Αίγυπτος – Η δασκάλα που τόλμησε να χορέψει τσιφτετέλι
Όπως αναφέρει το ΒΒC, καθώς το βίντεο κοινοποιήθηκε ευρέως σε αραβικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε κατακραυγή μεταξύ Αιγύπτιων συντηρητικών
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
Στην Αίγυπτο, ένα viral βίντεο μιας δασκάλας που χόρεψε τσιφτετέλι πυροδότησε δημόσια συζήτηση σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και τις κοινωνικά συντηρητικές αξίες της χώρας.
Η Άγια Γιούσεφ απολύθηκε και χώρισε από τον σύζυγό της, αφού βιντεοσκοπήθηκε χωρίς την άδειά της, από έναν συνάδελφό της δάσκαλο σε μια επαγγελματική κοινωνική εκδήλωση που λάβανε χώρα εν πλω, σε σκάφος που εκτελούσε ημερήσια εκδρομή στον ποταμό Νείλο.
Πλάνα, την δείχνουν να λικνίζεται στον ρυθμό της μουσικής μαζί με άνδρες, συναδέλφους της. Στο βίντεο που εμφανίζεται η Γιουσεφ από την ημερήσια εκδρομή στο Νείλο, φοράει την ισλαμική μαντίλα και ένα μακρυμάνικο φόρεμα. Η εικόνα σίγουρα δεν είναι προκλητική για δυτικά πρότυπα.
Όμως, αν και ο χορός της κοιλιάς χρονολογείται από την εποχή των Φαραώ και είναι συνυφασμένος με την παράδοση του τόπου, στις μέρες μας συχνά αποδοκιμάζονται οι γυναίκες που χορεύουν δημόσια σε μουσουλμανικές χώρες.
Έτσι, όπως αναφέρει το ΒΒC, καθώς το βίντεο κοινοποιήθηκε ευρέως σε αραβικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε κατακραυγή μεταξύ Αιγύπτιων συντηρητικών.
Εντονη κριτική
Οι επικριτές της ισχυρίστηκαν ότι είχε συμπεριφερθεί επαίσχυντα: «Εκφράζει ξεκάθαρα τη φτώχια της εποχής που ζούμε!! Όλα επιτρέπονται», έγραψε ένας χρήστης του Twitter. «Η εκπαίδευση έχει πέσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο στην Αίγυπτο» σχολίασε άλλος, ζητώντας την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.
Στη συνέχεια, η Γιουσέφ απολύθηκε από το δημοτικό σχολείο στο οποίο εργαζόταν επί σειρά ετών διδάσκοντας την αραβική γλώσσα.
Τώρα ορκίζεται πως δεν θα χορέψει ποτέ ξανά και δηλώνει ότι σκέφτηκε να αυτοκτονήσει μετά το κύμα των αντιδράσεων. «Δέκα λεπτά σε ένα σκάφος στο Νείλο μου κόστισαν όλη μου τη ζωή», είπε στους δημοσιογράφους.
Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών στην Αίγυπτο αντέδρασαν έντονα στην κριτική που ασκήθηκε σε βάρος του Γιούσεφ και στην τροπή που πήρε αυτή, επιμένοντας ότι η δασκάλα δεν έκανε τίποτα κακό. Όπως υποστηρίζουν ή όλη υπόθεση θυμίζει κυνήγι μαγισσών.
Προς υποστήριξή της και για την υπεράσπιση των προσωπικών ελευθεριών, η αναπληρώτρια προϊσταμένη ενός άλλου σχολείου δημοσίευσε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες επίσης εμφανίζεται να χορεύει στον γάμο της κόρης της.
Η επικεφαλής του Αιγυπτιακού Κέντρου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Δρ Νιχάντ Αμπού Κουσμάν, πρόσφερε στην κυρία Γιουσέφ δουλειά στο γραφείο της και της ζήτησε να της προσκομίσει το συμβόλαιό της με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να το μελετήσουν και να προσφύγει νομικά για την παράνομη απόλυσής της.
Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως άλλαξα τα δεδομένα.
Οι τοπικές αρχές διόρισαν την Γιουσέφ σε άλλο σχολείο.
Η δασκάλα καταγγέλλει πως η όλη υπόθεση και η αντίδραση του σχολείου από το οποίο απολύθηκε συνιστά «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής [της]». Επισήμανε ότι δεν χόρεψε σε κάποιο δημόσιο ίδρυμα ή μπροστά σε μαθητές και είπε ότι σχεδίαζε να μηνύσει το άτομο που τράβηξε το βίντεο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις