Λιβύη – Σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης ζητεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου
Στις 21 Σεπτεμβρίου το Κοινοβούλιο ήρε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, αναθέτοντάς της να διεκπεραιώνει μόνο τις τρέχουσες υποθέσεις
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ ζήτησε σήμερα τον σχηματισμό μιας νέας μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη, καθώς θεωρεί ότι η εντολή της σημερινής κυβέρνησης έληξε, με την αναβολή των εκλογών.
Επ’ αόριστον αναβολή
Οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου και οι βουλευτικές που θα διεξάγονταν αμέσως μετά, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον λόγω των διαφωνιών των δύο αντίπαλων πλευρών: των αρχών της ανατολικής Λιβύης, δηλαδή του Κοινοβουλίου και των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ από τη μία και της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, που εδρεύει στην Τρίπολη, από την άλλη.
Η εντολή της κυβέρνησης «εξέπνευσε με βάση την πρόταση μομφής που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο και το γεγονός ότι η θητεία της τερματίστηκε στις 24 Δεκεμβρίου», είπε ο Σάλεχ κατά τη συνεδρίαση της Βουλής, που εδρεύει στο Τομπρούκ. «Πρέπει να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Ο Σάλεχ, που ήταν και ο ίδιος υποψήφιος στις αναβληθείσες προεδρικές εκλογές, ζήτησε επίσης από τον Γενικό Εισαγγελέα «να ερευνήσει τις δαπάνες» της κυβέρνησης από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της καθώς επίσης και «την κατάχρηση εξουσίας και τους διορισμούς κατά παράβαση των κανόνων».
Στις 21 Σεπτεμβρίου το Κοινοβούλιο ήρε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, αναθέτοντάς της να διεκπεραιώνει μόνο τις τρέχουσες υποθέσεις, μέχρι τη θεωρητική λήξη της θητείας της, στις 24 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της την ψηφοφορία και σκοπεύει να παραμείνει στη θέση της μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, σε ημερομηνία που προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί.
Μπλόκο στους πόρους
Ο Σάλεχ ζήτησε επίσης από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μην μεταφέρει στο εξής πόρους στην κυβέρνηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους στα τέλη Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία ζήτησαν να καθοριστεί γρήγορα ένα νέο εκλογικό χρονοδιάγραμμα και εξέφρασαν τη στήριξή τους στη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης, μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε να μην αναζωπυρωθεί η μάχη για την εξουσία στη Λιβύη.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη