Με νέα υψηλά «φλερτάρει» το πετρέλαιο – Τι σημαίνει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Σε νέα υψηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου – Τι προβλέπουν οι αναλυτές
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Μπορεί η Ρωσία να απορρίπτει τις αιτιάσεις -που έχουν διατυπωθεί και από την ΙΕΑ- ότι ευθύνεται εν πολλοίς, για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, ωστόσο η εικόνα της αγοράς δεν επιτρέπει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Εν μέσω προβλέψεων για έναν δύσκολο χειμώνα (από πλευράς καιρικών συνθήκων), το περιορισμένο φυσικό αέριο που φτάνει από τη Ρωσία στην Ευρώπη, τα αποθέματα που στερεύουν και οι τιμές του πετρελαίου που καταρρίπτουν ρεκόρ αρκετών ετών ενισχύουν τις ανησυχίες.
Με το άνοιγμα της εβδομάδας η τιμή του πετρελαίου Brent κινήθηκε προς το υψηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από το 2014.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο, τα οποία σημείωσαν ανώτατο όριο για την τέταρτη εβδομαδιαία άνοδο την Παρασκευή, εκτινάχθηκαν στις αρχές των ασιατικών συναλλαγών κοντά σε υψηλό επταετίας. Εν συνεχεία και μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την κινεζική ανάπτυξη υποχώρησαν και φλερτάρουν με ρεκόρ 3ετίας.
Στοιχήματα για πάνω από 100 δολάρια
Σύμφωνα με την Vitol Group οι υψηλές τιμές δικαιολογούνται και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στοιχηματίζουν πλέον και σε τιμές κοντά ή ακόμα και πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.
Το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο άνω του 10% μέχρι στιγμής φέτος.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η παγκόσμια ζήτηση αποδείχθηκε ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν, ενώ η φυσική αγορά ανθεί καθώς οι αγοραστές κοιτάζουν πέρα από την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον
Σύμφωνα με τον αναλυτή Οσιτάκα Ταζάουα, της Fujitomi Securities Co Ltd, ανοδική τάση συνεχίζεται καθώς ο ΟΠΕΚ+ δεν παρέχει αρκετή προσφορά για να καλύψει την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται –εάν το βάρος πέσει στο αργό- να φτάσει το Brent στα υψηλά του 2014.
Ο ΟΠΕΚ+ χαλαρώνει σταδιακά τις περικοπές παραγωγής που εφαρμόστηκαν όταν η ζήτηση κατέρρευσε το 2020, ωστόσο, πολλοί μικρότεροι παραγωγοί δεν μπορούν να αυξήσουν την προσφορά και άλλοι ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την άντληση υπερβολικής ποσότητας πετρελαίου στον φόβο μια επιστροφής σε μειωμένη ζήτηση λόγω του κορωνοϊού.
Το φυσικό αέριο
Σε κλοιό ανοδικών πιέσεων παραμένει και το φυσικό αέριο, με τη ροή μέσω του αγωγού Yamal -Europe να παραμένει για περίπου έναν μήνα σε αντίστροφη πορεία, προς Πολωνία και όχι προς Γερμανία (και κατ΄επέκταση προς Ευρώπη).
Μάλιστα, υπάρχει ανησυχία ότι η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεξήγαγε συνομιλίες με διεθνείς εταιρείες ενέργειας για σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εάν η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διαταράξει τον ρωσικό εφοδιασμό.
Αυτό είχε αποκαλύψει το Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στη βιομηχανία αλλά και τον Λευκό Οίκο.
Στο μεταξύ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2018, αλλά τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν λόγω της χαμηλής ζήτησης.
Κινεζική πρωτοχρονιά
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η Κίνα σχεδιάζει να απελευθερώσει αποθέματα πετρελαίου στη διάρκεια των διακοπών της κινεζικής πρωτοχρονιάς μεταξύ 31 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των παγκόσμιων τιμών.
Δεν ανησυχεί η Σαουδική Αραβία
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την άνοδο του πετρελαίου, η οποία φέτος ξεπερνά το 10% φέτος, παρόλο που οι traders αυξάνουν όλο και περισσότερο την προοπτική οι τιμές να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι.
«Πάντα ένιωθα άνετα», είπε ο Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν σε δημοσιογράφους στο Ντουμπάι τη Δευτέρα, όπου παρευρίσκεται στην εκδήλωση Expo.
Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είπε επίσης ότι δεν ανησυχεί για την απελευθέρωση περισσότερου πετρελαίου από τις ΗΠΑ από τα στρατηγικά της αποθέματα, το οποίο θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του αργού προς τα κάτω.
Ποιος βλέπει τιμές στα 200 δολάρια
Αλλά ένας διαχειριστής hedge fund είναι ακόμα πιο επιθετικός σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του για την πορεία του μαύρου χρυσού.
Όπως γράφει το OilPrice.com ο Νταγκ Κινγκ, επικεφαλής του Merchant Commodity Fund, είχε αποδόσεις ρεκόρ πέρυσι, κερδίζοντας 74% το 2021 και ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του 59% που είχε σημειωθεί το 2014 – μια άλλη χρονιά άνθησης για το πετρέλαιο ακριβώς πριν από την κατάρρευση.
Αλλά τώρα, ο Κίνγκ αναμένει περαιτέρω κέρδη στην τιμή του πετρελαίου, λέγοντας ότι θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 200 δολάρια ανά βαρέλι τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Πιστεύουμε στον διαρθρωτικό πληθωρισμό εμπορευμάτων από την πλευρά της προσφοράς που οι περισσότεροι δεν θα έχουν δει ποτέ — ο υψηλότερος από τη δεκαετία του 1970», είπε ο King σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Οι αναλυτές
Οι αναλυτές της ING, από την πλευρά τους θεωρούν ότι οι περυσινές αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα εξομαλυνθούν και ως εκ τούτου οι τιμές των πρώτων υλών και των προϊόντων εν γένει θα υποχωρήσουν – άρα θα αποκλιμακωθεί και ο πληθωρισμός που τόσο ανησυχεί τις κυβερνήσεις. Οι αναλυτές της Goldman Sachs, από την άλλη, προβλέπουν ότι η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Την πρόβλεψή της η Goldman Sachs εδράζει στην πεποίθηση ότι σύντομα η COVID-19 θα νικηθεί και ότι η παγκόσμια οικονομία και η καταναλωτική και βεβαίως η πετρελαϊκή ζήτηση θα ανακάμψουν. Συγκεκριμένα για την πετρελαϊκή ζήτηση προβλέπουν ότι το 2022 και το 2023 θα εκτιναχθεί σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, παρά τις τεράστιες επενδύσεις και την πολιτική απόφαση που φαίνεται πως έχουν πάρει οι κυβερνήσεις να γυρίσει σελίδα ο πλανήτης και να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα εν γένει.
Το πετρέλαιο
Ο Νταμιέν Κουρβαλέν, επικεφαλής ερευνών της κορυφαίας επενδυτικής τράπεζας της Wall Street για θέματα ενέργειας, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα σημείωσε ότι «πιθανότατα η τιμή του αργού θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι το 2022 ή το 2023», δεδομένου ότι η ζήτηση για πετρέλαιο είχε ήδη εκτιναχθεί στα ύψη προτού εμφανιστεί η μετάλλαξη Ομικρον και ρίξει την τιμή κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.
Προέβλεψε επίσης ο Κουρβαλέν ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια την επόμενη διετία θα εκτοξευθεί ως απότοκη της στέρησης των ταξιδιωτών έπειτα από τους περιορισμούς των μετακινήσεων τα χρόνια της πανδημίας.
Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, οι ειδικοί παραβιάζουν ανοικτές θύρες προβλέποντας μεγάλη αύξηση της προσφοράς από τους εκτός OPEC παραγωγούς και ταυτόχρονες μειώσεις από τους συμμετέχοντες στο καρτέλ παραγωγούς και τους συνοδοιπόρους τους (τη Ρωσία κατά βάση). Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες μαντικές ικανότητες για να υποθέσει κανείς ότι με τις τιμές υψηλότερες από το επίπεδο των 65 δολαρίων περίπου, που καθιστά πρόσφορη την εκμετάλλευση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων, οι μη-παραδοσιακοί παραγωγοί που χρησιμοποιούν την εξόχως αντι-περιβαλλοντική μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης θα κάνουν χρυσές δουλειές.
Ο αντίκτυπος στα νοικοκυριά
Η τάση αυτή έχει οδηγήσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό και πλέον η Bank of America εκτιμά ότι το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά θα αυξηθεί φέτος κατά 50% όπως αναφέρει ακόμη το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί ότι η κρατική στήριξη στα νοικοκυριά θα επιτρέψει να απορροφηθεί περίπου μόνο η μισή από αυτή την αύξηση στο κόστος.
Μελέτη του Bloomberg Economics αναφέρει επίσης ότι αυτά τα προβλήματα με το υψηλό κόστος της ενέργειας θα αφαιρέσουν περίπου 1% από το ΑΕΠ. Η επίδραση θα είναι διαφορετική από χώρα σε χώρα της Ευρώπης, ανάλογα με τις συνθήκες και τα επίπεδα κρατικής στήριξης σε κάθε μία από αυτές, αναφέρεται ακόμη.
Οι οικονομολόγοι της UBS AG μείωσαν αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Ευρώπης το 2022 στο 4,2% από 4,8% προηγουμένως. Αυτό αποδίδεται κυρίως στην εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον και των νέων περιορισμών για την αντιμετώπισή της. Όμως η ελβετική τράπεζα βλέπει επίσης και επιπλέον κίνδυνο από την περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας, όπως αναφέρει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις