Δόμνα Μιχαηλίδου – Ανεξέλεγκτο τοπίο στις δομές παιδικής προστασίας
Στον απόηχο των αποκαλύψεων που έκανε για καταγγελίες κακοποίησης σε ορφανοτροφείο της Αττικής, δήλωσε ότι έχουν φτάσει στο γραφείο της ήδη μαρτυρίες για περιστατικά σε ιδρύματα της χώρας που χρήζουν διερεύνησης.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Για τις καταγγελίες κακοποίησης παιδιών σε ιδρύματα, για την κατάσταση που επικρατεί στις δομές αλλά και για τις υιοθεσίες και αναδοχές μίλησε η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου στο Mega και την εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» με την Νίκη Λυμπεράκη.
Η κ.Μιχαηλίδου περιέγραψε ένα ανεξέλεγκτο τοπίο στις δομές παιδικής προστασίας, καθώς όπως είπε, ως το 2019 κανείς δεν είχε μετρήσει καν πόσα παιδιά φιλοξενούνται στα ιδρύματα της χώρας. Ειδικότερα, η Υπουργός τόνισε ότι άλλες φορές δηλωνόντουσαν περισσότερα παιδιά για να αυξηθεί η χρηματοδότηση, ενώ άλλες φορές λιγότερα “για να γίνονται υιοθεσίες με τρόπο μη-διαφανή”.
Χαρακτηριστικά δήλωσε: “Μέχρι και το 2019 δεν ξέραμε πόσα παιδιά είναι στις δομές. Δεν ήταν στο καθηκοντολόγιο των δημοσίων λειτουργών να ξέρουν πόσα παιδιά ήταν στις δομές. Εμείς κάτσαμε και τα μετρήσαμε. Βρήκαμε αντιστάσεις από όλα τα ιδρύματα. Άλλα ιδρύματα ήθελαν να λένε ότι έχουν περισσότερα παιδιά για να παίρνουν περισσότερα χρήματα, καθώς περισσότερα παιδιά δικαιολογούν περισσότερα έξοδα και μεγαλύτερη ανάγκη χρηματοδότησης, ενώ άλλα ιδρύματα ήθελαν να λένε λιγότερα παιδιά έτσι ώστε να γίνονται υιοθεσίες με τον μη-διαφανή τρόπο. Υπάρχουν και τρέχουσες και εκδικασμένες υποθέσεις που αφορούν παράνομες υιοθεσίες”.
Τι είπε για τις καταγγελίες κακοποίησης
Σοβαρές αιχμές για τους ελέγχους στα ιδρύματα που υποχρεούται να διενεργεί η τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα η περιφέρεια, άφησε η Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η υπουργός πρόσθεσε πως διενεργούνται με πρωτοβουλία της έλεγχοι από μικτά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Είπε μάλιστα, πως ένας τέτοιος έλεγχος έλαβε σήμερα, δηλαδή Δευτέρα 17 Ιανουαρίου με συμμετοχή γιατρού αλλά και ιατροδικαστή, για ίδρυμα για το οποίο υπήρχαν καταγγελίες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εντοπίζονται ενδείξεις κακοποίησης στα παιδιά της δομής.
Συγκεκριμένα είπε: “Σήμερα στείλαμε αιφνίδιο έλεγχο σε μια δομή στην Βόρεια Ελλάδα για την οποία είχαμε τέτοιου τύπου καταγγελία για να δούμε τι γίνεται. Όταν μιλάμε για αιφνίδιο έλεγχο, μιλάμε για έλεγχο στον οποίο πάει πλέον και πήγε σήμερα γιατρός, ψυχίατρος και ιατροδικαστής. Έτσι ώστε όλοι οι ωφελούμενοι να ελεγχθούν ένας ένας, μία μία ακόμα και με τα εσώρουχα τους αν ακόμα και ακραίες περιπτώσεις που μπορεί να φοβόμαστε, να διασφαλίσουμε ότι δεν συμβαίνουν. “Υπάρχει ουσιαστική απόκλιση αυτού που θα θέλαμε να είναι ο έλεγχος ειδικά μιας κοινωνικής δομής, γιατί μια κοινωνική δομή έχει εξ ορισμού τους πιο ευάλωτους μέσα, είτε είναι ηλικιωμένοι, παιδιά ή άτομα με αναπηρία. Υπάρχει απόκλιση μεταξύ αυτού που θα θέλαμε όλοι μας να είναι ο έλεγχος και αυτό που πραγματικά είναι. Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς στο καθηκοντολόγιο κάποιου τι είναι κακοποίηση, αλλά ακόμα πιο δύσκολο, τι είναι παραμέληση. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν ουσιαστικό έλεγχο και κοινωνικοί σύμβουλοι που δεν μπαίνουν στην λεπτομέρεια αυτή.
Στον απόηχο των αποκαλύψεων που έκανε για καταγγελίες κακοποίησης σε ορφανοτροφείο της Αττικής, δήλωσε ότι έχουν φτάσει στο γραφείο της ήδη μαρτυρίες για περιστατικά σε ιδρύματα της χώρας που χρήζουν διερεύνησης. Κάλεσε τους πολίτες, τους εργαζομένους και την κοινωνία να είναι σε εγρήγορση για τυχόν τέτοιες συμπεριφορές που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να μην συγκαλύπτονται.
Πιο συγκεκριμένα είπε:
“Έχουμε λάβει κάποιες καταγγελίες ακόμα, κάποιες μαρτυρίες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε καταγγελία απευθείας πλέον από όλους όσοι την έλαβαν στην εισαγγελία. Εμείς προσπαθήσαμε να δείξουμε ποιος είναι ο δρόμος, εφόσον δεν το είχε κάνει κάποιος άλλος, πήγαμε και κάναμε το αυτονόητο. Το θέμα είναι να υπάρχει η εμπιστοσύνη από τον κόσμο στους θεσμούς. Και όπως μοιράστηκαν την αλήθεια τους με εμάς, έτσι είναι σημαντικό να μπορούν να τη μοιραστούν με τις αρμόδιες αρχές. Πρωταρχική ευθύνη έχει η διοίκηση κάθε φορέα, αλλά επίσης μετά και όλοι στο δικό μας περιβάλλον, γιατί αλλιώς μιλάμε πια και για συγκάλυψη”.
Αναδοχή και Υιοθεσία
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, η Υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε εκτενώς στη διαφορά της αναδοχής με την υιοθεσία, ενώ ερωτηθείσα σχετικά είπε πως κατά την προσωπική της άποψη είναι αδικία ότι στα ομόφυλα ζευγάρια δεν δίνεται δυνατότητα υιοθεσίας. Παράλληλα υπενθύμισε ότι μπορούν να προχωρήσουν σε αναδοχή εφόσον έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.
Σε πιο προσωπικό τόνο, η Δόμνα Μιχαηλίδου αποκάλυψε πως έχει και η ίδια σκεφτεί το ενδεχόμενο να γίνει η ίδια ανάδοχη παιδιού και μάλιστα μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ ιδιαίτερα συγκινημένη μίλησε για τα παιδιά που εδώ και δυόμισι χρόνια, που βρίσκεται στη θέση της υφυπουργού, διαπιστώνει πως δυστυχώς παραμένουν σε ίδρυμα χωρίς να έχει βρεθεί για αυτά οικογένεια που χρειάζονται.
Χαρακτηριστικά είπε: “Δεν γίνεται να μην σε αγγίζουν μαρτυρίες παιδιών που έχουν περάσει από ιδρυματική φροντίδα. Είναι κάτι το οποίο σε πεισμώνει. Σε πεισμώνει να βγάλεις και το τελευταίο παιδί από εκεί. Αυτό που με αγγίζει και με τρελαίνει είναι κάθε φορά που πηγαίνω στα ιδρύματα να βλέπω τα ίδια παιδιά…Θα έμπαινα σε διαδικασία αναδοχής κάποια στιγμή στη ζωή μου, και δη για μεγαλύτερο παιδί. Ίσως είναι κάτι που είμαι πολύ επηρεασμένη τώρα λόγω δουλειάς, είναι κάτι που το συζητάμε με συνεργάτες στο γραφείο. Καταλαβαίνεις ότι μόνο και μόνο με το να τα γεμίσεις, σε γεμίζει.”
Την επιθυμία της να είναι υποψήφια στις επόμενες εθνικές εκλογές, εξέφρασε η κ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας πάντως πως η απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα δήλωσε: “Είναι η πιο ενδιαφέρουσα δουλειά που έχω κάνει ποτέ. Έχω μια εξαιρετική πολυτέλεια να το έχω κάνει εξωκοινοβουλευτικά. Αν θέλω να συνεχίσω να το κάνω καταλαβαίνω ότι δεν πρέπει να έχω μόνο την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού αλλά και του κόσμου. Αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει θετικά, τότε θα κατέβω υποψήφια.”
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις