Βαμβάκι – Πώς εξελίχθηκε η καλλιέργεια το 2021 – Στρεμματικές αποδόσεις
Συγκεντρωτικά αποτελέσματα για τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Με την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας το 2021, τα προβλήματα φυτοπροστασίας που προέκυψαν καθώς και τον τρόπο που αυτά αντιμετωπίστηκαν, ασχολείται η έκθεση αξιολόγησης των προγραμμάτων γεωργικών προειδοποιήσεων που εκπόνησε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.
Εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας
Φέτος η περίοδος της βαμβακοκαλλιέργειας στις περισσότερες περιοχές ξεκίνησε κανονικά, καθότι οι ευνοϊκές εδαφοκλματικές συνθήκες που επικράτησαν από το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και μετά, επέτρεψαν πρώιμη και επιτυχημένη σπορά, φυσιολογικό φύτρωμα, καθώς και ομαλή πρώτη ανάπτυξη των βαμβακόφυτων. Εξαίρεση αποτέλεσε η σπορά σε καλλιέργειες της ΠΕ Λάρισας, όπου παραδοσιακά η σπορά γίνεται πιο πρώιμα (από αρχές Απριλίου). Οι χαμηλές για την εποχή εδαφοκλιματικές συνθήκες μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου, δεν επέτρεψαν εκεί την πρώιμη σπορά.
Στη συνέχεια, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν από το πρώτο μισό του Μαΐου βοήθησαν στο ομαλό και ομοιόμορφο φύτρωμα, καθώς και στην ομαλή πρώτη ανάπτυξη των βαμβακόφυτων. Ακολούθως, οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή και οι βροχοπτώσεις που επικράτησαν ήδη από τέλος Μαΐου και μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου (ανάλογα με την περιοχή), συντέλεσαν στην καθυστέρηση της ανάπτυξης των βαμβακόφυτων και συνεπώς στην οψίμηση της παραγωγής.
Μάλιστα, στις 20 Ιουνίου σημειώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση που προκάλεσε σοβαρές ζημιές, έως και ολοσχερή καταστροφή, σε φυτείες στην ΠΕ Τρικάλων, σε αρκετές περιοχές και σε μεγάλη έκταση του νομού. Από τα τέλη Ιουνίου και καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού επικράτησαν αδιαλείπτως υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες γενικά βοήθησαν στην επίσπευση της εμφάνισης των βλαστικών σταδίων της καλλιέργειας. Ωστόσο, οι πρωτοφανείς καύσωνες περί το πρώτο 15θήμερο του Αυγούστου, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα κυρίως σε καλλιέργειες που δεν ήταν δυνατό να αρδευτούν κανονικά, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής, η οποία στην ΠΕ Τρικάλων εκτιμήθηκε στο 15%.
Στρεμματικές αποδόσεις
Στην ΠΕ Λάρισας εκτιμάται ότι οι συχνές και ακραίες μεταβολές των θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, δεν βοήθησαν την ομαλή εξέλιξη των βαμβακοκαλλιεργειών , συντελώντας στη μειωμένη παραγωγή σε σχέση με τον μέσο όρο.
Στην ΠΕ Φθιώτιδας, οι στρεμματικές αποδόσεις κυμάνθηκαν από 320 έως 500 κιλά.
Στην ΠΕ Μαγνησίας οι στρεμματικές αποδόσεις κρίνονται ως αρκετά ικανοποιητικές.
Στην ΠΕ Καρδίτσας οι αποδόσεις παρουσίασαν διακυμάνσεις. ‘Ήταν χαμηλές σε περιοχές του νομού που επλήγησαν χαλαζοπτώσεις, μέτριες ως κανονικές στις πιο όψιμες περιοχές όπου η συγκομιδή έγινε μετά τις βροχοπτώσεις και ικανοποιητικές έως πολύ υψηλές στις πρώιμες βαμβακοφυτείες.
Στην ΠΕ Τρικάλων η παραγωγή εκτιμάται ότι σημείωσε μία μείωση περίπου 15% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω των καλοκαιρινών καυσώνων και μία ακόμη αργότερα στις όψιμες καλλιέργειες λόγω καραμελοποίησης.
Στην ΠΕ Εύβοιας οι στρεμματικές αποδόσεις ξεπερνούσαν τα 300 κιλά.
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς