Θεσσαλονίκη – Ο υπόκωφος θόρυβος συνδέεται με σεισμική δραστηριότητα; Τι απαντά ο Παπαζάχος
Για τον θόρυβο που έχει αναστατώσει τους κατοίκους στα Μετέωρα στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο Κώστας Παπαζάχος
Ο θόρυβος που έχει αναστατώσει τους κατοίκους των Μετεώρων στη Θεσσαλονίκη δεν συνδέεται με κάποιου είδους σεισμική δραστηριότητα ξεκαθάρισε ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.
Ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν ακούσετε τον θόρυβο αυτόν όπως τον άκουσα κι εγώ και σε διάφορα σάιτ είναι καταγεγραμμένος, είναι ένας περιοδικός θόρυβος ενός χτύπου. Οι σεισμοί δεν μας χτυπάνε την πόρτα…γίνονται ξαφνικά. Είναι εμφανώς ανθρωπογενούς προέλευσης, είναι κάποια αντλία, κάποια ασφάλεια, κάποιος διακόπτης νερού. Είμαι σίγουρος ότι οι υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης θα βρούνε αργά ή γρήγορα την πηγή αυτού του θορύβου. Είναι ένας περιοδικός θόρυβος και σε καμία περίπτωση δεν έχει γεωλογική προέλευση».
Εδώ και 1,5 έτος έχουμε αυξημένη σεισμική δραστηριότητα
«Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο έχουμε μια αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας σε σχέση με τον μέσο όρο. Υπάρχουν και πολύ χειρότερες περίοδοι στον ελληνικό χώρα κατά τη διάρκεια των οποίων είχαμε έναν σεισμό πάνω από 7 κάθε χρόνο στην Ελλάδα όπως τη δεκαετία του ’50-’60, συνεπώς μικρομεταβολές σεισμικότητας συμβαίνουν. Είναι σαν τον καιρό που μπορεί κάποια στιγμή να βρέχει και μια βροχή να είναι πιο βροχερή.
Ε, τώρα έχουμε μια περίοδο που έχουμε κάποια πεντάρια σε κάποια μέρη, στη Φλώρινα και στη Χαλκιδική, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια αυξημένη ανησυχία συν αυτή η μικροακολουθία που είναι εξέλιξη κοντά στο Ηράκλειο – ξεχωριστή από το Αρκαλοχώρι – από χθες περίπου και η οποία είναι σε εξέλιξη με τριάρια – τρεισημισάρια» ανέφερε ο κ.Παπαζάχος.
Οι σεισμοί στην Ελλάδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν κάτι καινοφανές
«Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αντιμετωπίζουμε τους σεισμούς στην Ελλάδα σαν κάτι καινοφανές. Δηλαδή σε μια χώρα που έχει ετήσιο σεισμό 6,3 ή μεγαλύτερο, έχει δέκα σεισμούς 5,2 ή μεγαλύτερους κάθε χρόνο, το αντιμετωπίζουμε σαν κάτι το πρωτόγνωρο και ανήκουστο όταν συμβαίνει μια ακολουθία κοντά σε κάποια αστική περιοχή, κάτι το ανήκουστο.
Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει μια εγγυημένη αντισεισμική προστασία και αυτή είναι τα γερά σπίτια έτσι ώστε όποτε και όπου γίνει ο σεισμός να μη σε ενδιαφέρει. Εντάξει στη Φλώρινα ήταν κοντά στην πόλη καταλαβαίνω ότι υπήρχε πιο αυξημένη ανησυχία, αλλά σεισμοί σαν της Σιθωνίας και του Αγίου Όρους γίνονται πολύ συχνά» πρόσθεσε ακόμα.
- «Θα σ΄αγαπώ και του χρόνου»: Θέατρο για βρέφη στο Άβατον
- Ουκρανία: «Απόλυτα σωστή» κρίνει ο Μακρόν την απόφαση των ΗΠΑ για πυραυλικά πλήγματα εντός της Ρωσίας
- Τραμπ: Προορίζει τον Σον Ντάφι για υπουργό Μεταφορών – Πρώην βουλευτής και μορφή τηλεοπτικών ριάλιτι
- Ουκρανία: Η Μπέρμποκ απειλεί την Κίνα με κυρώσεις εάν επιβεβαιωθεί η παράδοση drones στη Ρωσία
- Ουκρανία: Δεν πάνε μακριά οι πύραυλοι που μπορούν να πλήξουν τη Ρωσία, διαμαρτύρεται ο Μπορέλ
- G20: «Δίκαιη και διαρκής ειρήνη» στην Ουκρανία – «Κατάπαυση του πυρός» σε Γάζα και Λίβανο