Σε εγρήγορση για τη σεισμική ακολουθία
«Δεν συνδέονται μεταξύ τους τα σεισμικά φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Στον ρυθμό των ρίχτερ μοιάζει να «χορεύει» η χώρα τις τελευταίες εβδομάδες με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς να λείπουν και οι σεισμικές δονήσεις στα νότια, σε περιοχές όπως η Ρόδος και η Κρήτη.
Για την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,4 ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νότια της Χαλκιδικής την Κυριακή, με τους δεκάδες μετασεισμούς, αλλά και για το σύνολο των σεισμικών φαινομένων στη Μακεδονία, όπου είχαμε τα 5,3 ρίχτερ στη Φλώρινα (11/1) και τα 2,8 ρίχτερ στον Χορτιάτη (10/1), μιλά στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης, ξεκινώντας από την τελευταία σεισμική δόνηση που αναστάτωσε τους κατοίκους της Κρήτης χθες το μεσημέρι, τα 3,8 ρίχτερ, 12 χλμ. ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, με εστιακό βάθος πέντε χλμ., που συνοδεύτηκε έξι λεπτά αργότερα από μετασεισμό 3,6 ρίχτερ.
«Είναι στο πλαίσιο της φυσικής εξέλιξης της ακολουθίας του Αρκαλοχωρίου, και μάλιστα στο βόρειο τμήμα της, πιο κοντά όμως στην πόλη του Ηρακλείου. Εκεί υπάρχει μια συγκέντρωση επικέντρων από τη μία ακτή της Κρήτης ως την άλλη. Κι επειδή το επίκεντρο είναι πολύ κοντά στον αστικό ιστό, θέλει προσοχή. Για την ώρα δεν φαίνεται κάτι ανησυχητικό, μιλάμε όμως για μια ενεργοποιημένη ζώνη, οπότε χρειάζεται να είμαστε πάντα σε εγρήγορση», εξηγεί ο ειδικός.
Σύμπτωση
Οσον αφορά την έντονη σεισμική δραστηριότητα του τελευταίου 20ημέρου που παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι τα διάφορα σεισμικά φαινόμενα που καταγράφηκαν σε Φλώρινα, Χορτιάτη και νότια του Αγίου Ορους δεν συνδέονται μεταξύ τους. «Η Βόρεια Ελλάδα έχει διάφορα τεκτονικά συστήματα, από εκεί και πέρα, όπως κάθε περιοχή, έχει τη σεισμικότητά της.
Υπήρχε μια σύμπτωση αυτόν τον καιρό, αλλά τα διάφορα φαινόμενα δεν συνδέονται μεταξύ τους», αναφέρει ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, χαρακτηρίζοντας φυσιολογικό για τη συγκεκριμένη περιοχή τον σεισμό στον θαλάσσιο χώρο της Χαλκιδικής με φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία.
«Ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός σε διάφορες περιοχές της χώρας γιατί σημειώθηκε περίπου στο κέντρο του ελλαδικού χώρου. Είναι ένας σεισμός φυσιολογικός για την περιοχή με μια φυσιολογική ακολουθία. Χρειάζεται όμως λίγη παρακολούθηση για να είμαστε 100% σίγουροι. Οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί η συγκεκριμένη περιοχή του Βόρειου Αιγαίου, από όπου διέρχεται το ρήγμα της Ανατολίας, χρειάζεται σεβασμό. Τα τελευταία 20 χρόνια, στην περιοχή είχαμε μεγάλα σεισμικά φαινόμενα.
Μέσα στον κόλπο του Αγίου Ορους έχουμε πέντε σεισμικά φαινόμενα, με ισχυρότερο τα 6,6 ρίχτερ στις 6/8/1983. Αρα το μεγάλο σεισμικό δυναμικό της περιοχής είναι που δεν αφήνει τους σεισμολόγους να θεωρήσουν το φαινόμενο λήξαν και όχι κάτι ασυνήθιστο που βλέπουμε στη συγκεκριμένη ακολουθία. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.
Οσο περνά ο χρόνος τόσο θα σιγουρευόμαστε. Ζημιές δεν υπήρξαν γιατί η απόσταση ήταν επαρκώς μεγάλη για το συγκεκριμένο μέγεθος – τα 20 χλμ. δεν είναι μεγάλη απόσταση, αλλά για τον 5άρη είναι αρκετά. Ετσι, υπήρξε μια απόσταση ασφαλείας από τις κατοικημένες περιοχές και τις αστικές ζώνες», σημειώνει, ενώ αναφορικά με την ανησυχία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για τον πρόσφατο σεισμό στον Χορτιάτη εμφανίζεται καθησυχαστικός.
«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να αγχωθούν οι Θεσσαλονικείς με έναν τέτοιο σεισμό. Υπήρχαν μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν στη Βόλβη – τα 6,4 ρίχτερ το 1978 -, αλλά τώρα δεν βλέπουμε κάποια στοιχεία που να μας οδηγούν κάπου. Επειδή είναι κοντά σε αστικές ζώνες, το παρακολουθούμε με μεγάλη λεπτομέρεια, αλλά δεν σημαίνει κάτι, τέτοιες μικροακολουθίες έχουμε σε όλη την Ελλάδα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις