Eurostat – Η πανδημία μείωσε τις δαπάνες των νοικοκυριών το 2020 – Η θέση της Ελλάδας
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που καταγράφεται από την έναρξη της παρακολούθησης του συγκεκριμένου δείκτη και αποδίδεται φυσικά στις επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Χωρίς προηγούμενο χαρακτηρίζει τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών στην ΕΕ το 2020 η Eurostat, την πρώτη χρονιά της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μειώθηκε κατά 8% έναντι του 2019, με αρνητικά πρόσημο σε όλες τις χώρες-μέλη.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που καταγράφεται από την έναρξη της παρακολούθησης του συγκεκριμένου δείκτη και αποδίδεται φυσικά στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην κυκλοφορία των πολιτών και το κλείσιμο ή η υπολειτουργία βασικών οικονομικών δραστηριοτήτων επηρέασαν σημαντικά τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών.
Συγκρίνοντας το 2020 με το 2019, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Μάλτα (περίπου -22%), ακολουθούμενη από την Κροατία, την Ισπανία, ενώ στην τέταρτη θέση με τη μεγαλύτερη μείωση στις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών βρίσκεται η Ελλάδα, με περίπου -16%.
Από την άλλη πλευρά, οι μικρότερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Σλοβακία και στη Δανία (και οι δύο γύρω στο -2%), ακολουθούμενες από τη Λιθουανία και την Πολωνία (και οι δύο γύρω στο -3%).
Ελλάδα
Στην Ελλάδα, οι καταναλωτικές δαπάνες ανά κατηγορία ως ποσοστό του συνόλου διαμορφώθηκαν το 2020 ως εξής έναντι του μέσου όρου της ΕΕ (σ.σ.: στην παρένθεση οι μέσος όρος ΕΕ): στάγαση ενέργεια 23,1% (25,7%), τρόφιμα-με αλκοολούχα ποτά 19,4% (14,8%), μεταφορές 10,4% (11,6%), εστιατόρια-ξενοδοχεία 10,3% (6%), άλλα αγαθά-υπηρεσίες 8,5% (11,5), αλκοολούχα ποτά-καπνός 5,1% (4,4), επικοινωνίες 4,9% (2,6%), υγεία 4,8% (4,6%), αναψυχ’η-ψυχαγωγία 4,8% (7,8%), ένδυση-υπόδηση 3,6% (4,1), έπιπλα και είδη οικιακού εξοπλισμού 3% (6%), εκπαίδευση 2,3% (0,9%).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις