόσθετες απώλειες στο παγκόσμιο ΑΕΠ ύψους 5,3 τρισ. δολ. στα επόμενα πέντε χρόνια σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις.
Eτσι, ερώτημα αποτελεί στο κατά πόσο στις οικονομικές προβλέψεις των επενδυτικών τραπεζών και των διεθνών οργανισμών, λαμβάνεται υπόψη «το μεγάλο χάσμα των εμβολίων», αλλά και οι πιθανοί συστημικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προκύπτουν από την υπάρχουσα ή και από μελλοντικές πανδημίες.
- Εκλογές ΗΠΑ: Ποιες πολιτείες θα πάρουν Τραμπ και Χάρις – Προβλέψεις και πρώτα αποτελέσματα
- ΗΠΑ: Οι νέοι στην Αριζόνα ψηφίζουν για τα δικαιώματα
- Εκλογές ΗΠΑ: Oι 10 βασικές δημογραφικές ομάδες θα κρίνουν τις προεδρικές εκλογές
- Λίβανος: Τουλάχιστον 20 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα νότια της Βηρυτού
- Καταγγελίες Τραμπ για μαζική νοθεία σε Φιλαδέλφεια και Ντιτρόιτ
- Ισραήλ: Στους δρόμους οι πολίτες μετά την καρατόμηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας