Κοροναϊός – Πτωτική η τάση στον αριθμό των κρουσμάτων, γιατί δεν χωράει κανένας εφησυχασμός
Ο κοροναϊός επιμένει να «πολιορκεί» τη χώρα, αν και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σταθεροποίηση με πτωτικές τάσεις αναφορικά με τα κρούσματα.
Για άλλη μια μέρα ο κοροναϊός «έδωσε» πάνω από 20 χιλιάδες κρούσματα, ενώ τρομάζουν οι αριθμοί των νεκρών (με 80) και των διασωληνωμένων (με 664). Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, αλλά σημειώνουν ότι με βάση τα τελευταία δεδομένα παρατηρείται μια σταθεροποίηση της υγειονομικής κατάστασης με πτωτική τάση αναφορικά με τα κρούσματα.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Βάνας Παπαευαγγέλου στην τακτική ενημέρωση για τον κοροναϊό. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι:
«Το επιδημιολογικό φορτίο λοιπόν στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά υψηλό, αφού υπολογίζεται ότι σήμερα περισσότεροι από 230.000 συνάνθρωποί μας, δηλαδή περίπου το 2,5% του πληθυσμού της χώρας, αποτελούν ενεργά κρούσματα.
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί παντού και ότι όλοι μας θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο κυλιόμενος μέσος των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών δείχνει να σταθεροποιείται και υπολογίζεται στις 31.000 νέα κρούσματα κάθε μέρα.
Επίσης, με βάση το μεγάλο όγκο των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται καθημερινά, πάνω από 350.000 κάθε μέρα, παρατηρείται μια σταθεροποίηση της θετικότητας σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 9%, με σαφείς όμως πτωτικές τάσεις τις τελευταίες μέρες.
Σταθεροποίηση της θετικότητας παρατηρείται και στις στοχευμένες μαζικές ανοιχτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ».
Η εκτίμηση Σαρηγιάννη
Νωρίτερα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης αφού τόνισε ότι «αφήσαμε πίσω τις προβλέψεις για 50.000 κρούσματα», υπογράμμισε ότι «σε δύο εβδομάδες από τώρα μπορούμε να φτάσουμε κάτω από τις 3.000 κρούσματα».
Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ, η αποκλιμάκωση στα κρούσματα ήρθε κατά 8-10 ημέρες νωρίτερα και «είμαστε σε φάση ύφεσης».
Συμπλήρωσε, επίσης, στα τέλη του Ιανουαρίου, «αν διατηρήσουμε τα μέτρα κι αν τηρήσουμε όπως τα τηρήσαμε φοβούμενοι, μπορούμε να φτάσουμε κάτω από τις 3.000 κρούσματα».
- Διαβάστε επίσης: Τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Οι περιοχές στο «κόκκινο»
Τι αναμένουν Χατζηιωάννου, Πρασσάς και Παππάς
Τρεις ακόμα επιστήμονες τοποθετήθηκαν σε σχέση με το ερώτημα αν βρισκόμαστε σε φάση ύφεση της πανδημίας, μιλώντας στο kathimerini.gr. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, Θεοδώρα Χατζηιωάννου εμφανίστηκε επιφυλακτική σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο της πανδημίας.
«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πολύ δύσκολα θα έλεγα ότι έχουμε υπερεκτίμηση των κρουσμάτων. Το αντίθετο. Όλα τα self-test που δεν δηλώνονται και οι ασυμπτωματικοί που δεν κάνουν καν τεστ, με κάνουν σίγουρη ότι τα κρούσματα είναι περισσότερα από όσο γνωρίζουμε», τόνισε η καθηγήτρια.
Έπειτα τόνισε ότι χρειάζεται να περιμένουμε για να δούμε το αποτύπωμα του ανοίγματος των σχολείων και των πανεπιστημίων στους πανδημικούς δείκτες.
Ο δρ Μοριακής Βιολογίας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Οντάριο, Γιάννης Πρασσάς επισήμανε ότι «είναι πολύ πιθανό να έχουμε φτάσει ήδη στην κορύφωση των κρουσμάτων», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα μπήκε σχετικά αργά -σε σχέση με άλλες χώρες- στην δίνη της Όμικρον αλλά το κύμα προχώρησε ραγδαία».
«Τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει»
«Η αποκλιμάκωση στα κρούσματα δεν σημαίνει ότι πέρασε η κατάσταση συναγερμού. Τις επόμενες εβδομάδες η πίεση στα νοσοκομεία αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο και έτσι η σκέψη όλων μας θα πρέπει να είναι στους ήρωες υγειονομικούς υπαλλήλους που δίνουν την εσχάτη, άνιση μάχη να μην αφήσουν το ΕΣΥ μας να καταρρεύσει», δήλωσε στο ίδιο σάιτ ο κ. Πρασσάς.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Η αμυντική επιδημιολογικά συμπεριφορά μας για τις επόμενες εβδομάδες -στο βαθμό που μπορεί και αντέχει ο καθένας- παραμένει πράξη ευθύνης, ώστε να κλείσει ο πρώτος και πλέον δύσκολος κύκλος της πανδημίας και να μπορέσουμε μετά να επαναξιολογήσουμε την μακρόχρονη συμβίωση μας με τον ιό».
Δεν έγινε «κρυολόγημα» η «Όμικρον»
Ο κ. Πρασσάς είπε ακόμα ότι: «Σε καμία περίπτωση δεν τελείωσε η πανδημία και, όχι, δεν έγινε “κρυολόγημα” η Όμικρον – παραμένει ένας άκρως επικίνδυνος ιός για τους ανεμβολίαστους. Μπορούμε να αντλήσουμε κουράγιο από την σκέψη ότι τα πλέον δύσκολα είναι πίσω μας αλλά η μακριά συμβίωση μας μας τον ιό θα έχει αναταράξεις.
Η Όμικρον δεν είναι το τέλος της αλφαβήτας. Πιθανότατα θα δούμε και άλλες παραλλαγές με ενδεχομένως μεγαλύτερη εγγενή παθολογικότητα της Όμικρον. Και ας θυμόμαστε ότι όταν μιλάμε για ιούς σαν τον SARS-COV2 που έχουν την δυναμική να σαρώνουν τόσο μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού, ακόμη και μικρές αυξήσεις στην παθολογικότητα τους μπορούν να μεταφραστούν σε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Και για αυτό θα πρέπει να αναβαθμίσουμε συνολικά τις υποδομές δημοσίας υγείας μας για να είμαστε περισσότερο έτοιμοι για τα ενδεχόμενα αυτά. Τίποτα όμως δεν μπορεί να μας πάει πίσω στο μηδέν. Και αυτό γιατί έχουμε και μηχανισμούς άμυνας -π.χ. κυτταρική ανοσία- που δεν χάνονται από οποίες μεταλλάξεις και αν έρθουν. Και αυτή είναι η βάση μας για να είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα. Για την ώρα προέχει να βγάλουμε συλλογικά τον δύσκολο χειμώνα».
- Διαβάστε επίσης: Όμικρον – Τι λένε ο ΠΟΥ και κορυφαίοι ειδικοί για τα κορονοπάρτι εσκεμμένης μόλυνσης
Το ενδεχόμενο του «διαγνωστικού κορεσμού»
Στο kathimerini.gr μίλησε και ο παθολόγος Γιώργος Παππάς. Ο γιατρός δήλωσε ότι: «Μακάρι να βρισκόμαστε σε φάση ύφεσης, όμως ενδέχεται να βρισκόμαστε σε φάση διαγνωστικού κορεσμού ή απλά να βλέπουμε μια εξισορρόπηση που είναι πιθανώς απότοκη μιας καλύτερης τήρησης κάποιων μέτρων σε ατομικό επίπεδο».
«Το ελληνικό peak ενδέχεται να επηρεάστηκε και από τις ιδιαιτερότητες των γιορτών, τις αυξημένες συναθροίσεις. Δεν μας εγγυάται κανείς όμως ότι θα είναι αντίστοιχα οξυκόρυφη και η πτώση του -έχει άφθονη δεξαμενή ξενιστών για να προσβάλλει το Όμικρον και να συντηρηθεί στην κοινότητα σε υψηλά επίπεδα-, ενώ δεν γνωρίζουμε και το εύρος της υπολειμματικής κυκλοφορίας του Δέλτα που θα μπορούσε να ανακάμψει», σημείωσε ο κ. Παππάς.
«Το ζητούμενο εν τέλει δεν είναι αν θα πραγματοποιηθεί γρήγορη αποκλιμάκωση, αλλά αν είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε μια παρατεταμένη κυκλοφορία του Όμικρον και να αναγνωρίσουμε και να αναχαιτίσουμε την εμφάνιση του όποιου επόμενου στελέχους», κατέληξε.
Από τα Χριστούγεννα και μετά χτυπάει η «Όμικρον»
Η παραλλαγή Όμικρον άρχισε να δίνει ρεκόρ κρουσμάτων από τα Χριστούγεννα και μετά, ενώ το «μαύρο» ρεκόρ μέχρι σήμερα καταγράφηκε στις 4 Ιανουαρίου του 2022 όταν είχαμε 50.126 κρούσματα. Μια ματιά στα απόλυτα νούμερα των κρουσμάτων, επιβεβαιώνει την πτωτική τάση στον αριθμό των μολύνσεων, αλλά ακόμα αυτά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Η πορεία του αριθμού των κρουσμάτων
- 12/1: 24.246
- 11/1: 32.694
- 10/1: 27.766
- 9/1: 18.592
- 8/1: 37.676
- 7/1: 29.334
- 6/1: 33.716
- 5/1: 43.386
- 4/1: 50.126
- 3/1: 36.246
- 2/1: 17.633
- 1/1: 30.010
- 31/12: 40.560
- 30/12: 35.580
- 29/12: 28.828
- 28/12: 21.657
- 27/12: 9.284
- 26/12: 4.036
- 25/12: 6.590
Όπως γνωρίζουμε από τα προηγούμενα κύματα του κοροναϊού, έστω κι αν δεχθούμε ότι η «Όμικρον» είναι μια ηπιότερη παραλλαγή, ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων οδηγεί σε περισσότερες νοσηλείες με αποτέλεσμα να πιέζεται το ΕΣΥ. Άλλωστε, η Βάνα Παπαευαγγέλου ενημέρωσε ότι οι ΜΕΘ Covid είναι στο 88% πανελλαδικά.
Αυτή είναι η εικόνα που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, όπως σημειώνουν και οι ειδικοί, αλλά η χαραμάδα ελπίδας για την αποκλιμάκωση της πανδημίας είναι ορατή…
- Λίβανος-Συρία: Νέο ισραηλινό πλήγμα σε συνοριακό φυλάκιο – Χτυπήθηκαν δομές ανθρωπιστικής βοήθειας
- Επεισοδιακή καταδίωξη στον Ασπρόπυργο – Τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί- Έγιναν 3 συλλήψεις
- La Liga: Πήρε το «θρίλερ» η Χιρόνα (4-3) – Νίκη τετράδας για την Οσασούνα (1-0)
- Φιλοδώρημα: Αφορολόγητα πλέον τα «tips» μέχρι 300 ευρώ – Όλοι οι νέοι κανόνες
- Χάρις Vs Τραμπ: Ποιος υποψήφιος είναι το «περιστέρι» και ποιός το «γεράκι»;
- Παρελθόν από την Φλουμινένσε ο Μαρσέλο (pic+vid)