Τουρκία – Τα 12 μίλια στο Αιγαίο, το casus belli, οι διερευνητικές και οι δηλώσεις Ροζάκη
Οι συνεχείς δηλώσεις του Χρήστου Ροζάκη τις τελευταίες ημέρες προκαλούν αναστάτωση. Αμηχανία είδε στο σχόλιο των διπλωματικών κύκλων ο Αντρέας Λοβέρδος. Το casus belli της Τουρκίας και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου
«Ξαναχτύπησε» μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα ο πρώην πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΥΠΕΞ Χρήστος Ροζάκης για το θέμα της επέκτασης των 12 μιλίων στο Αιγαίο προκαλώντας αμηχανία στην Αθήνα και παραλήρημα ενθουσιασμού στην Άγκυρα καθώς τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν σημαία τις τελευταίες του δηλώσεις και μιλούν για υποχώρηση της Ελλάδας.
«Εύλογο να συζητήσει στα 8 ή 10 μίλια»
Ο καθηγητής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον Alpha 98,9 υποστήριξε ότι μεταξύ των προτάσεων που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών της με την Τουρκία είναι η αποδοχή της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12 μίλια όπως δίνει το δικαίωμα το Δίκαιο της Θάλασσας.
Μάλιστα οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων που είχε κάνει πριν από περίπου μια εβδομάδα ο κ. Ροζάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, όπου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Αθήνα θα μπορούσε να συζητήσει με την Άγκυρα το ζήτημα του εύρους των χωρικών υδάτων παρά την επίσημη θέση πως είναι αναφαίρετο δικαίωμά της η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια.
«Εκεί η μόνη εύλογη προσπάθεια της Ελλάδας θα ήταν να συζητήσει όχι 6 ναυτικά μίλια για τα νησιά, αλλά κάποιο διαφορετικό εύρος στα 8 ή στα 10 ναυτικά μίλια» είχε δηλώσει πριν από μία εβδομάδα ο Χρήστος Ροζάκης.
Με φόντο το casus belli
Οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται ουσιαστικά στο φόντο της επαναφοράς από πλευράς Τουρκίας του casus belli στο Αιγαίο το οποίο μάλιστα η τουρκική πλευρά ουσιαστικά σε επίπεδο ρητορικής το έχει διευρύνει καθώς εκτός της αμφισβήτησης του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, αμφισβητεί και την ελληνική κυριαρχία νησιών ζητώντας την αποστρατιωτικοποίησή τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις αρχές του έτους ο Νίκος Δένδιας είχε καλέσει την Τουρκία να αποδείξει στην πράξη το σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο με την άμεση ανάκληση του casus belli.
Στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις Ροζάκη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω διπλωματικών πηγών σχολίασε ότι «με αφορμή δημοσιεύματα, υπογραμμίζεται ότι πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωνα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Η πρόταση αυτή σχετίζεται με τις διερευνητικές επαφές;
Ωστόσο ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε επίσημη απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών καθώς «το θέμα που προκύπτει είναι εάν αυτή η πρόταση σχετίζεται με τις διερευνητικές επαφές ή όχι, καθώς και αν έγινε κατά τη διάρκεια των νέων γύρων των διερευνητικών επαφών που ξεκίνησαν το 2021 ή σε κάποια παλαιότερη φάση τους. Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν από το υπουργείο Εξωτερικών».
Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι «έως να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση, τα σχόλια των ελληνικών διπλωματικών πηγών είναι αμήχανα και μάλλον επιβεβαιώνουν όσα ο κ. Ροζάκης ανέφερε».
Καμία υποχώρηση σε επιθετικές ενέργειες
Επισημαίνεται δε ότι τις προηγούμενες ημέρες η Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε στο στόχαστρο της Άγκυρας με αφορμή την ομιλία της για τη Γενοκτονία των Ποντίων και ακολούθησε ένα μπρα ντε φερ των διπλωματικών αρχών σε Ελλάδα και Τουρκία που είχε στο επίκεντρό του τους όρους ενός επικείμενου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, με την τουρκική πλευρά ουσιαστικά να καθιστά εκ νέου σαφείς τις προθέσεις της για μια άνευ όρων συζήτηση και μια ατζέντα εφ’ όλης της ύλης που θα κατοχυρώνει όλες τις τουρκικές αξιώσεις και διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Στον απόηχο της επίθεσης που δέχθηκε η Προέδρος της Δημοκρατίας από την Άγκυρα με αφορμή την γενοκτονία των Ποντίων η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο μήνυμά της με αφορμή εκδήλωση των Ελλήνων της Ίμβρου, επανέλαβε πως η Ελλάδα θέλει τον διάλογο, αλλά δεν υποχωρεί σε παράνομες διεκδικήσεις και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.
«Ουδέποτε εγκαταλείψαμε τον δρόμο της διπλωματίας, με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής. Επιδιώκουμε διαχρονικά τη συνεργασία με την Τουρκία και επενδύουμε στην αρμονική συνύπαρξη και φιλία των δύο λαών. Καμία υποχώρηση, ωστόσο, δεν χωρεί έναντι απαράδεκτων διεκδικήσεων και επιθετικών ενεργειών» υπογράμμισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στρατιωτικές επιχειρήσεις
Στο μεταξύ, ο Χουλουσί Ακάρ δεν χάνει ευκαιρία και με κάθε αφορμή δηλώνει πως οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας δεν πρόκειται να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους στο Αιγαίο, αλλά και την ανατολική Μεσόγειο.
«Με αποφασιστικότητα, πίστη και υψηλό ηθικό, με πετυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται εντός της χώρας και πέραν των συνόρων, όπως προστατεύουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο» πρόσθεσε ο κ. Ακάρ.
- ΟΗΕ: «Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο» λένε διπλωματικές πηγές για την ψηφοφορία για τη Γάζα
- Σάκης Αρναούτογλου: Χριστούγεννα με χιόνια ακόμη και στα 400μ. – Δείτε σε ποιες περιοχές
- Ουκρανία: Κατονομάζει Ρώσο αξιωματικό ως υπεύθυνο για το θάνατηφόρο πλήγμα με θύμα εργαζόμενο του Reuters
- Μαγδεμβούργο: Τι έχει γίνει γνωστό για τον οδηγό του οχήματος
- Μπαρτζώκας: «Είμαι ικανοποιημένος με τον πρώτο γύρο – Κάποιοι παίκτες είναι εκτός ρυθμού»
- Μπάγερν Μονάχου – Λειψία 5-1: Ξέσπασε με πεντάρα