Πρόσθετα τροφίμων – Η ΕΕ απαγορεύει το διοξείδιο του τιτανίου
Χρησιμοποιείται ευρέως για να δίνει λευκό χρώμα σε τυποποιημένα προϊόντα
- Καταρρακτώδεις βροχές παρέλυσαν τη Μάλαγα - Σε κόκκινο συναγερμό ξανά η πολύπαθη Βαλένθια
- Μαρινάκης για Safe Youth: Εργαλείο για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά κάθε παιδί απέναντι στη βία
- Υδροστρόβιλος εμφανίστηκε στον Σαρωνικό – Eντυπωσιακές εικόνες από τους Αγίους Θεοδώρους
- Push-ups: Πες μου την ηλικία σου να σου πω πόσα πρέπει να κάνεις
Λόγω ανησυχίας για πιθανή καρκινογόνο δράση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει σε έξι μήνες την προσθήκη διοξειδίου του τιτανίου στα τρόφιμα, το οποίο αναγράφεται στις συσκευασίες των προϊόντων ως E171.
«Με τη σημερινή απαγόρευση, αφαιρούμε ένα πρόσθετο τροφίμων που δεν θεωρείται πλέον ασφαλές. Βασίζομαι στις αρχές των κρατών-μελών για τη συνεργασία τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων θα τερματίσουν τη χρήση του E171 στα τρόφιμα» δήλωσε την Παρασκευή η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.
Η πρόταση της Κομισιόν για απαγόρευση του Ε171 είχε εγκριθεί ομόφωνα από τις χώρες-μέλη το φθινόπωρο.
Το διοξείδιο του τιτανίου είναι μια από τις λευκότερες γνωστές ουσίες και χρησιμοποιείται ευρέως σε χρώματα, καλλυντικά, οδοντόκρεμες και άλλα προϊόντα.
Στη βιομηχανία τροφίμων, χρησιμοποιείται για να δώσει λευκό χρώμα σε πολλά προϊόντα, από αρτοσκευάσματα και επάλειψη σάντουιτς μέχρι σούπες, σάλτσες, ντρέσινγκ σαλάτας και συμπληρώματα διατροφής.
Σε πολλές περιπτώσεις το διοξείδιο του τιτανίου προστίθεται υπό τη μορφή νανοσωματιδίων, τα οποία λόγω του μικρού μεγέθους τους μπορούν να εισχωρούν σε ιστούς και στην κυκλοφορία του σώματος.
Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) θεωρεί ότι το διοξείδιο του τιτανίου είναι πιθανό καρκινογόνο όταν εισπνέεται, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι τα νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου προκαλούν φλεγμονή και γενετικές βλάβες σε πειραματόζωα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις