Κλιματική αλλαγή – Οι ακτιβιστές που νίκησαν τη Shell τα βάζουν τώρα με 29 ακόμα πολυεθνικές
Το ολλανδικό σκέλος της οργάνωσης Friends of the Earth απαιτεί δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Έπειτα από τη δικαστική νίκη της έναντι της Shell, η οποία υποχρεώθηκε να μειώσει δραστικά τις εκπομπές άνθρακα από τις δραστηριότητές της, περιβαλλοντική οργάνωση στην Ολλανδία απειλεί να μηνύσει ακόμα 29 πολυεθνικές σε περίπτωση που δεν κάνουν το ίδιο.
Η οργάνωση Milieudefensie, ολλανδικό σκέλος της Friends of the Earth, πέτυχε μεγάλη νίκη τον περασμένο Μάιο, όταν η ολλανδική δικαιοσύνη έκανε δεκτή τη προσφυγή κατά τη Shell και υποχρέωσε την εταιρεία να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 45% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.
Η Milieudefensie έστειλε τώρα προειδοποιητικές επιστολές στους επικεφαλής ακόμα 30 πολυεθνικών με γραφεία στην Ολλανδία, απαιτώντας να προχωρήσουν στην ίδια μείωση που υποχρεώνεται να εφαρμόσει η Shell.
«Είστε επικεφαλής μιας επιχείρησης που ελέγχει και επηρεάζει σημαντική ποσότητα εκπομπών άνθρακα. Μια επιχείρηση που μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει στις συστημικές αλλαγές που απαιτούνται για να προληφθεί η επικίνδυνη κλιματική αλλαγή» γράφει η οργάνωση στην επιστολή.
«Είστε πρωτοπόροι ή ουραγοί;» ρωτά.
Διαβάστε επίσης: Η φόρτιση αυτοκινήτων θα γίνει πιο επικερδής από τη βενζίνη για την BP
Σε περίπτωση που οι παραλήπτες δεν παρουσιάσουν σχέδια μείωσης των εκπομπών άνθρακα μέχρι τις 15 Απριλίου θα έχουν να αντιμετωπίσουν προσφυγές, δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής πολιτικής της Milieudefensie Περ ντε Ράικ.
«Είμαστε ξεκάθαροι ότι στο είμαστε διατεθειμένοι να πάμε στα δικαστήρια αν χρειαστεί. Ελπίζουμε ότι οι εταιρείες θα λάβουν μέτρα από μόνες τους» είπε.
Η λίστα των παραληπτών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εταιρείες KLM, Air France, ABN Amro Bank, BP, ExxonMobil, Dow Chemical, NN Group, Stellantis, Tata Steel και Unilever, καθώς και το αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ.
H εκστρατεία της Milieudefensie εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης κινητοποίησης για την απόδοση νομικών ευθυνών σε εταιρείες με μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με έρευνα του London School of Economics, από το 2015 μέχρι σήμερα πάνω από 1.000 τέτοιες υποθέσεις έχουν φτάσει στη δικαιοσύνη.
- Σε επιφυλακή η Ελλάδα μετά τη σοκαριστική επίθεση στο Μαγδεμβούργο – Τα μέτρα που λαμβάνει
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός: Οι σπουδαίες επεμβάσεις του Γκαραβέλη στο πρώτο ημίχρονο στην «OPAP Arena» (vids)
- Ο πόλεμος στις στέπες της Ουκρανίας, μπορεί να λήξει στα παγωμένα νερά στην Αρκτική
- Χριστούγεννα στην Ελλάδα: Το κόστος διαμονής σε δημοφιλείς προορισμούς
- Λουτσέσκου: «Είναι μία συναρπαστική χρονιά…»
- Χάρι-Μέγκαν Μαρκλ: Περιφρόνηση και η ακραία αποτυχία που ίσως τους κοστίσει εκατομμύρια