Ουκρανία – Η Ρωσία «έχει σχεδόν ολοκληρώσει» τις προετοιμασίες για εισβολή αναφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες
Η κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών γίνετια όλο και πιο εκρηκτική
Ότι η Ρωσία έχει «σχεδόν ολοκληρώσει» την ανάπτυξη των δυνάμεών της στα σύνορά της προειδοποιεί η Ουκρανία, αυξάνοντας τους φόβους ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εισβάλει ανά πάσα στιγμή στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Βάσει εκτιμήσεών του ουκρανικού υπουργείου άμυνας επί των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών που έφερε στο φως το CNN, η Ρωσία έχει αναπτύξει πάνω από 127.000 στρατιώτες στην περιοχή.
«Η πλήρης δυναμική των χερσαίων μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς την κατεύθυνση της Ουκρανίας ξεπερνά τα 106.000 άτομα. Μαζί με τις μονάδες θαλάσσης και αέρος, ο συνολικός αριθμός των πληρωμάτων ξεπερνά τους 127.000 στρατιώτες», αναφέρει η εκτίμηση.
Ακόμη, χαρακτηρίζει την κατάσταση «δύσκολη», ενώ αναφέρει ότι η Ουκρανία πιστεύει ότι η Ρωσία «προσπαθεί να διχάσει και να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».
Οι πράξεις της Ρωσίας στοχεύουν επίσης «στον περιορισμό των δυνατοτήτων των ΗΠΑ», εκτιμά το υπουργείο, «να διασφαλίσει την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο».
Η εκτίμηση έρχεται μετά από τρεις γύρους διπλωματικών συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης, οι οποίες δεν κατόρθωσαν να φτάσουν σε κοινό έδαφος την περασμένη εβδομάδα.
Πρόσχημα οι διαπραγματεύσεις;
Η αναπληρώτρια υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι δεν είναι βέβαιο κατά πόσον η Μόσχα είχε στόχο να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες ως πρόσχημα για να μπορεί να υποστηρίξει ότι η διπλωματική οδός δεν λειτούργησε.
Ουκρανικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει αποστείλει στην περιοχή στρατεύματα από τις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της προς τα δυτικά σύνορα «σε σταθερή βάση». Στα τέλη Δεκεμβρίου και στη διάρκεια του Ιανουαρίου, η Ρωσία μετέφερε επίσης «μεγάλες ποσότητες οπλισμού, φορητά νοσοκομεία και δυνάμεις ασφαλείας» προς τα σύνορα, αναφέρει, πράγμα που για την Ουκρανία «επιβεβαιώνει ότι προετοιμάζεται για επιθετικές επιχειρήσεις».
Η τελευταία εκτίμηση αναφέρει επίσης ότι η Ρωσία υποστηρίζει περισσότερους από 35.000 αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, ενώ έχει τοποθετήσει περίπου 3.000 δικούς της στρατιώτες στις περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές. Η Μόσχα αρνείται την ύπαρξη δικών της δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.
Φόβοι για πυραυλικές επιθέσεις
Η δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών εναντίον της Ουκρανίας έχει επίσης ενταθεί, υποστηρίζει η εκτίμηση, με την προσθήκη επιπλέον μονάδων ασυρματιστών και δορυφορικού ελέγχου της κίνησης κοντά στα σύνορα, καθώς επίσης και μέσω αναγνωριστικών πτήσεων κατά μήκος των συνόρων, οι οποίες έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021.
Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυραυλικά όπλα μέσης εμβέλειας για να «καταστρέψει κρίσιμης σημασίας αντικείμενα», καθώς σημειώνει ότι «επιπλέον τακτικές μονάδες επιχειρησιακών-βαλλιστικών πυραύλων Iskander» έχουν μεταφερθεί στα σύνορα.
Από τα μέσα Ιανουαρίου, 36 εκτοξευτές Iskander έχουν τοποθετηθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με την εκτίμηση.
Οι πύραυλοι Iskander είναι ικανοί να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση 500 έως 700 χιλιομέτρων, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και μέχρι την πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο.
Νέο μέτωπο
Το ουκρανικό έγγραφο προειδοποιεί για την ανάδυση ενός νέου πιθανού μετώπου στα βόρεια σύνορα της χώρας με τη Λευκορωσία, έναν κομβικό σύμμαχο του Κρεμλίνου.
«Η επικράτεια της Λευκορωσίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κανονικό θέατρο επιχειρήσεων, το οποίο η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να διευρύνει την επιθετικότητά της προς την Ουκρανία», αναφέρει το έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών του ουκρανικού στρατού.
Αξιωματούχοι του αμερικανικού ΥΠΕΞ υπογράμμισαν επίσης αυτούς τους κινδύνους την Τρίτη, λέγοντας ότι η ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Λευκορωσία έχει αυξήσει τη δυναμική της στα ουκρανικά σύνορα και έχει αυξήσει τους φόβους για εισβολή.
«Αντιπροσωπεύει την αυξημένη ικανότητα της Ρωσίας να εξαπολύσει αυτή την επίθεση. Αυξημένες ευκαιρίες, αυξημένα πεδία, αυξημένοι κίνδυνοι», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου στο CNN, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες μεταφέρθηκαν στη Λευκορωσία χωρίς επαρκή προειδοποίηση.
Τα χρέη του Λουκασένκο, όπλο κατά της Ουκρανίας
Στη Λευκορωσία, η Ρωσία «εκμεταλλεύεται την ευαλωτότητα του Αλεξάντερ Λουκασένκο και του ζητά να ξεπληρώσει κάποιες από τις πολλές χάρες που της χρωστάει», παρατηρεί ο αξιωματούχος.
«Η χρονική σύμπτωση έχει σημασία και φυσικά εγείρει ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρεί να τοποθετήσει στρατιώτες στη Λευκορωσία με πρόσχημα τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, προκειμένου πιθανώς να επιτεθεί στην Ουκρανία από το βορρά», τονίζει.
Παρά το γεγονός ότι ο αξιωματούχος δίστασε να αποφανθεί για τις πραγματικές προθέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, περιέγραψε την κίνηση της τοποθέτησης στρατιωτών στη Λευκορωσία ως «οπουρτουνιστική».
«Έχουμε δει προειδοποιητικά σημάδια ότι οι δυναμικές εντός της Λευκορωσίας επιτρέπουν στη Ρωσία να εκμεταλλευτεί περαιτέρω την ευαλωτότητα που ο ίδιος ο Λουκασένκο προκάλεσε στον εαυτό του», εξήγησε.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή μέσα στον επόμενο ένα ή δύο μήνες.
«Τα ρωσικά στρατιωτικά σχέδια για έναρξη δραστηριοτήτων εβδομάδες πριν από μια στρατιωτική εισβολή είναι κάτι που εξετάζουμε προσεκτικά και οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου», σημειώνει δεύτερος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ στο CNN.
Η Λευκορωσία έχει μετατραπεί σε έναν «ολοένα και πιο αποσταθεροποιητικό δρώντα στην περιοχή», σημείωσε ο πρώτος αξιωματούχος του ΥΠΕΞ, παραπέμποντας σε μια σειρά από πρόσφατες κινήσεις όπως η προσφυγική κρίση που ενορχήστρωσε ο Λουκασένκο στα πολωνικά σύνορα, οι συλλήψεις αντιφρονούντων και η φυλάκιση περισσότερων από 900 πολιτικών κρατουμένων.
«Ενωμένοι απέναντι στον Πούτιν»
Η εκτίμηση της Ουκρανίας έρχεται λίγο μετά τη δήλωση του πρώην προέδρου της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN ότι «όλος ο πλανήτης θα πρέπει να ενωθεί απέναντι στον Πούτιν» και ότι θα πρέπει να επιτραπεί η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο δισεκατομμυριούχος ηγήθηκε της χώρας από το 2014 μέχρι το 2019, αναλαμβάνοντας το ανώτατο αξίωμα της χώρας λίγο μετά την τελευταία ρωσική εισβολή και την προσάρτηση της Κριμαίας. Ηττήθηκε στις εκλογές του 2019 από τον σημερινό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελέσνκι.
«Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει διεθνείς αλληλεγγύη και ασφάλεια» απέναντι στον Πούτιν, τόνισε ο Ποροσένκο, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δεν θα πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη στον ρώσο πρόεδρο.
«Ανάγκη για κυρώσεις»
Ο 56χρονος κάλεσε επίσης σε αύξηση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Πρέπει να αποδυναμώσουμε τη Ρωσία, και για να αποδυναμώσουμε τη Ρωσία, θα πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις. Θα πρέπει να ενισχύσουμε την Ουκρανία. Και μέρα με τη μέρα, θα πρέπει να αρχίσουμε να λαμβάνουμε νέα, αποτελεσματικά και θανάσιμα όπλα», τόνισε.
Ο Ποροσένκο σημείωσε επίσης ότι «κανείς δεν γνωρίζει, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν» αν πράγματι η κατάσταση θα εξελιχθεί σε εισβολή, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από την επιβολή κυρώσεων. Αποκαλώντας μια πιθανή εισβολή «τρελή απόφαση», παρότρυνε τη διεθνή κοινότητα να «αυξήσει σημαντικά το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει ο Πούτιν» σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις διασχίσουν τα ουκρανικά σύνορα.
Όταν ερωτήθηκε αν η ενδημική διαφθορά είναι μια από τις αιτίες που η Ουκρανία δεν γίνεται δεκτή ως μέλος του ΝΑΤΟ, ο Ποροσένκο κατηγόρησε τον διάδοχό του για «υποχώρηση» από τις μεταρρυθμίσεις για την πάταξή της.
Ο Ποροσένκο επέστρεψε στο Κίεβο τη Δευτέρα για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για προδοσία που συνδέονται με τη χρηματοδότηση ρωσόφιλων αυτονομιστών μέσω παράνομων πωλήσεων άνθρακα το 2014 και το 2015.
Όταν τον πίεσαν να σχολιάσει τις εις βάρος του κατηγορίες, ο πρώην πρόεδρος αναφέρθηκε σε «πολιτικά κίνητρα», ενώ υποστήριξε ότι οι εισαγγελείς «δεν έχουν την παραμικρή απόδειξη».
Σύμφωνα με το Reuters, οι επικριτές του αναφέρουν ότι η επιστροφή του στην Ουκρανία αποτελεί έναν επικίνδυνο περισπασμό εν μέσω της πολιτικής κρίσης με τη Ρωσία.
Πηγή: CNN
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου
- Καμπανάκι οικονομολόγων για ΕΕ: Βάλτε τάξη στα του οίκου σας ή ετοιμαστείτε για «συνεχή παρακμή»
- Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ