O «Δημόκριτος» και ελληνικά πανεπιστήμια σε πείραμα πυρηνικής σύντηξης
Διεθνής επταετή συνεργασία για την ανάπτυξη της υποσχόμενης πηγής ενέργειας.
Σε ευρωπαϊκή κοινοπραξία που πειραματίζεται με την πυρηνική σύντηξη θα συμμετάσχει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», μαζί με οκτώ συνδεδεμένα ελληνικά πανεπιστήμια.
Χάρη στη συνέχιση του προγράμματος EUROfusion, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος έρευνας Horizon Europe οι έλληνες επιστήμονες θα συμμετέχουν κατά τα επόμενα επτά έτη σε διάφορες ερευνητικές περιοχές με στόχο την ανάπτυξη της υποσχόμενης πηγής ενέργειας.
Η πυρηνική σύντηξη είναι το αντίθετο της σχάσης: κάτω από συνθήκες ακραίας πίεσης και θερμοκρασίας, ελαφρά άτομα όπως το υδρογόνο ενώνονται και σχηματίζουν βαρύτερα στοιχεία όπως το ήλιο, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες ενέργειας.
Διαβάστε επίσης: Το ισχυρότερο λέιζερ του κόσμου στα πρόθυρα ιστορικής επιτυχίας για την πυρηνική σύντηξη
Παρά τις προσπάθειες δεκαετιών, κανείς δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει τις αντιδράσεις σύντηξης έτσι ώστε το σύστημα να παράγει περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώνει.
Oι ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας Τεχνολογίας Σύντηξης του «Δημόκριτου», με τη συμμετοχή τριών ινστιτούτων του, θα εστιαστούν σε θέματα μελέτης της επίδρασης της ακτινοβολίας σε υλικά σύντηξης με στόχο την ανάπτυξη υλικών ανθεκτικών στην ακτινοβολία, στην κατανόηση της αλληλεπίδρασης του πλάσματος με τα εσωτερικά τοιχώματα του αντιδραστήρα σύντηξης που περιβάλλει το πλάσμα, στην ανάπτυξη ανιχνευτών νετρονίων, καθώς επίσης σε νετρονικούς και ραδιολογικούς υπολογισμούς και μετρήσεις.
Σήμερα, το μεγαλύτερο σχεδιαζόμενο πείραμα σύντηξης είναι ο Διεθνής Πειραματικός Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας, ο οποίος κατασκευάζεται στο Κανταράς της Γαλλίας και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την επόμενη δεκαετία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις