Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης – Τι είπε για πανδημία, οικονομία, πολιτικές συνεργασίες και εκλογές

Μητσοτάκης – Τι είπε για πανδημία, οικονομία, πολιτικές συνεργασίες και εκλογές

Απαντήσεις για όλα τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην εγχώρια επικαιρότητα κυρίως, έδωσε χθες Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προχωρώντας σε μία σημαντική εξαγγελία, που δεν είναι άλλη από αυτή της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Εκτός από θέματα οικονομίας, ο πρωθυπουργός όπως αναμενόταν αναφέρθηκε και στην πανδημία καθώς και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το οποίο κατηγορηματικά απέκλεισε.  Παράλληλα, τοποθετήθηκε και για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να κινήσει άμεσα τη διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου αυτού του έτους. Εκτιμώ ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική. Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022», είπε ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατώτατος μισθός θα προσεγγίζει ή θα υπερβαίνει τα 700 ευρώ, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται προς το τέλος του μήνα που διανύουμε.

Σήμερα Παρασκευή τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων σε κλάδους που έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά, ανέφερε, εξηγώντας ότι: «αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση… Είναι μία σημαντική παρέμβαση. Σκοπός μας είναι να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας… Θέλουμε να δώσουμε ένα πρόσθετο δίχτυ ασφάλειας, μέχρι να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε πλήρη λειτουργία…», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τη μείωση του ΦΠΑ σε αγαθά

«Οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να την υποστηρίξουμε. Δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις μας να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο μέτρο», είπε σχετικά με το ΦΠΑ και τη μείωσή του.

Δεν θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να επεκτείνει περαιτέρω το μέτρο της υποχρεωτικότητας.

Ωστόσο ανέφερε ότι: «Τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα…»., αφού όπως είπε: «Υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό… Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο. Εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις πρόστιμο… Δε νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση… Κάποια στιγμή η εκτίμηση των ειδικών είναι η πανδημία να γίνει ενδημία… και είναι πιθανό να πρέπει να εμβολιαζόμαστε ετήσια…». επεσήμανε και έθεσε εκτός πλάνου το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει lockdown. Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει…Το λέω με βάση τα δεδομένα που έχω σήμερα… το lockdown αποκλείεται με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτήν τη στιγμή… Η οικονομία αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς, οι φόροι μειώθηκαν, η ανεργία μειώθηκε. Όλα αυτά δεν είναι αμελητέα…», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την απολιγνιτοποίηση

«Αν είχαμε σήμερα περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση από εκεί που βρισκόμαστε σήμερα. Όμως επειδή ξέρετε η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση και καθορίζεται πάντα από αυτό το οποίο οι ειδικοί αποκαλούν οριακή τιμή του συστήματος. Από τη στιγμή που ακόμα χρειαζόμαστε φυσικό αέριο -και θα το χρειαζόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα- αν το φυσικό αέριο είναι πολύ υψηλό θα συμπαρασύρει όλες τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ανάποδο, θα σας έλεγα: το γεγονός ότι ήμασταν πρωταγωνιστές στην απανθρακοποίηση μας έδωσε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, σημαντικότατους πόρους τους οποίους θα επενδύσουμε για να δημιουργήσουμε νέες καλύτερες δουλειές για τους πολίτες που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές.

Είχα βρεθεί στην Κοζάνη, πέρασα μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα 5ωρη διαδικασία διαβούλευσης συνομιλώντας με τους φορείς, εξηγώντας το σχέδιό μας. Και υπάρχει πιστεύω, μετά το αρχικό σοκ, μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα σε αυτές τις περιοχές τελικά θα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν όσο ήμασταν εξαρτημένοι από τον λιγνίτη», είπε ο πρωθυπουργός.

Για την πανδημία

Σε ότι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας σημείωσε τα εξής:

  • Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την εξέλιξη της «Όμικρον». Η Όμικρον προκαλεί σημαντικά χαμηλότερη νοσηρότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραμένουμε σε επιφυλακή. Δεν έχουμε διασωληνώσεις από την Όμικρον. Όμως ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η Όμικρον εκτοπίζει τη Δέλτα και θα έχουμε αποκλιμάκωση. Να επεκτείνουμε τον εμβολιασμό παντού στον κόσμο… Να επεκτείνουμε τους εμβολιασμούς, να κάνουμε τεστ και να λαμβάνουμε τα μέτρα ασφάλειας. Λάβαμε τα μέτρα στην κατάλληλη χρονική συγκυρία.
  • Καταλαβαίνω την κούραση και τον εκνευρισμό του κόσμου. Έχουμε το 82% των ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί. Συνεργάστηκε η ελληνική κοινωνία. Έκανε το αυτονόητο με λίγες εξαιρέσεις. Κρατήσαμε την οικονομία ανοιχτή και είχαμε ανάπτυξη που θα ξεπεράσει το 7%.
  • Οι άνθρωποι που χάνουν σήμερα τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας. Δεν μπορώ να δεχθώ την αντιπολιτευτική υστερία. Διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ. Έχουμε προσλάβει όποιον ήταν διαθέσιμος. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Να κάνουμε τολμηρές παρεμβάσεις στο σύστημα της υγείας…
  • Η χώρα έχει ένα εθνικό σύστημα υγείας. Δημόσιο και ιδιωτικό, που συνεργάζονται. Ενδεχομένως αυτές τις ημέρες να βλέπουμε τη μέγιστη πίεση στο ΕΣΥ. Δε θα καταρρεύσει το σύστημα της υγείας.
  • Η μελέτη Τσιόδρα και Λύτρα δε μας είπε κάτι που δε γνωρίζαμε. Προφανώς και είναι καλύτερο να είναι κάποιος σε ΜΕΘ. Η δήλωση θα έπρεπε να ήταν καλύτερα διατυπωμένη. Έστω και εκτός ΜΕΘ υπάρχει μία βασική φροντίδα στον άρρωστο. Αλλά, αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα παρατηρείται σε όλο τον κόσμο…

Αναφορικά με τον Σωτήρη Τσιόδρα τόνισε ότι έχει εξαιρετική σχέση και είπε ότι έκανε πίσω γιατί δέχθηκε μπαράζ χυδαίων επιθέσεων.

Για τα εμβόλια και τα σχολεία

«Είμαστε σήμερα στη θέση να λέμε ότι έχουμε φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η επιχείρηση «Ελευθερία» ήταν μία μεγάλη επιτυχία. Η Ελλάδα είναι από τις πρωταθλήτριες των τεστ στην Ευρώπη. Η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία δικαιώθηκε. Επιτρέψαμε στα παιδιά να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο…», είπε.

Επίσης σε ότι αφορά στο κλείσιμο των σχολείων, ήταν κάτι το οποίο όπως είπε: «Απεύχομαι να χρειαστεί και δε νομίζω να συμβεί».

Τέλος σε ότι αφορά στο ίδιο θέμα είπε: «Ο τρόπος με τον οποίο χειριστήκαμε τα σχολεία ήταν σοβαρός. Το 50% συν ένα μας το υπέδειξε η επιτροπή».

Για το ενδεχόμενο εκλογών

«Αν έψαχνα πολιτικό παράθυρο να κάνω εκλογές σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε… όχι μόνο τον Σεπτέμβριο. Ουδέποτε η δημοτικότητα της κυβέρνησης δεν ήταν υψηλότερη από τον περασμένο Μάιο-Ιούνιο, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν τα πράγματα είχαν ηρεμήσει. Παράθυρα, λοιπόν, υπήρχαν και στο παρελθόν.

Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου.

Πιστεύω δε, μιας και με ρωτάτε, και νομίζω ότι είναι απολύτως θεμιτό ο κάθε πρωθυπουργός να θέλει να επανεκλεγεί, ότι η κατάσταση στη χώρα το 2023 θα είναι καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα. Άρα δεν εκτιμώ ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα.

Επειδή πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και επειδή είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η οικονομία θα ανακάμψει και, Θεού θέλοντος, θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με το θέμα της πανδημίας, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία», είπε χαρακτηριστικά, αποκλείοντας το ενδεχόμενο νέου ανασχηματισμού.

Για το αν θα υπάρξουν συνεργασίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί. Έχω πει πολλές φορές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση πάντα.

Έχω επίσης δημόσια δηλώσει ότι είμαι υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων που εξασφαλίζει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Θεωρώ απολύτως λογικό και δικαιολογημένο αν ένα κόμμα πάρει 38% ότι έχει μια ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση, να μπορεί να κυβερνά μόνο του…

Και πιστεύω ότι αυτοί οι 30 μήνες που κυβερνάμε απέδειξαν ότι αυτή η κυβέρνηση, που μπορεί μεν να είναι μονοκομματική αλλά είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει ενσωματώσει και πολλά στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, από την παραδοσιακή κομματική μήτρα, είναι μια ευρεία κυβέρνηση ως προς τα χαρακτηριστικά της… Είμαστε μια κυβέρνηση που προτάσσουμε την αποτελεσματικότητα. Λοιπόν, αυτές οι κυβερνήσεις, ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι πιο κατάλληλες».

«Να σχηματίσουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση»

«Η πρόθεσή μου είναι να μπορέσουμε να σχηματίσουμε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τονίζω ότι η αυτοδυναμία δεν μας εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά επειδή προτάσσω την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, αλλά και τη συνέπεια, στις επόμενες εκλογές θα κριθούμε για αυτά τα οποία θα κάνουμε την επόμενη τετραετία, για αυτά τα οποία θα πούμε. Αλλά θα κριθούμε και για αυτά τα οποία κάναμε και πόσο συνεπείς ήμασταν με το προεκλογικό μας πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι διαχειριστήκαμε πρωτοφανείς κρίσεις είπε.

Αναφορικά με το νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ είπε: «Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε.
Ίδωμεν, ο χρόνος είναι μπροστά. Εξάλλου, όπως σας είπα, έχουμε ακόμα πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές».

Για την απλή αναλογική

«Ο στόχος, ο πήχης στην απλή αναλογική μπορεί να είναι στο 46%, 47%. Δεν είμαι αιθεροβάμων, ξέρω ότι είναι ένας πάρα πολύ φιλόδοξος στόχος, αλλά δεν ψήφισα εγώ την απλή αναλογική. Εγώ ήμουν απολύτως συνεπής ως προς την πίστη μου στο ποιο είναι το καλύτερο εκλογικό σύστημα για τη χώρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το πρόβλημα με την Τουρκία είναι η Γαλάζια πατρίδα»

«Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Η πόρτα του διαλόγου και η δική μου προσωπική δυνατότητα να συνομιλήσω με τον πρόεδρο Ερντογάν υπάρχει πάντα. Υπάρχουν σημεία και πεδία στα οποία και σήμερα συζητάμε, παραδείγματος χάρη η τουριστική συνεργασία. Υπάρχουν πεδία, δηλαδή, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε.

Η πόρτα του διαλόγου και η δική μου προσωπική δυνατότητα να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο Ερντογάν υπάρχει πάντα, είπε ο Πρωθυπουργός

Αλλά τουλάχιστον σε αυτά τα οποία διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς ρητορικές εξάρσεις και χωρίς προβολές ισχύος οι οποίες τις πιο πολλές φορές, επιτρέψτε μου να πω, ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας, είπε ο πρωθυπουργός.

«Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Η πόρτα του διαλόγου και η δική μου προσωπική δυνατότητα να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο Ερντογάν υπάρχει πάντα. Υπάρχουν σημεία και πεδία στα οποία και σήμερα συζητάμε, παραδείγματος χάρη η τουριστική συνεργασία. Υπάρχουν πεδία, δηλαδή, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε.

Αλλά τουλάχιστον σε αυτά τα οποία διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς ρητορικές εξάρσεις και χωρίς προβολές ισχύος οι οποίες τις πιο πολλές φορές, επιτρέψτε μου να πω, ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας».

«Το casus belli είναι μία πραγματικότητα που μας συνοδεύει από το 1995 και καλά κάνουμε και σε κάθε ευκαιρία το επισημαίνουμε. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο το casus belli, το πρόβλημα είναι η «Γαλάζια Πατρίδα» ως ένα αφήγημα προβολής κυριαρχίας το οποίο αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία και τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Έχουμε υψώσει γραμμές άμυνας διπλωματικές αλλά και στρατιωτικές. Έχουμε χτίσει συμμαχίες με πάρα πολύ μεγάλη ισχύ. Αναφέρομαι στην Ελληνογαλλική Συμφωνία, στη Συμφωνία με τις ΗΠΑ».

Για τα πανεπιστήμια

Σε σχέση με τα πανεπιστήμια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η κυβέρνηση έχει ήδη αλλάξει το νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία, σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις, να παρεμβαίνει. Και έχουν γίνει ουκ ολίγες παρεμβάσεις με τελευταία -μάλλον με προτελευταία, διότι έγινε και μία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο- την παρέμβαση που έγινε στο ΑΠΘ. Μετά από 30 και τόσα χρόνια απελευθερώθηκε ένα στέκι το οποίο ήταν υπό κατάληψη.

Αυτά τελειώνουν πια στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και πιστεύω ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας απαιτεί πια τα πανεπιστήμια να είναι χώροι γνώσης και όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Η πανεπιστημιακή αστυνομία πράγματι απεδείχθη στην υλοποίησή της μια πιο σύνθετη άσκηση».

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024