Σχολεία – Το 50%+1 δεν ήταν πρόταση της επιτροπής αλλά απόφαση του υπουργείου – Τι λέει ο Βατόπουλος
Δεν μπορούμε να θέσουμε ως επιτροπή ένα όριο οριζόντιο για τη λειτουργεία των σχολείων δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρθηκε στην απόφαση για το 50%+1 που εφαρμόζεται για να κλείσει μία τάξη, και ξεκαθάρισε ότι αυτό το μέτρο δεν συζητήθηκε ούτε προτάθηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στην οποία είναι μέλος, αλλά τέθηκε από το υπουργείο.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το πρωτόκολλο του 50%+1 κρουσμάτων (ώστε να κλείσει ένα σχολικό τμήμα), δεν ήταν κάτι που συζήτησε η Επιτροπή. Αυτό ουσιαστικά μπήκε από το υπουργείο, κατά τη γνώμη μου ως όριο πάνω από το οποίο δεν μπορεί πλέον – για εκπαιδευτικούς λόγους – να γίνεται μάθημα. Δεν μπορούμε να βάλουμε εμείς ένα όριο, έτσι οριζόντιο από τώρα».
Παίζουν ρόλο οι συρροές
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, πρόσθεσε πως την εικόνα στα σχολεία την εξετάζουν καθημερινά και το πότε πρέπει να κλείνει μία τάξη ή όχι εξαρτάται και από τις συρροές που θα δούμε.
«Αν ξαφνικά δεις μια μεγάλη συρροή σε ένα σχολείο, και πέντε παιδιά να είναι τα άρρωστα, θα χρειαστεί να κλείσει το σχολείο, έτσι κι αλλιώς. Μπορεί να έχει 20 ασθενείς, που δεν συνδέονται μεταξύ του και να μην χρειάζεται να το κάνεις. Δεν είναι εύκολο να βάλεις ένα όριο», εξήγησε.
Υπενθυμίζουμε ότι για το μέτρο του 50%+1 έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και από ειδικούς που ζητούν το πρωτόκολλο να αλλάξει και το τμήμα να κλείνει με λιγότερα κρούσματα.
Η Όμικρον δεν είναι γριπούλα
Αναφορικά με την Όμικρον, τόνισε ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο, ωστόσο «φαίνεται ότι είναι πολύ μεταδοτική και λιγότερο παθογόνος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι μια απλή γριπούλα, σε καμία περίπτωση. Ακόμα δεν έχουμε πολλές νοσηλείες από Όμικρον, ίσως όμως αυτό να οφείλεται στο ότι είναι σχετικά νωρίς η διασπορά της και αφορά νεότερους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις