Generation Z: Η γενιά που γνωρίζει για πρώτη φορά τον πληθωρισμό
Οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών έχουν προκαλέσει επίπεδα πληθωρισμού που έχουμε να δούμε εδώ και δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα, οι νέοι, ηλικίας 18-25 ετών, αντιμετωπίζουν, για πρώτη φορά, τις επιπτώσεις του φαινομένου αυτού. Ποιες οι σκέψεις τους;
- Ριζικές αλλαγές σε Airbnb: Σε ποιες περιοχές δεν θα δίνονται νέες άδειες
- Πώς θα λάβετε το επίδομα θέρμανσης οι δικαιούχοι - Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Σάλος με τη δήλωση Ζελένσκι για το ότι ο πόλεμος θα τελειώσει νωρίτερα με κυβέρνηση Τραμπ
- Νέα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον νότιου προαστίου της Βηρυτού - Είχε δοθεί εντολή εκκένωσης
Με τις τιμές να αυξάνονται σημαντικά και τον πληθωρισμό να καλπάζει σε επίπεδα που δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες, η γενιά Z, δηλαδή οι νέοι ηλικίας 18-25 ετών, έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με το φαινόμενο αυτό, το οποίο, με τη σειρά του, έχει επηρεάσει σημαντικά τις ζωές τους.
To ΒΒC ρώτησε μερικούς από τους νέους της γενιάς αυτής σε τι βαθμό και με ποιο τρόπο έχει επηρεαστεί η καθημερινότητά τους, με τους ίδιους να μοιράζονται στο εν λόγω ειδησεογραφικό site τις παρακάτω σκέψεις και ανησυχίες τους.
Πώς, λοιπόν, έχει γίνει αντιληπτός από τους νέους ο πληθωρισμός και οι σημερινές αυξήσεις τιμών; Σε τι βαθμό τους έχει επηρεάσει στην καθημερινότητά τους;
«Πληρώνω μέχρι και 100 λίρες περισσότερο για τη μετακίνησή μου»
Η Τζέσικα Λάνγκτον, 21 ετών, διανύει το τελευταίο έτος των σπουδών της, για τις οποίες καταβάλει δίδακτρα με σταθερό επιτόκιο. Η ίδια πρέπει καθημερινά να διανύει μεγάλες αποστάσεις ώστε να πηγαίνει στα αγροκτήματα όπου εργάζεται στον τομέα της κτηνοτροφικής παραγωγής.
Όπως ανέφερε η ίδια στο BBC, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί, παρά τη συνολική αύξηση του κόστους ζωής, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιο αναπάντεχο γεγονός, όπως κάποια ζημιά στο αυτοκίνητο, θα αποτελούσε ένα ιδιαίτερα αγχωτικό έξοδο που δεν θα ήταν εύκολο να καλυφθεί.
Ακόμη, η ίδια προσθέτει ότι είναι η πρώτη φορά που πληρώνει ακόμη και 100 λίρες τον μήνα για τα έξοδα μετακίνησής της, ώστε να μπορεί να πηγαίνει στην εργασία της.
Παράλληλα, συνέχισε αναφέροντας ότι ο πληθωρισμός έχει προκαλέσει αρκετή ψυχολογική πίεση και στρες, με πολλούς από τους φίλους της, που παίρνουν τον βασικό μισθό, να παλεύουν να καλύψουν τα έξοδά τους.
Η Τζέσικα Λάνγκτον, επίσης, παραδέχεται ότι, λόγω της αύξησης των τιμών σε φαγητά και ποτά, αυτή και οι φίλοι της έχουν μειώσει αρκετά τις εξόδους τους.
«Δυσκολίες στη μετακόμιση»
Ακόμη ένας νέος από το Λίβερπουλ, ο Άλφι Κιρνς, 24 ετών, αναφέρει ότι ο πληθωρισμός έχει καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολο το να μαζεύει χρήματα, ώστε να μπορέσει να μετακομίσει από το πατρικό του.
Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος παραθέτει ότι οι συνεχείς αυξανόμενες τιμές ενέργειας και φυσικού αερίου, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, αποτέλεσαν το «κερασάκι στην τούρτα» και δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο την απόφασή του να αλλάξει κατοικία.
Ο ίδιος, σήμερα, εργάζεται σε μία εταιρεία εύρεσης εργασίας στη Βρετανία και παρατηρεί ότι, οι περισσότεροι από τους απόφοιτους, οι οποίοι απευθύνονται στην εν λόγω εταιρεία για εύρεση εργασίας, παρόλο που διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες και φιλοδοξίες, δεν μπορούν να βρουν εργασία, εξαιτίας των συνθηκών.
«Θα είναι, τελικά, παροδικός;»
Ταυτόχρονα, ο 20χρονος χρηματιστής από το Μπέρμιγχαμ, Άνταμ Μλάμαλι, παρακολουθεί διαρκώς τον πληθωρισμό, ώστε να μπορέσει να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις για τις επενδύσεις του.
Ο ίδιος αναφέρει ότι μία υπηρεσία delivery στην οποία είχε κάνει μεγάλη επένδυση αντιμετώπιζε τεράστια κόστη λειτουργίας. Πιο συγκεκριμένα, όπως συνεχίζει ο ίδιος, «λόγω του πληθωρισμού, οι οδηγοί ξεκίνησαν να πληρώνονται 15% περισσότερο την ώρα, γεγονός που οδήγησε σε αυξημένα κόστη, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εισροές».
«Σήμερα», προσθέτει, «ακούγονται έντονα συζητήσεις σχετικά με το εάν ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός ή ήρθε για να μείνει». Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, λόγω των αυξανόμενων τιμών, οι επενδύσεις δεν αποδίδουν.
Έπειτα από διάφορες παρατηρήσεις σχετικά με τον πληθωρισμό, ο ίδιος κατέληξε στο ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο που ξοδεύουμε τα χρήματά μας, τις οικονομίες που κάνουμε αλλά και το πού επενδύουμε.
«Κενά στην εκπαίδευση»
Ακόμη, η Έιμι Κάσμορ, 23, που κατοικεί στο Λονδίνο, αναφέρει ότι δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις σημερινές αυξήσεις των τιμών σε σχέση με όταν είχε αποφοιτήσει.
Η ίδια υποστηρίζει αυτή της την άποψη αναφέροντας ότι: «Όταν από το Πανεπιστήμιο ξαφνικά “βγαίνεις” στον πραγματικό κόσμο γεμίζεις με έξοδα» και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «συμβουλές περί οικονομικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους νέους σχετικά με το πώς να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους».
Τέλος, η ίδια υποστήριξε ότι προσθήκη περισσότερων μαθημάτων περί οικονομικών στα σχολεία ενδεχομένως να βοηθούσε τους νέους να κατανοήσουν σημαντικές οικονομικές έννοιες, όπως οι αυξήσεις των τιμών ή ο προϋπολογισμός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις