Σιτηρά – Οι προβλέψεις για την παραγωγή τη σεζόν 2021/22
Οι τιμές των σιτηρών στην ΕΕ παραμένουν γενικά υψηλές λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης και της επιδείνωσης των συνθηκών καλλιέργειας στη Νότια Αμερική.
- Ριζικές αλλαγές σε Airbnb: Σε ποιες περιοχές δεν θα δίνονται νέες άδειες
- Πώς θα λάβετε το επίδομα θέρμανσης οι δικαιούχοι - Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Σάλος με τη δήλωση Ζελένσκι για το ότι ο πόλεμος θα τελειώσει νωρίτερα με κυβέρνηση Τραμπ
- Νέα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον νότιου προαστίου της Βηρυτού - Είχε δοθεί εντολή εκκένωσης
Στους 291 εκατομμύρια τόνους αναμένεται να φτάσει η συνολική παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ για τη σεζόν 2021/2022ι, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,4 % σε ετήσια βάση (+4,1% σε σύγκριση με τον μέσο όρο πενταετίας), ιδίως χάρη στην ανάκαμψη της παραγωγής σίτου που εκτιμάται στα 130,6 εκατομμύρια τόνους (+7,3 % σε σύγκριση με τον μέσο όρο πενταετίας).
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, η παραγωγή αραβοσίτου προβλέπεται να φτάσει τα 69,4 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 2,1 % σε ετήσια βάση (+3,1% σε σύγκριση με τον μέσο όρο πενταετίας). Δεδομένης της χαμηλότερης παραγωγής χοίρειου κρέατος στην ΕΕ, η ζήτηση ζωοτροφών είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας, σημειώνοντας πτώση κατά 0,18 %. Οι τιμές των σιτηρών στην ΕΕ παραμένουν γενικά υψηλές λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης και της επιδείνωσης των συνθηκών καλλιέργειας στη Νότια Αμερική.
Η παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ εκτιμάται στα 30,5 εκατομμύρια τόνους το 2021/22. Αυτή η ετήσια αύξηση κατά 7%, μετά την πτώση του 2020/21, αναμένεται να διευκολύνει την αγορά της ΕΕ παρέχοντας μεγαλύτερες διαθεσιμότητες, αν και η προσφορά ελαιοκράμβης αναμένεται να παραμείνει περιορισμένη λόγω των χαμηλών αρχικών αποθεμάτων. Παρά τις υψηλές τιμές, οι παραγωγοί σε ορισμένα τμήματα της Ένωσης, όπως στη Φινλανδία και στη Ρουμανία, δεν μπορούν να επωφεληθούν λόγω της μικρής συγκομιδής.
Να σημειωθεί ότι οι γεωργικές αγορές της ΕΕ το 2021/22 ενισχύονται από τη δυναμική παγκόσμια ζήτηση που είχε ως αποτέλεσμα υψηλές παγκόσμιες τιμές. Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO, ο οποίος αποτυπώνει τις γεωργικές τιμές παγκοσμίως, ήταν κατά 27% υψηλότερος σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο του 2021.
Αυτή η αύξηση των γεωργικών τιμών αποτυπώνεται επίσης στις τιμές στην Ένωση: ο δείκτης τιμών της Eurostat για τα γεωργικά προϊόντα ήταν, κατά μέσο όρο, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, 13% υψηλότερος από ό,τι ένα έτος νωρίτερα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις