Κατώτατος μισθός – Ο Μητσοτάκης εξαγγέλλει νέα αύξηση
Η έκρηξη του πληθωρισμού στο 5,1% (σε υψηλά 11 ετών) προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση που βλέπει τις όποιες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας να εξανεμίζονται αν και συγκρατούν ένα μέρος του κόστους
Καταπολέμηση της ακρίβειας με την πολιτική ενίσχυσης των εισοδημάτων -και όχι με την μείωση των έμμεσων φόρων- δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση και η οποία εντός ολίγων 24ωρων, δια στόματος του πρωθυπουργού, θα εξαγγείλει το σχέδιο της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού. Οι ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν και απόψε υπό το κλίμα των ανατιμήσεων που καίνε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Η έκρηξη του πληθωρισμού στο 5,1% (σε υψηλά 11 ετών) προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση που βλέπει τις όποιες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας να εξανεμίζονται αν και συγκρατούν ένα μέρος του κόστους. Στελέχη της κυβέρνησης σκιαγραφούν εδώ και ημέρες τις προτεραιότητες που δεν είναι στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων στα καύσιμα ή του Φ.Π.Α. στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης αλλά στην κατεύθυνση ενίσχυσης του εισοδήματος και λειτουργίας της αγοράς.
Τις εξαγγελίες των παρεμβάσεων στήριξης έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός- όπως εξάλλου συνέβη και με την γνωστοποίηση του πακέτου ενίσχυσης για τους λογαριασμούς ρεύματος την περασμένη εβδομάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει, ενδεχομένως και σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, πολύ συγκεκριμένα τη διαδικασία της δεύτερης αύξησης στο κατώτατο μισθό το 2022. Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι “την πολιτική μας δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο απέναντι σ’ αυτό το κύμα ανατιμήσεων και, ταυτόχρονα, δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο ούτε τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ούτε την αναπτυξιακή της διάσταση”.
Επείγουσα αύξηση
Η αύξηση κατώτατου μισθού οδεύει προς επίσπευση -έπειτα από το 2% που οδήγησε τον ελάχιστο μισθό στα 663 ευρώ μεικτά στις αρχές Ιανουαρίου. Η αύξηση φαίνεται «επείγουσα» και προς την απόφαση αυτή συνηγορούν και τα περιθώρια που δημιουργεί η ισχυρή ανάπτυξη του 2021 πάνω από 8%, ενώ για το 2022 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,5%-5%.
Οικονομικό και πολιτικό επιτελείο παρακολουθούν το τσουνάμι αυξήσεων και διαμηνύουν ότι οι θα υπάρχουν παρεμβάσεις ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν αποκλιμάκωση των πιέσεων μετά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά την ενέργεια, από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έχει διαθέσει πάνω από 1,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών.
Τον Ιανουάριο ένα ποσό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων και των αγροτών σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Από την κυβέρνηση έχει τονιστεί η πολιτική προς τη μείωση φόρων και εισφορών όπου για παράδειγμα ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τις ήδη ανακοινωθείσες παρεμβάσεις όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ συν 60 εκατ. ευρώ το 2022 (όπου ίσχυε μείωση κατά 22% από το 2019), η μείωση στη φορολόγηση των επιχειρήσεων στο 22% από 29%, οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 4% και οι μόνιμες μειώσεις σε προκαταβολές φόρου , η μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Όμως ο εκρηκτικός συνδυασμός των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας και οι φόροι- έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς- μπλοκάρουν στο να φτάσουν οι παραπάνω κινήσεις στις τσέπες των πολιτών.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και, προφανώς, επηρεάζει και την οικιακή οικονομία. Τόνισε ότι βρισκόμαστε, ήδη, αντιμέτωποι με τις συνέπειες των ανατιμήσεων, κάτι που επηρεάζει την οικονομία των νοικοκυριών, την τσέπη των καταναλωτών, των πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων. “Η πολιτική μας διευρύνει το διαθέσιμο εισόδημα, κάτι που έγινε το προηγούμενο διάστημα και εξελίσσεται, συνεχίζεται και τώρα. Έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, έχουν μειωθεί οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Θα πάμε σε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Ο Πρωθυπουργός θα περιγράψει πολύ συγκεκριμένα τη διαδικασία της αύξησης αυτής. Παίρνουμε μέτρα για τη σωστή λειτουργία της αγοράς, έτσι ώστε ο καταναλωτής να έχει επιλογές. Με την πολιτική μας δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο απέναντι σ’ αυτό το κύμα ανατιμήσεων και, ταυτόχρονα, δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο ούτε τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ούτε την αναπτυξιακή της διάσταση”, υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις