Νέο Ηράκλειο – Οι γονείς καταγγέλλουν στατική ανεπάρκεια του 1ου Γυμνασίου, κίνδυνος για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Το ζήτημα με τα κτίρια στο 1ο Γυμνάσιο υπάρχει εδώ και 2,5 χρόνια, όπως καταγγέλλουν οι γονείς των μαθητών. Τι λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Γιάννης Μανώλας στο in.gr.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Οι γονείς του 1ου Γυμνασίου στο Νέο Ηράκλειο ζητούν να λυθεί το ζήτημα ασφάλειας που έχει προκύψει με τα κτίρια που φιλοξενούν τους 450 μαθητές του σχολείου. Το ζήτημα ήρθε ξανά στη δημοσιότητα μετά την κατάρρευση στεγάστρου στην περίοδο των Χριστουγέννων, ευτυχώς χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.
Το in.gr μίλησε με τον Γιάννη Μανώλα, πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής, ο οποίος μας περιέγραψε την κατάσταση την οποία βιώνουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του συγκεκριμένου σχολείου.
«Το 1ο Γυμνάσιο είναι το μεγαλύτερο κτιριακό συγκρότημα γυμνασίου στο Νέο Ηράκλειο. Στεγάζει 450 παιδιά. Στον σεισμό του 2019, τον Αύγουστο, παρουσίασε πρόβλημα και στα τρία συγκροτήματά του, στο βόρειο, το ανατολικό και το δυτικό.
Το βόρειο επισκευάστηκε τάχιστα, μπήκαν οι μαθητές μέσα και για τα κτιριακά συγκροτήματα Α και Δ έγινε στέλεχος στατικής επάρκειας, ο οποίος διαπίστωσε στατική ανεπάρκεια. Από τότε αυτά τα δύο κτιριακά συγκροτήματα δεν είναι σε λειτουργία. Αυτό που είδαμε τα Χριστούγεννα ήταν η πτώση ενός στεγάστρου, το οποίο δεν είχε σημειωθεί από την ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές), ούτε από τον έλεγχο στατικής επάρκειας. Κάτι που δείχνει ότι στο κτίριο αυτό λόγω της άσχημης κατασκευής του, αλλά και άσχημης συντήρησης, πραγματοποιήθηκε μια κατάρρευση που δεν ήταν αναμενόμενη.
Αυτό έγινε δίπλα στα γραφεία των καθηγητών και εκεί που στεγάζεται και το σπίτι του φύλακα. Αυτό που λέμε από τον Σύλλογο Γονέων είναι ότι υπάρχει σημαντικότατη καθυστέρηση για την αποκατάσταση των δύο κτιριακών συγκροτημάτων, ανατολικού και δυτικού, αλλά επίσης ότι στο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο σήμερα στεγάζει, εν λειτουργία 450 παιδιά, δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος στατικής επάρκειας», μας περιέγραψε ο κ. Μανώλας.
Ποιοι φέρουν την ευθύνη
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων πρόσθεσε: «Εμείς θεωρούμε ως Σύλλογος Γονέων ότι το κτίριο αυτό είναι στατικά ανεπαρκές γιατί κατασκευάστηκε με τον ίδιο τρόπο με τα δύο που έχουν κριθεί στατικά ανεπαρκή από μελέτη και, βεβαίως, την ίδια περίοδο.
Υπάρχει πολιτική ευθύνη και ευθύνη της δημοτικής αρχής, η οποία επί δυόμισι χρόνια παρά τις εκκλήσεις μας δεν έχει προχωρήσει σε έλεγχο στατικής επάρκειας και δεν έχει ολοκληρώσει τα έργα.
Αυτό σημαίνει ότι σήμερα τα παιδιά πηγαίνουν σε έναν χώρο, ο οποίος θυμίζει όχι απλώς εργοτάξιο, αλλά κατεστραμμένο τόπο. Εργοτάξιο από τη μία, ερείπια από την άλλη και δίπλα σε αυτό οι καθηγητές και τα παιδιά».
Κίνδυνος για καθηγητές και μαθητές
Σε ερώτηση για το αν υπήρξε κίνδυνος τραυματισμού καθηγητών ή μαθητών, ο κ. Μανώλας ήταν κατηγορηματικός. «Βεβαίως υπήρξε κίνδυνος. Ο χώρος αυτός παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σε λειτουργία η αίθουσα συνάθροισης κοινού ή γυμναστήριο, παρόλα αυτά η πτώση του στεγάστρου έγινε ακριβώς μπροστά από το σπίτι του φύλακα. Εκεί έμενε ο φύλακας μέχρι τα Χριστούγεννα με την οικογένειά του και βεβαίως ένα μέτρο από την είσοδο από την οποία μπαίνουν οι καθηγητές στα γραφεία τους και, βεβαίως, πολλοί μαθητές για διάφορους λόγους.
Στη συνέχεια ο κ. Μανώλας που είναι μηχανικός άρα και ακόμα πιο σχετικός με το ζήτημα, πρόσθεσε ότι: «Έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις με τη δημοτική αρχή, περισσότερες από δέκα. Επίσης, έχουμε ενημερώσει όλες τις δημοτικές παρατάξεις, έχουμε κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά από ό, τι φαίνεται στη χώρα μας δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε και να πράξουμε ούτε καν για τα αυτονόητα.
Το αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να έχουμε σχολεία ασφαλή για τα παιδιά και τους καθηγητές τους. Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει στο Ηράκλειο, στο μεγαλύτερο γυμνάσιο της πόλης αυτής. Έχουμε ακούσει σαν τον Καλοχαιρέτα 15 φορές ότι θα επιληφθούν του ζητήματος εδώ και δυόμισι χρόνια».
Δείτε βίντεο από το σχολείο στο Νέο Ηράκλειο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις