Πώς ένας έφηβος φτιάχνει από το σπίτι του ένα κρυπτονόμισμα
Μαθητής λυκείου, ο Νικόλας, έχει την γνώση και την όρεξη να εξορύξει ένα κρυπτονόμισμα και αυτό το κάνει από το γραφείο του σπιτιού του εξηγώντας στο In.gr πως γεννιέται ένα homemade ψηφιακό νόμισμα
- «Ένα μεγάλο ευχαριστώ»: Ο πλανόδιος μουσικός που αγκάλιασε ο Σταύρος Ξαρχάκος αποτίει φόρο τιμής στον συνθέτη
- Νεαρός παγιδεύτηκε σε σπήλαιο βάθους 20 μέτρων - Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού
- Ένα κουταβάκι με σπασμένο ποδαράκι μάς χρειάζεται – Βοηθάμε τους εθελοντές που «αιμορραγούν» οικονομικά
- Καίνε τα βράδια ζωντανά σκυλιά στη Σπιάντζα – Εικόνες σοκ
Πολλά επιχειρηματικά όνειρα με αναφορές στην τεχνολογία ξεκίνησαν από ένα υπόγειο, ένα γκαράζ. Ιδέες που έφεραν καρπούς ακόμα και αν πήρε χρόνια και έπειτα από κόπο. Στην δική μας ιστορία έχουμε κάτι αρκετά επίκαιρο και πολύ περίπολο. Η ύπαρξη του έχει φέρει πολλές εκατοντάδες κέρδη στους κατόχους του.
Από την άλλη μία δήλωση στο twitter μπορεί να επηρεάσει την πορεία του και οι επενδυτές να έχουν τεράστιες ζημιές.
Η ιστορία μας λοιπόν σήμερα αφορά τη γέννηση ενός κρυπτονομίσματος. Τι χρειαζόμαστε για αυτό; Ένα εφηβικό δωμάτιο, μία σύνδεση στο ρεύμα και έναν υπολογιστή. Μαθητής λυκείου, ο Νικόλας, έχει την γνώση και την όρεξη να εξορύξει ένα κρυπτονόμισμα και αυτό το κάνει από το γραφείο του σπιτιού του εξηγώντας στο In.gr πως γεννιέται ένα homemade ψηφιακό νόμισμα
Ο Νικόλας Διαμαντόπουλος είναι μαθητής της τρίτης Λυκείου και παρακολουθεί το International Baccalaureate, το πρόγραμμα του Διεθνούς Απολυτηρίου στην Ιόνιο Σχολή. “Εξαρχής στόχος μου ήταν να φοιτήσω σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Από μικρός ασχολούμαι με τους υπολογιστές, όχι μόνο σε επίπεδο gaming, αλλά και σε επίπεδο προγραμματισμού, και έχω ήδη φτιάξει τα πρώτα δικά μου προγράμματα” αναφέρει. Τονίζει ότι η πλούσια επικαιρότητα αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα, αλλά και το γεγονός ότι κινούνται εκτός του παραδοσιακού συστήματος επενδύσεων, μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Έτσι ο Νικόλας στο πλαίσιο των εργασιών που καλείται να κάνει στο μάθημα του σχολείου του “computer science” πήρε την απόφαση να πειραματιστεί. Διευκρινίζει βέβαια χαμογελώντας ότι δεν αποσκοπεί κάπου συγκεκριμένα αν και υπήρξε κάποιο οικονομικό κέρδος
“Ο χρόνος μου είναι περιορισμένος” αναφέρει και συνεχίζει ότι λόγω του διαβάσματος δόθηκε η ευκαιρία να κατανοήσει τον μαγικό κόσμο των κρυπτονομισμάτων και είναι σίγουρο ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα ασχοληθεί πιο ενεργά…
Κοστίζει το… ρεύμα
Δεν παρέλειψε να σχολιάσει με αρκετή δόση χιούμορ και το… κόστος στο ρεύμα. Αναμένουμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ, για να δούμε το κόστος της εξόρυξης, όπως τονίζει, ειδικά σε μια περίοδο που οι τιμές της ενέργειας είναι στα ύψη αναφέρει.
Εξηγεί στο In.gr τη διαδικασία μίας εξόρυξης: Για να εξορύξετε οποιοδήποτε είδος κρυπτονομίσματος, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια λειτουργική συσκευή, είτε υπολογιστής, είτε και ένα smartphone. Όσο για μένα εγώ μπόρεσα να χρησιμοποιήσω έναν παλιό υπολογιστή. Πριν κάνω οτιδήποτε στον υπολογιστή, κατέβασα πρώτα στον φορητό υπολογιστή μου την εφαρμογή Monero που επέτρεψε να δημιουργήσω το πορτοφόλι μου για XMR. Μετά από αυτό, εγκατέστησα το Linux ως λειτουργικό σύστημα (συγκεκριμένα τον Ubuntu Server) που μου επέτρεψε να ελέγχω τον υπολογιστή μέσω ενός πρωτοκόλλου που ονομάζεται «SSH».
Αυτό δεν είναι απαραίτητο, αλλά ο server προοριζόταν και για λειτουργίες. Με αυτό μπόρεσα να εγκαταστήσω ένα πρόγραμμα με το όνομα XMRig. Επειδή ήμουν σε linux η διαδικασία ήταν πιο περίπλοκη από ό,τι αν κάποιος χρησιμοποιούσε τυπικά windows ή mac. Μετά την εγκατάσταση του xmrig στο μηχάνημά μου, ήταν πολύ εύκολο να ξεκινήσω την εξόρυξη. Με μερικές απλές παραμέτρους (όπως το xmr πορτοφόλι μου καθώς και το hashpool με το οποίο επρόκειτο να εξορύξω) το πρόγραμμα άρχισε να λειτουργεί αυτόματα. Φυσικά, για να μπορεί κάποιος να εξορύξει, πρέπει να έχει κάποιες βασικές γνώσεις υπολογιστών.
Οι βασικές οδηγίες
Χρειάζεται επίσης να κατανοήσει ορισμένες βασικές έννοιες των κρυπτονομισμάτων και των υπολογιστών, όπως το hashing, το hash pools και τους αλγόριθμους. “Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι ούτε πώς λειτουργεί το hashing, ούτε πώς λειτουργεί το σύνολο του blockchain”, τονίζει ο Νικόλας.
Σχεδόν εάν κάποιος ξέρει πώς να ακολουθεί βασικές οδηγίες, μπορεί εύκολα να εγκαταστήσει μόνος του έναν εξορύκτη. Αν κάποιος θέλει να φτιάξει έναν μηχάνημα που θα κάνει αποκλειστικά εξόρυξη τότε γίνεται πολύ πιο δύσκολο. Εκμάθηση χρήσης υπολογιστή μέσω του cli (Διεπαφή γραμμής εντολών), ή εκμάθηση του τρόπου αλλαγής ενός λειτουργικού συστήματος, ή η εκμάθηση του τρόπου απομακρυσμένης σύνδεσης σε έναν διακομιστή είναι όλα απαραίτητα για τη δημιουργία ενός αποκλειστικού miner.
Αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει τα πράγματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχουν πολλά δωρεάν σεμινάρια στο διαδίκτυο (για παράδειγμα ένα που ακολούθησα κατά τη δημιουργία του διακομιστή ήταν το εξής: https://www.youtube.com/watch? v=hHtGN_JzoP8 , από το κανάλι του YouTube NetworkChuck), και στις μέρες μας μπορεί κάποιος να πάρει έναν μικρό υπολογιστή μονής πλακέτας (βασικά έναν πολύ μικρό υπολογιστή) όπως το raspberry pi με λιγότερο από 100 ευρώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις