Oxfam – O συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων εκτινάχθηκε από 8,6 τρισ. δολάρια
Πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον μπήκαν στις τσέπες των Κροίσων – Νέα έρευνα της Oxfam
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη πρόσθεσαν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με την Oxfam, επιδεινώνοντας την οικονομική ανισότητα καθώς η πανδημία ώθησε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στη φτώχεια.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία που συγκέντρωσε το Forbes, η Oxfam αναφέρει σε νέα της έκθεση ότι ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων εκτινάχθηκε από 8,6 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2020 σε 13,8 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, αύξηση μεγαλύτερη από ό,τι τα προηγούμενα 14 χρόνια μαζί. Οι 10 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου είδαν τη συλλογική τους περιουσία υπερδιπλασιασμένη, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα.
Η έκθεση δημοσιεύθηκε ενόψει της διαδικτυακής ατζέντας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, η οποία θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.
Να φορολογηθούν οι πλούσιοι
Η Oxfam υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να φορολογήσουν τα κέρδη των υπερπλούσιων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, να πληρώσουν για εμβόλια, να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις και να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση.
«Οι δισεκατομμυριούχοι είχαν μια τρομερή πανδημία. Οι κεντρικές τράπεζες διοχέτευσαν τρισεκατομμύρια δολάρια στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να σώσουν την οικονομία, ωστόσο πολλά από αυτά έχουν καταλήξει να καλύπτουν τις τσέπες δισεκατομμυριούχων που οδηγούν σε άνθηση του χρηματιστηρίου», δήλωσε η Γκαμπριέλα Μπούχερ, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam.
«Ένας εφάπαξ φόρος 99% επί των περιουσιακών κερδών Covid-19 των 10 πλουσιότερων ανδρών μόνο θα απέφερε 812 δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε η Μπούχερ.
«Αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να πληρώσουν για να παραχθούν αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον κόσμο και να καλύψουν χρηματοδοτικά κενά στα κλιματικά μέτρα, την καθολική υγεία και την κοινωνική προστασία και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της βίας λόγω φύλου σε περισσότερες από 80 χώρες», ανέφερε.
Πρόσθεσε επίσης, ότι αν αυτοί οι δέκα άντρες έχαναν αύριο το 99,999% του πλούτου τους, θα ήταν ακόμα πλουσιότεροι από το 99%όλων των ανθρώπων σε αυτόν τον πλανήτη.
«Ακόμη και μετά τον φόρο, οι 10 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου θα εξακολουθούσαν να είναι δισεκατομμυριούχοι και ως ομάδα θα είχαν αυξήσει την περιουσία τους κατά 8 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή της πανδημίας», αναφέρει η έκθεση.
Τα νούμερα σοκάρουν
Ο συνδυασμένος πλούτος των 10 κορυφαίων δισεκατομμυριούχων – συμπεριλαμβανομένου του CEO της Tesla, Ιλον Μασκ και του ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος – διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα είναι έξι φορές μεγαλύτερος από αυτόν των φτωχότερων 3,1 δισεκατομμυρίων ανθρώπων του κόσμου, σύμφωνα με την έκθεση .
«Η ανισότητα σε τέτοιο ρυθμό και κλίμακα συμβαίνει από επιλογή και όχι από τύχη», είπε η Bucher. «Οι οικονομικές μας δομές όχι μόνο μας έχουν κάνει όλους λιγότερο ασφαλείς έναντι αυτής της πανδημίας, αλλά επιτρέπουν ενεργά σε όσους είναι ήδη εξαιρετικά πλούσιοι και ισχυροί να εκμεταλλευτούν αυτή την κρίση για δικό τους κέρδος».
Η πανδημία δεν ήταν η «μεγάλη ισοφάριση» που κάποιοι προέβλεπαν
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι 97 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έπεσαν σε ακραία φτώχεια το 2020 και τώρα ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα. Ο αριθμός των φτωχότερων στον κόσμο αυξήθηκε επίσης για πρώτη φορά σε περισσότερα από 20 χρόνια.
Η ανισότητα των εμβολίων έχει γίνει μείζον ζήτημα καθώς πολλές από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου συγκεντρώνουν βολές, αγοράζοντας αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους πολλές φορές και αποτυγχάνοντας να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να τις μοιραστούν με τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις