Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Παύλος Παλαιολόγος – Μάθημα ύφους και ήθους

Παύλος Παλαιολόγος – Μάθημα ύφους και ήθους

Έτσι δεν θα ξαναγράψει κανείς, γιατί έτσι κανείς δεν έζησε

Εξέχον μέλος της ελληνικής δημοσιογραφικής οικογένειας του προηγούμενου αιώνα, ο Παύλος Παλαιολόγος υπήρξε επί πολλές δεκαετίες σταθερός και εκλεκτός συνεργάτης των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη «Ελεύθερον Βήμα» και «Το Βήμα».

Γεννημένος το 1895 στην Κωνσταντινούπολη, ο Παλαιολόγος ήλθε σε νεαρή ηλικία στην Αθήνα.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Υπήρξε συντάκτης αθηναϊκών εφημερίδων από το 1915, ενώ η μακρόχρονη συνεργασία του με το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, αρχής γενομένης από το 1928, έμελλε να αφήσει το στίγμα της στην υψηλού επιπέδου ελληνική δημοσιογραφία.

Το πεδίο στο οποίο κατεξοχήν διακρίθηκε ―μάλλον αρίστευσε― ο Παλαιολόγος υπήρξε το ιδιαίτερα απαιτητικό χρονογράφημα, γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε πρύτανης του χρονογραφήματος.

Γράφοντας με ήρεμες, κοφτές φράσεις ―όπως διαβάζουμε στο φύλλο του «Βήματος» που είχε κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου 1984, την επαύριον του θανάτου του Παλαιολόγου―, κατάφερνε να μαστιγώνει τους αναγνώστες του με πατρικό χέρι πραγματικού παιδαγωγού και να τους στρέφει την προσοχή σε αξίες που εκείνοι, χαμένοι συχνά στην τύρβη του τεχνικού πολιτισμού, έτειναν να λησμονούν ή να υποτιμούν.

Ήταν ένας δάσκαλος ―επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο― που δεν καμάρωσε ποτέ γι’ αυτό, αλλά που ίσως δεν έγραψε ποτέ κείμενο χωρίς παράδειγμα, χωρίς μάθημα ύφους και ήθους.


«ΤΟ ΒΗΜΑ», 15.12.1984, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Ο Κώστας Μητρόπουλος, με τη σειρά του, έγραφε μεταξύ πολλών άλλων τα εξής την ίδια εκείνη ημέρα στο «Βήμα», σε άρθρο του που έφερε τον τίτλο «Έφυγε μια εποχή»:

«Το γράψιμο του Παλαιολόγου ―πέρα απ’ όλα τα άλλα― είχε μια ευγένεια. Επέμενε να πλησιάζει το θέμα όπως μια πεταλούδα πλησιάζει ένα γιασεμί!»

Όμως, το άρθρο που κατά τη γνώμη μου ξεχωρίζει στο τιμητικό αυτό αφιέρωμα του «Βήματος» είναι εκείνο του Κώστα Γεωργουσόπουλου. Κι ο λόγος είναι η ―μεστή νοημάτων και μηνυμάτων― σύνδεση της γραφής, της γλώσσας, με τον άνθρωπο, με την ίδια τη ζωή.

Ιδού το έξοχο κείμενο του Γεωργουσόπουλου:


Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024