Γιάννης Οικονόμου – Ανάλογα με τη διάρκεια που θα έχουμε περιοριστικά μέτρα, θα υπάρχει και η πολιτική στήριξης
Δεν είναι δυνατόν να πει κανείς ότι θα έρθει και θα καλύψει το σύνολο των ανατιμήσεων, όταν αυτή τη στιγμή συμβαίνουν πρωτόγνωρα πράγματα στον κόσμο σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τις πρώτες ύλες, τα μεταφορικά, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τόσο ως προς τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, όσο και κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, λόγω της πανδημίας, που πλήττουν τις επιχειρήσεις, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM».
Για τον κατώτατο μισθό
Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προετοιμασία. Συνεπώς, για να την κάνεις το Μάιο, πρέπει να εκκινήσουν οι διαδικασίες από τα αρμόδια υπουργεία από πολύ νωρίτερα. Δεύτερον, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μία ακόμη πολιτική που εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης του εισοδήματος. Είναι ένα βασικό όπλο για την αντιμετώπιση και των ανατιμήσεων, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα τα νοικοκυριά, παρά το γεγονός ότι τα αίτιά τους είναι εξωγενή.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει νωρίτερα την προγραμματισμένη και για το 2022 δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πολλές δηλώσεις του και εντός του 2021. Αυτό που μετά βεβαιότητος μπορούμε να πούμε είναι ότι η αύξηση θα είναι πολύ παραπάνω από το ποσοστό της πρώτης αύξησης, γεγονός που σημαίνει ότι και σε απόλυτο μέγεθος οι εργαζόμενοι θα δουν σημαντική ενίσχυση στο εισόδημά τους μηνιαίως, κυρίως αυτοί που αμείβονται με το μισθό στην κατώτατη κλίμακα. Αυτού του είδους τα ζητήματα, δεν είναι ζητήματα ούτε πλειοδοσίας, ούτε δημιουργίας επικοινωνιακών εντυπώσεων. Θα είναι κάτι που θα μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να αντιμετωπίσει τους κραδασμούς που έχουμε λόγω της έντονης πληθωριστικής πίεσης. Αυτή είναι μία παράμετρος που φυσικά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας.
Για τις ανατιμήσεις
Μας απασχολούν πολύ έντονα οι ανατιμήσεις, γιατί είναι κάτι που ανατρέπει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και δημιουργεί ασφυκτική πίεση στα νοικοκυριά. Από την άλλη πλευρά, δεν κρυφτήκαμε ποτέ, ούτε κοροϊδέψαμε τον κόσμο. Δεν είναι δυνατόν να πει κανείς ότι θα έρθει και θα καλύψει το σύνολο των ανατιμήσεων, όταν αυτή τη στιγμή συμβαίνουν πρωτόγνωρα πράγματα στον κόσμο σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τις πρώτες ύλες, τα μεταφορικά. Υπάρχει ένα κοκτέιλ άσχημων παραγόντων που έχει οδηγήσει σε αυτή την έκρηξη πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν κάτσαμε με σταυρωμένα χέρια να το παρακολουθούμε. Μόνο τον Ιανουάριο θα διαθέσει η ελληνική Πολιτεία 400 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τα οικιακά τιμολόγια σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Προφανώς δεν θα απορροφήσουμε το σύνολο της αύξησης, αλλά μέχρι 400 KW, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία της κατανάλωσης στα νοικοκυριά, θα απορροφηθεί είτε το 70%, είτε το 90% της αύξησης. Το 50% της αύξησης στις επιχειρήσεις επίσης θα απορροφηθεί από την επιδότηση του Κράτους. Και αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι της πολιτικής που έχουμε ξεδιπλώσει από το Σεπτέμβριο και αθροίζει 1,3 δισ. ευρώ.
Προφανώς και θα επανέλθουμε όσο είναι δυναμικό το θέμα των αυξήσεων και των ανατιμήσεων για να στηρίξουμε τον κόσμο όσον αφορά την ενέργεια.
Για την πανδημία
Ανάλογα με τη διάρκεια που θα έχουμε περιοριστικά μέτρα, θα υπάρχει και η πολιτική στήριξης. Σταθμίζουμε τα δεδομένα εβδομάδα – εβδομάδα πλέον. Βρισκόμαστε σε μια φάση, όπου έχουμε μια πολύ καθαρή εικόνα για την «Όμικρον», για τον τρόπο που μεταδίδεται και για το γεγονός ότι δεν κάνει πολύ βαριές νοσήσεις. Από την άλλη πλευρά, το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να έχει πίεση, διότι υπάρχουν ακόμη περιστατικά «ΔΕΛΤΑ».
Υπάρχει πίεση κυρίως στις Μ.Ε.Θ., αλλά και στις απλές κλίνες. Θεωρήθηκε -και σωστά- από την εισήγηση των Ειδικών ότι προς ώρας δεν έπρεπε να πάμε σε μια επιπλέον χαλάρωση. Σταθμίζοντας τα μέτρα και τα δεδομένα βδομάδα-βδομάδα θα μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι για τον οδικό χάρτη άρσης και αυτών των συγκεκριμένων, στοχευμένων περιορισμών εκεί που υπάρχουν. Θα περιμένουμε μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή των Ειδικών. Παρακολουθούμε πως εξελίσσεται το φαινόμενο και έχουμε αισιόδοξα μηνύματα από τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων. Κλείνοντας η πρώτη εβδομάδα μπορούμε να πούμε ότι και τα τεστ βοήθησαν για τον εντοπισμό κρουσμάτων και για την σωστή επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις γιορτές.
Για την υποχρεωτικότητα
Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα εκείνο που κυρίως απασχολεί, είναι να δίνεις τη δυνατότητα και με μεγαλύτερη πίεση, σε ανθρώπους να εμβολιάζονται, έτσι ώστε και εκείνοι να προστατεύονται αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ να μην αυξάνεται. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά κριτήρια για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα των 60 και άνω. συγκεκριμένης ομάδας. H υποχρεωτικότητα απέδωσε. Έχουμε περίπου 200.000 ανθρώπους που δεν ήταν θωρακισμένοι απέναντι στη βαριά νόσηση και τώρα είναι. Ελπίζω και άλλοι, από Δευτέρα, να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα αυτό.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος επιπλέον σχεδιασμός σε ό,τι αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας. Εκείνο που δεν θα σταματήσει να υπάρχει, είναι κάθε δυνατή προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, είτε της 1ης δόσης, είτε και της 3ης δόσης.
Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Δευτέρα η εκπαίδευση των ανθρώπων που θα στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Έχουν προσληφθεί μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και θα κάνουν μία εκπαίδευση που είναι εξαιρετικά κρίσιμη όχι μόνο προκειμένου να εκπαιδευτούν πάνω σε επιχειρησιακές δεξιότητες, που είναι απαραίτητες και να αποκτήσουν μία πλήρη ενσυναίσθηση του χώρου μέσα στον οποίο θα κινούνται. Είναι όλοι άνθρωποι πολύ υψηλών μορφωτικών προσόντων και θα αποκτήσουν και όλες τις κατάλληλες δεξιότητες.
Για τις εκλογές
Ο χρόνος που θα γίνουν οι εκλογές και οι διαδικασίες του επόμενου εκλογικού κύκλου είναι γνωστές, ψηφισμένες και προχωράμε με βάση αυτές.
Στις εκλογές δεν μιλάει η Νέα Δημοκρατία, δεν μιλούν τα κόμματα, μιλάει ο κόσμος. Η Νέα Δημοκρατία αυτό που θα πει στον κόσμο, είναι αυτό που είπε και ο Πρωθυπουργός χθες, ότι εμείς πιστεύουμε στις σταθερές κυβερνήσεις. Πιστεύουμε ότι οι σταθερές ισχυρές κυβερνήσεις είναι βασική προϋπόθεση για να προχωρούν τα πράγματα γρήγορα, αποτελεσματικά. Έχει εμπιστοσύνη η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση, π Πρωθυπουργός, στην ποιότητα της διακυβέρνησής μας, στη δουλειά μας, στις πράξεις με τις οποίες απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και στις ανησυχίες του κόσμου. Το σχέδιό μας, θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας και θα ζητήσουμε ανανέωση αυτής της εντολής.
Γνωρίζει ο καθένας ότι η απλή αναλογική δυσκολεύει τη δημιουργία σταθερών κυβερνήσεων, γι’ αυτό άλλωστε ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχοντας στο μυαλό της αυτά που έρχονται. Από εκεί και πέρα, όταν αυτό δεν προκύψει με την πρώτη εκλογική διαδικασία, η Νέα Δημοκρατία θεωρώντας απολύτως φυσικό ένα κόμμα που θα πάρει 38%-39% να δικαιούται προφανώς και να κυβερνά, θα ζητήσει την εντολή των ψηφοφόρων για να συνεχίσει το έργο της.
Αλλά όλα αυτά, θα έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας να τα δούμε, μέχρι το τέλος της τετραετίας, το 2023, συζητώντας με τους πολίτες και κυρίως ξεδιπλώνοντας το έργο μας. Γιατί αυτό αξιολογείται από την κοινωνία και αυτό περιμένει ο κόσμος από την πολιτική και τη διακυβέρνηση είναι: πράξεις που θα κάνουν τη ζωή του καλύτερη.
- Τρίποντο «ανάσα» για την Χόστελ Κίελ (4-1) – «Πάρτι» για Μάιντζ (1-3) και Βέρντερ (4-1)
- Σεισμός τώρα στην Αιτωλοακαρνανία – 4,7 Ρίχτερ
- Η Μπαρτσελόνα μπήκε στην αγορά των τατουάζ!
- Συρία: Το Κατάρ ξανάνοιξε την πρεσβεία του στη Δαμασκό
- LIVE: Ολυμπιακός – Λαμία
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι