Παιδική πορνογραφία – Τριπλασιάστηκε το οπτικό υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών 7 έως 10 ετών στο internet
Μια ιδιαίτερα ανησυχητική τάση είναι εκείνη της χειραγώγησης νεαρών παιδιών, προκειμένου εκείνα να τραβήξουν μόνα τους πορνογραφικά βίντεο, τα οποία στη συνέχεια διακινούνται μέσω διαδικτύου
- Γαλλία: Σε αβεβαιότητα η χώρα – Ανοίγει ο Μακρόν δρόμο για πρόωρες εκλογές;
- Σοκ στο Χόλιγουντ: Πέθανε ο σκηνοθέτης και σύζυγος της Όμπρεϊ Πλάζα, Τζεφ Μπαένα
- Άφαντοι οι δύο δραπέτες - Με τέσσερις ώρες καθυστέρηση ενημερώθηκε η αστυνομία από τις φυλακές Κασσαβέτειας
- Σκάνδαλα, αντιδράσεις και cancel: Οι διάσημοι που έχασαν τους περισσότερους followers στα social media το 2024
Η αποπλάνηση παιδιών μέσω διαδικτύου εκτοξεύτηκε στη διάρκεια των lockdown, σύμφωνα με νέα έρευνα που διαπίστωσε τριπλασιασμό του οπτικού υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ηλικίας επτά έως δέκα ετών το περασμένο έτος.
Το Internet Watch Foundation ανακοίνωσε ότι το 2021 ήταν η χειρότερη καταγεγραμμένη χρονιά για την ψηφιακή σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, καθώς εντόπισε 252.000 URL που περιλάμβαναν εικόνες ή βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, σε σχέση με τα 153.000 της προηγούμενης χρονιάς.
Η φιλανθρωπική οργάνωση, που έχει την έδρα της στη Βρετανία αλλά ερευνά υλικό από όλο τον κόσμο, δήλωσε ότι έχει υπάρξει σημαντική αύξηση του υλικού που δημιουργείται από τα ίδια τα παιδιά, τα οποία χειραγωγούνται στο να καταγράψουν την ίδια τους την κακοποίηση πριν αυτή καταλήξει να διακινείται στο διαδίκτυο, με την ταχύτερη αύξηση να καταγράφεται σε παιδιά ηλικίας επτά έως 10 ετών.
Lockdown, οθόνες και εγκληματίες
Το IWF ανέφερε ότι η αύξηση των περιστατικών θα μπορούσε να συνδέεται με τα lockdown, τα οποία κράτησαν τους ανθρώπους στο σπίτι και τους καθήλωσαν μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών. Σημείωσε ότι τα lockdown έβαλαν στο στόχαστρο των παιδεραστών όλο και μικρότερα παιδιά και μάλιστα σε «βιομηχανική κλίμακα».
«Οι ειδικοί σε ζητήματα ασφάλειας των παιδιών αναφέρουν ότι τα νεότερα παιδιά στηρίζονταν όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ ο επιπλέον χρόνος που περνούσαν online ενδέχεται να τα κατέστησε πιο ευάλωτα σε κοινότητες εγκληματιών που αναζητούν παιδιά για να τα χειραγωγήσουν, ώστε εκείνα να καταγράψουν μόνα τους την ίδια τους τη σεξουαλική κακοποίηση στην κάμερα. Το υλικό στη συνέχεια διαμοιράζεται σε άλλους εγκληματίες στο internet», ανέφερε η έκθεση του IWF.
Ποιες ηλικίες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο
Το 2021, το IWF κατέγραψε 182.000 περιστατικά υλικού που είχαν δημιουργήσει τα ίδια τα παιδιά. Από αυτά τα επιβεβαιωμένα περιστατικά τα 27.000 αφορούσαν παιδιά 7 έως 10 ετών. Από τη στιγμή που το IWF επιβεβαιώνει ότι οι καταγγελίες κακοποίησης – που σε μεγάλο βαθμό προκύπτουν από πολίτες, την αστυνομία, τεχνολογικές εταιρείες ή και αναλυτές του ίδιου του οργανισμού – είναι αληθείς, στη συνέχεια παραπέμπονται στις αρχές των κρατών όπου βρίσκονται οι servers που φιλοξενούν το υλικό. Το IWF σημείωσε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των βίντεο που έχει γυριστεί από τα ίδια τα παιδιά αφορά ανηλίκους 11 έως 13 ετών, μια ηλικιακή ομάδα που εμφανίζεται σε 148.000 από τις καταγγελίες προς τον οργανισμό στη διάρκεια του περασμένου έτους.
«Τα παιδιά μπαίνουν στο στόχαστρο εγκληματιών, που τα προσεγγίζουν, τα αποπλανούν και τα κακοποιούν σε βιομηχανική κλίμακα», εξήγησε η Σούζι Χάργκριβς, επικεφαλής του IWF. «Πολύ συχνά, αυτή η σεξουαλική κακοποίηση συμβαίνει στα υπνοδωμάτια των παιδιών, στα σπίτια που ζουν με τις οικογένειές τους, με τους γονείς τους να μην έχουν ιδέα τι κάνουν στα παιδιά τους άγνωστοι μέσω του internet».
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Το IWF συστήνει στους γονείς να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα, για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους παραμένουν ασφαλή στο διαδίκτυο:
- Να τους μιλούν για την ψηφιακή σεξουαλική κακοποίηση. Να ανοίγουν τη συζήτηση και να ακούνε τις ανησυχίες που εκφράζουν τα ίδια τα παιδιά τους.
- Να ορίσουν από κοινού τους κανόνες για το πώς θα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως οικογένεια.
- Να μάθουν ποιες πλατφόρμες και εφαρμογές αγαπούν τα παιδιά τους και να δείξουν ενδιαφέρον για την ψηφιακή τους ζωή.
- Να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν τα εργαλεία, τις εφαρμογές και τις ρυθμίσεις που συμβάλλουν στη διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών.
Με πληροφορίες από Guardian
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις