Τα πιο συχνά κόλπα σήμερα στις κλοπές καταθέσεων μέσω e-banking [video]
Μεγάλη ενημερωτική καμπάνια για την πρόληψη περιστατικών απάτης μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής έχουν ξεκινήσει τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα,
Μεγάλη ενημερωτική καμπάνια για την πρόληψη περιστατικών απάτης μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής έχουν ξεκινήσει τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, καθώς τα σχετικά κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Μέσω τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών και διαδικτυακών banners, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) επιχειρεί να καταστήσει σαφές στους συνδρομητές e-banking και mobile banking ότι κάθε μήνυμα που λαμβάνουν μέσω SMS ή e-mail δεν προέρχεται κατ΄ ανάγκην από την τράπεζα συνεργασίας τους.
Το ίδιο κάνει και κάθε τράπεζα ξεχωριστά μέσω της ιστοσελίδας της, e-mails και μηνυμάτων στις θυρίδες του e-banking των πελατών της.
Το κεντρικό σύνθημα είναι «Μία παύση αρκεί». Δηλαδή ο παραλήπτης οποιουδήποτε μηνύματος καλείται να το διαβάσει προσεκτικά πριν κάνει οποιαδήποτε άλλη κίνηση, ώστε να βεβαιωθεί ότι προέρχεται από την τράπεζά του.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τελευταία δεν θα του ζητήσει ποτέ να γνωστοποιήσει τους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές της υπηρεσίες, ούτε προτρέπει σε μετάβαση σε αυτές μέσω υπερ-συνδέσμων.
Όποιος λοιπόν λαμβάνει τέτοιου είδους μήνυμα θα πρέπει άμεσα να τα διαγράφει και να μην κάνει κλικ σε οποιοδήποτε link.
Αν θεωρεί ότι έχει κάνει κάποιο λάθος, καλείται άμεσα να επικοινωνήσει με το τμήμα εξυπηρέτησης του πιστωτικού ιδρύματος με το οποίο συνεργάζεται.
Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και αν δεν είναι σίγουρος για ένα μήνυμα. Ο εκπρόσωπος της τράπεζας θα επιβεβαιώσει τη γνησιότητά του.
Τρομάζουν τα νούμερα
Η αλήθεια είναι ότι από το 2020 λόγω της μεγάλης αύξησης του αριθμού των χρηστών e-banking, τα περιστατικά απάτης κινούνται συνεχώς ανοδικά στον τομέα του e-banking.
Αυτό οφείλεται πάντοτε στην άγνοια ή την απροσεξία του χρήστη, ο οποίος ανοίγει το δρόμο στους e-ληστές να προχωρήσουν στην κλοπή χρηματικών ποσών ή στη χρέωση καρτών του.
Για το λόγο αυτό δεν δικαιούται καμία αποζημίωση, λόγω της υπαιτιότητάς του.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από τις υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, στο εννεάμηνο του 2021 τα περιστατικά απάτης μέσω e-banking αυξήθηκαν κατακόρυφα.
Ειδικότερα, η συνολική λεία έφτασε τα 40 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση άνω του 500%.
Η πιο δημοφιλής μέθοδος
Αυτή τη στιγμή η πιο δημοφιλής μέθοδος μεταφοράς κεφαλαίων στους λογαριασμών των δραστών, αφορά σε απατηλά e-mails ή SMS.
Αυτά υποτίθεται πως αποστέλλονται από την τράπεζα του θύματος. Αναφέρουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και ζητείται η άμεση επίλυσή του.
Μπορεί να αναφέρουν τα εξής:
• «Έχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας»
• «Έχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα στην κάρτα σας»
• «Ο λογαριασμός σας έχει κλειδωθεί»
• «Ο λογαριασμός σας έχει απενεργοποιηθεί»
• «Η κάρτα σας έχει κλειδωθεί»
• «Η κάρτα σας έχει απενεργοποιηθεί»
Τα e-mails προτρέπουν τους παραλήπτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες που υπάρχουν σε κάποιο σύνδεσμο (link), το οποίο περιέχεται μέσα στο ίδιο e-mail ή SMS.
O σύνδεσμος αυτός όμως οδηγεί σε απατηλή ιστοσελίδα πανομοιότυπη με το e-banking της τράπεζας, η οποία ελέγχεται πλήρως από τους επιτήδειους. Αυτό σημαίνει πως ότι πληκτρολογείται εκεί, έρχεται σε γνώση τους.
Έτσι, μπορούν να αποσπάσουν τους τα στοιχεία εισόδου στο e-banking και τους κωδικούς μίας χρήσης (OTP) που λαμβάνουν τα θύματα εκείνη την στιγμή στο κινητό τους τηλέφωνο, από τη στιγμή που θα τα πληκτρολογήσουν στην απατηλή ιστοσελίδα.
Ως εκ τούτου οι δράστες έχουν ότι χρειάζεται για την εκτέλεση εμβασμάτων και online αγορών ή πιστώσεων prepaid καρτών συνδεδεμένων με λογαριασμούς ψηφιακών τραπεζών με έδρα εκτός Ελλάδος.
- Megasports: Πρώτος ο Ολυμπιακός
- Τσακωμοί, Κάμερα, Πάμε: To «The Jerry Springer Show» έστρωσε τον δρόμο για την trash τηλεόραση
- ΠΑΟΚ: 2-0 με γκολ των Τσάλοβ και Ζίβκοβιτς – Έχασε πέναλτι ο Ουάρντα
- LIVE: ΑΕΚ – Λεβαδειακός
- Ισραήλ: Η Χαποέλ Μπέιτ Σεάν έδιωξε τερματοφύλακα επειδή είχε αγωνιστεί με την Εθνική Παλαιστίνης
- H τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζει σημεία άνοιας, λένε οι νευρολόγοι