Τζέιμι Ντίμον – H Fed θα αυξήσει τα επιτόκια 6-7 φορές
Οραματίζεται το παράδειγμα του Πολ Βόλκερ
- Δύσκολο εγχείρημα η επιτυχία της COP29 λέει ο επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, Βόπκε Χούκστρα
- Πώς θα λάβετε το επίδομα θέρμανσης οι δικαιούχοι - Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής που εξύμνησε τον έρωτα και τη φύση
- Νέα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον νότιου προαστίου της Βηρυτού - Είχε δοθεί εντολή εκκένωσης
Ο Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, υιοθετεί μια πιο επιθετική πρόβλεψη σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων τις οποίες θα αποφασίσει η Federal Reserve μέσα στη χρονιά.
«Η άποψή μου είναι ότι υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να είναι περισσότερες από τέσσερις οι αυξήσεις επιτοκίων- μπορεί να είναι έξι ή επτά», είπε ο Ντίμον κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης μετά την ανακοίνωση της κερδοφορίας της επενδυτικής τράπεζας και πρόσθεσε: «Μεγάλωσα σε έναν κόσμο όπου ο Πολ Βόλκερ αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης ένα Σάββατο βράδυ».
Σημειώνεται ότι ο Βόλκερ διετέλεσε πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας από το 1979 έως το 1987, όπου με επιθετικές κινήσεις κατάφερε να δαμάσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό τη δεκαετία του 1980. Δεκαετίες αργότερα εισήγαγε αυστηρές μεταρρυθμίσεις στη Wall Street μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Σημειώνεται ότι η Fed έχει κάνει μια απότομη, επιθετική στροφή στη νομισματική πολιτική τους τελευταίους μήνες εν μέσω ενός πληθωρισμού που εκτινάσσεται και μιας ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης της αγοράς εργασίας.
Ήδη πολλά στελέχη της Fed προαναγγέλλουν έως και 4 αυξήσεις επιτοκίων φέτος, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, ωστόσο η JP Morgan πάει το αφήγημα ακόμα πιο μακριά.
JPMorgan: Χλιαρό τρίμηνο αλλά δυναμική η χρονιά
Αναφορικά με την JPMorgan, τα κέρδη διαμορφώθηκαν 10,4 δισ. δολάρια ή 3,33 δολάρια ανά μετοχή, σε σχέση με τα 3,01 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές, αν και ουσιαστικά ήταν κατά 14% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Αντιστοίχως, τα έσοδα αυξήθηκαν στα 30,35 δισ. δολάρια έναντι των χαμηλότερων προβλέψεων στα 29,9 δισ. δολάρια, χάρη στην αύξηση των δανείων και τη μείωση των απωλειών από «κόκκινες» οφειλές.
Ουσιαστικά ο τελικός απολογισμός για το τρίμηνο ήταν σχετικά αδύναμος, όμως αυτό δεν άλλαξε την συνολική εύρωστη εικόνα της χρονιάς, δεδομένου πως για το σύνολο του έτους τα κέρδη της τράπεζας εκτοξεύθηκαν στα 48,33 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας έτσι τα επίπεδα του 2019. Είναι χαρακτηριστικό πως για το 2020 τα κέρδη της μόλις και είχαν ξεπεράσει τα 29 δισ. δολάρια, ενώ το 2019 είχαν «κλείσει» στα 36,4 δισ. δολάρια.
Τα πακέτα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης έφεραν μεγαλύτερη ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με αποτέλεσμα τους πρώτους μήνες της περσινής χρονιάς ο κλάδος των δανειοδοτήσεων να «παγώσει» ευρύτερα στον τραπεζικό κλάδο. Όμως, το τέταρτο τρίμηνο όλες οι τράπεζες διαπίστωσαν μια αυξημένη ζήτηση για νέα δάνεια, κάτι που αποτυπώνεται και στα στοιχεία τους.
Σε αυτό αναφέρθηκε και ο CEO της JPMorgan Τζείμι Ντίμον, προσθέτοντας στους θετικούς παράγοντες και το βελτιωμένο περιβάλλον της αμερικανικής οικονομίας, η οποία «συνεχίζει να πηγαίνει καλά παρά τις αρνητικές επιδράσεις της Όμικρον, του πληθωρισμού και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις