Καταφύγιο στα κρυπτονομίσματα βρίσκουν οι Τούρκοι
Η βουτιά του τουρκικού νομίσματος είναι τόσο μεγάλη που πολλοί δείχνουν διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Η μεγάλη βουτιά της λίρας Τουρκίας κάνει πολλούς κατοίκους της χώρας να στρέφονται προς το Bitcoin και κρυπτονομίσματα τύπου stablecoin όπως το Tether των οποίων η ισοτιμία είναι εν μέρει συνδεδεμένη με αυτή του δολαρίου.
Η κίνηση αυτή καταγράφεται καθώς το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας εξακολουθεί να είναι πολύ εξασθενημένο έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 13,57. Ενώ η λίρα κατέρρεε ειδικά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ο όγκος συναλλαγών κρυπτονομισμάτων με λίρες Τουρκίας εκτινάχθηκε κατά μέσο όρο σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε τρία χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Chainalysis τα οποία επικαλείται η «Wall Street Journal».
Αυτοί οι όγκοι συναλλαγών εξακολουθούν να είναι μέτριοι σε σύγκριση με τα αποτελέσματα έρευνας του 2019 της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών που κατέγραψε περίπου 71 δισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγών σε λίρες Τουρκίας ημερησίως, αλλά είναι οι υψηλότεροι από κάθε ένα από τα πέντε προηγούμενα τρίμηνα, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Η βουτιά της λίρας Τουρκίας είναι τόσο μεγάλη απέναντι στο δολάριο, που πολλοί πολίτες της γειτονικής χώρας δείχνουν τώρα διατεθειμένοι να αναλάβουν το μεγαλύτερο ρίσκο που συνεπάγεται η αγορά τέτοιων κρυπτονομισμάτων. Οι κάτοικοι της Τουρκίας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν εδώ και χρόνια τις οικονομικές κρίσεις που εμφανίζονται αλλάζοντας τα χρήματά τους σε δολάρια ΗΠΑ, σε ευρώ και σε χρυσό. Είναι ενδεικτικό ότι από τον Σεπτέμβριο η λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν τελευταία νέο καταφύγιο, αν και οι τοποθετήσεις αυτές παραμένουν με μεγάλο ρίσκο λόγω πολύ ισχυρών διακυμάνσεων στις τιμές. Το Bitcoin αρχικά εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 40% έναντι του δολαρίου στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά τώρα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10%. Στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και την οικονομική της πρωτεύουσα, διαφημίσεις για ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων εμφανίζονται παντού – σε τραμ, διαφημιστικές πινακίδες και σε ένα από τα δύο αεροδρόμια της πόλης, αναφέρει η «WSJ».
Λόγω των συνεχών οικονομικών κρίσεων τα τελευταία χρόνια τα δύο τρίτα των τραπεζικών καταθέσεων της Τουρκίας είναι ξένα νομίσματα, με τα περισσότερα από αυτά να είναι δολάρια και ευρώ.
Η Κεντρική Τράπεζα
Ομως η τάση αυτή έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της κεντρικής τράπεζάς της, η οποία προσπαθεί συνεχώς να στηρίξει τη λίρα. Πλέον με το εθνικό νόμισμα να υποχωρεί συνεχώς ακόμη και μετά τις παρεμβάσεις αυτές, πολλοί Τούρκοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν και πιστεύουν ότι μια οικονομική κρίση είναι αναπόφευκτη.
Στο χειρότερο δυνατό σενάριο πολλοί φοβούνται ότι η κυβέρνηση στην Αγκυρα θα μπορούσε να αναγκάσει τις τράπεζες να μετατρέψουν τις καταθέσεις σε ξένα νομίσματα των κατοίκων σε λίρες. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι στρέφονται προς τα κρυπτονομίσματα αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η Αγκυρα βέβαια δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Μουσταφά Ελιτάς, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι θα επιβληθεί φόρος 40% στα κέρδη από κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με τη «Χουριέτ». Ομως πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των τοπικών πλατφορμών ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων αναμένεται να υποβληθεί στο τουρκικό Κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.
Το Κοινοβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο, ανέφερε ο ίδιος ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιήσει συνάντηση με εκπροσώπους πλατφορμών κρυπτονομισμάτων που λειτουργούν στην Τουρκία. Ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, του Οργανισμού Τραπεζικής Ρύθμισης και Εποπτείας (BDDK), του Συμβουλίου Ερευνας Οικονομικών Εγκλημάτων (MASAK) και της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση αυτή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις