Τουρκία – Κλιμακώνει τις πιέσεις για νησιά χωρίς στρατό
Αναπροσαρμογή πλάνου από την Αγκυρα που στοχοποιεί την Αθήνα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου - Ολα δείχνουν ότι την ατζέντα στη διπλωματία θέτουν σχεδόν ολοκληρωτικά το υπουργείο Αμυνας και οι στρατιωτικοί.
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
Έτος αναφορών στην Ιστορία, αλλά και στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη Δικαιοσύνη θα είναι το 2022 όσον αφορά τη χάραξη της στρατηγικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.
Έτος μαύρης επετείου για την Ελλάδα, με τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, έτος μεγάλης νίκης για την Τουρκία, η οποία βαδίζει και προς το 2023, τη χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και της ίδρυσης του σύγχρονου τουρκικού κράτους, η ατζέντα θα στοχεύσει τόσο στο blame game όσο και στην ανάδειξη εθνικιστικών επιχειρημάτων.
Η επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, είναι ενδεικτική του πώς θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει η Αγκυρα τα ιστορικά γεγονότα στο blame game εναντίον της Ελλάδας, θέλοντας να ανατρέψει τη ρητορική της Αθήνας υπέρ του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και της αναγνώρισης της ιστορικής αλήθειας. Η καταστροφή της Σμύρνης, ένας σταθμός στην ιστορία της Τουρκίας, επίσης εκτιμάται ότι θα αναδειχθεί το επόμενο διάστημα ως νίκη της Αγκυρας με στόχο την ενίσχυση του εθνικισμού, με αναφορές στην ήττα όσων επιβουλεύονται τα συμφέροντα της γείτονος.
Στις αναφορές στην Ιστορία η Τουρκία θα παίξει και με τη δική της «διάθεση για επίλυση των διαφορών» και σεβασμού στον αντίπαλο, με ενδεικτικό το tweet της τουρκικής πρεσβείας στις 12 Ιανουαρίου με αναφορά στην επέτειο της πρότασης του Ελευθερίου Βενιζέλου για Νομπέλ Ειρήνης στον Κεμάλ Ατατούρκ το 1934.
Το αφήγημα
Ψηλά θα παραμείνει και η ρητορική περί Συνθήκης της Λωζάννης με κεντρικό ζήτημα την απαίτηση της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών, την οποία θα συνεχίσει να συνδέει με την κυριαρχία και να προσπαθεί να την αναγάγει σε κεντρικό ζήτημα αντιπαράθεσης. Ενα ζήτημα που είχε αφετηρία τον Χουλουσί Ακάρ και δείχνει σύμφωνα και με κάποιους διπλωμάτες ακόμα πιο έντονα ότι την ατζέντα στη διπλωματία θέτουν σχεδόν ολοκληρωτικά το υπουργείο Αμυνας και οι στρατιωτικοί.
Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι ο Ακάρ ήταν αυτός που ανέδειξε και το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», επιβάλλοντας την ατζέντα στο τουρκικό ΥΠΕΞ, με τους διπλωμάτες να αντιτίθενται αρχικά σε αυτή τη γραμμή. Τονίζουν δε ότι η ενίσχυση της επιρροής των στρατιωτικών στο ΥΠΕΞ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετική για τις εξελίξεις.
Οπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές στα «ΝΕΑ», στα θέματα που προτίθεται να αναδείξει η Αγκυρα το 2022 είναι και η υπόθεση της κατασκοπείας στη Ρόδο, που για την Τουρκία δεν έχει τελειώσει. Η καταδίκη του γενικού γραμματέα του τουρκικού προξενείου (Ελληνα μουσουλμάνου), σε πέντε χρόνια κάθειρξη, θα επανέλθει στην τουρκική ατζέντα, ως ενδεικτική των παρεμβάσεων και παρατυπιών στις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Εναν τομέα στον οποίο η Τουρκία δέχεται σφοδρή κριτική.
Την ίδια στιγμή τούρκοι αναλυτές και διπλωμάτες δηλώνουν και μεταφέρουν και σε συνομιλητές τους στην ελληνική πλευρά ότι δεν περιμένουν – με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα – ένταση σαν την κρίση του «Ορούτς Ρέις» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό γιατί για την Τουρκία το αμερικανικό non paper κατέγραψε μια νίκη υπέρ των συμφερόντων της Αγκυρας, ενώ αντίστοιχα η αναβολή των γεωτρήσεων νότια και δυτικά της Κρήτης επίσης έφερε ικανοποίηση στη γείτονα. Σταθερή κατάσταση και ηρεμία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έστω και αν τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί, βλέπουν και αμερικανικές πηγές, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έκανε πρόσφατα και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέ Μπορέλ.
Να σημειωθεί ότι θα συντηρηθεί και η ρητορική στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αλλά χωρίς ιδιαίτερη όξυνση των τόνων, προς το παρόν.
Ο Ερντογάν θα συνεχίσει να καλεί σε διάλογο την Ελλάδα, σε επίπεδο ρητορικής, επιμένοντας στις πάγιες διεκδικήσεις της Τουρκίας, με τις εξελίξεις στην Κυπριακή Δημοκρατία να μην μπαίνουν στο ίδιο πλαίσιο με τα ελληνοτουρκικά. Ο τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει και σε διεθνές επίπεδο να κάνει την οικονομική κρίση ευκαιρία για επαφές και αποκατάσταση σχέσεων, προσφέροντας το δέλεαρ των επενδύσεων στην Τουρκία…
Στον σύλλογο Ιμβρίων
Με την Αθήνα να έχει αποφασίσει ότι θα απαντά στις προκλήσεις, το δικό του μήνυμα στην Τουρκία διαβίβασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω χαιρετισμού που έστειλε στην κοπή πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων.
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία «να σεβαστεί όσα έχει υπογράψει», τονίζοντας αναφερόμενος στην ελληνική μειονότητα ότι «οι Ελληνες της Ιμβρου είναι τούρκοι πολίτες με πλήρη δικαιώματα. Και κάθε διάκριση σε βάρος τους δεν αντιβαίνει μόνο στη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου».
Αντίστοιχη αναφορά έκανε και ο Νίκος Δένδιας στον δικό του χαιρετισμό, επιμένοντας με νομικά επιχειρήματα στα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα με τα οποία θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία σε σχέση με τις μειονότητες.
Τόνισε ιδιαίτερα δε το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάννης περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό γηγενή πληθυσμό όσον αφορά τη θέσπιση καθεστώτος τοπικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις