Fitch – Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας
Διατήρηση της αξιολόγησης σε «ΒΒ» για το ελληνικό αξιόχρεο, αλλά αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας αποφάσισε η Fitch. Ανοίγει το δρόμο για αναβάθμιση σε «ΒΒ+», δηλαδη, μια βαθμίδα κάτω απο την επενδυτική κατηγορία, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση σε «ΒΒ» για το ελληνικό αξιόχρεο η Fitch, ενώ αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της χώρας σε θετικές απο σταθερές, κάτι που ανοίγει το δρόμο για αναβάθμιση σε «ΒΒ+», δηλαδη, μια βαθμίδα κάτω απο την επενδυτική κατηγορία, μέσα στους επόμενους 12 – 18 μήνες.
Η Fitch ήταν ο πρώτος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που αναβάθμισε την Ελλάδα στη βαθμίδα «ΒΒ» με σταθερές προοπτικές.
Στο μεταξύ, η S&P και η DBRS αναβάθμισαν την Ελληνική Δημοκρατία στην ίδια βαθμίδα και θετικές προοπτικές. Με την αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές, η Fitch εναρμονίζεται ουσιαστικά με τους άλλους δυο οίκους. Η Moody’s υπολείπεται κατά μια βαθμίδα.
Το σκεπτικό της απόφασης
Η Fitch, ανοίγοντας τον κύκλο των αξιολογήσεων για τη χώρα μας για το 2022, σημειώνει ότι η ισχυρή ανάπτυξη και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα στηρίξουν την ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο και του χαμηλού κόστους δανεισμού.
Παράλληλα, η έκθεση επισημαίνει ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, μειώνοντας δραστικά τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και ενισχύοντας την δυνατότητά τους να παρέχουν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχει ανακάμψει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ανέμενε η Fitch κατά την προηγούμενη αναθεωρημένη εκτίμησή της τον Ιούλιο του 2021.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,3% το 2021 σε ετήσια βάση, αναθεωρώντας ανοδικά την πρόβλεψη για αύξηση 4,3%. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 9,5% στο πρώτο 9μηνο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ στο γ’ τρίμηνο το ΑΕΠ ήταν αυξημένο κατά 1% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα του δ’ τριμήνου του 2019.
Ο οίκος εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί το 2022, καθώς θα επιταχύνεται η ανάπτυξη των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με την οικονομία να καταγράφει ανάπτυξη 4,1% και αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης το 2023. Οι επιχορηγήσεις στο ελληνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης ανέρχονται σε περίπου 18 δισ. ευρώ (λίγο κάτω από το 10% του ΑΕΠ του 2019), που θα εκταμιευθούν σε διάστημα έξι ετών.
Η πανδημία αποτελεί βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την οικονομική δραστηριότητα, κατά την άποψη της Fitch. Οι μολύνσεις από κοροναϊό στην Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά το φθινόπωρο, και με υψηλότερο ρυθμό πρόσφατα με την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει εισαγάγει περιορισμούς που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Ένας περαιτέρω κίνδυνος για τις προβλέψεις της Fitch είναι ενδεχόμενη καθυστέρηση στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που προβλέπονται από το ελληνικό σχέδιο.
- Χαρίτσης: Έξι χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων η κυβέρνηση επιμένει σε εφαρμογή μνημονιακών μέτρων
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;