Κύρια, επικουρική και εφάπαξ… με ένα κλικ
Την ταυτόχρονη έκδοση των παραπάνω παροχών στους ασφαλισμένους προωθεί ο ΕΦΚΑ, μειώνοντας δραστικά τους χρόνους αναμονής
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Την παράλληλη έκδοση της κύριας σύνταξης μαζί με την επικουρική και το εφάπαξ – ώστε να μειωθεί ο χρόνος απονομής και των τριών αυτών παροχών – προχωρεί ο ΕΦΚΑ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του.
Ηδη, τέθηκε σε λειτουργία η αίτηση για την επικουρική μαζί με την κύρια σύνταξη και δρομολογείται η ένταξη στην πλατφόρμα και της εφάπαξ παροχής. Το μέτρο είχε εξαγγελθεί από τον πρώην υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση αλλά δεν είχε εφαρμοστεί.
Ειδικά για το Δημόσιο, το κλειδί για να βγαίνει το εφάπαξ μαζί με την οριστική σύνταξη βρίσκεται στην ηλεκτρονική απεικόνιση της υπαλληλικής πορείας των ασφαλισμένων μέσω του «ηλεκτρονικού ΔΑΥΚ» (Δελτίο Απεικόνισης Υπηρεσιακής Κατάστασης) που άρχισε να εφαρμόζεται στις συντάξεις του ΕΦΚΑ-Δημοσίου.
Το ηλεκτρονικό ΔΑΥΚ καταγράφει τους μισθούς και τα έτη υπηρεσίας που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τα τελευταία δύο χρόνια που το Δελτίο των υπηρεσιακών μεταβολών έχει μπει σε ψηφιακή τροχιά, η ενημέρωση για τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές γίνεται ηλεκτρονικά ώστε όταν φτάνει η ώρα της συνταξιοδότησης, οι χρόνοι να μειώνονται σημαντικά.
Αυτή τη στιγμή το εφάπαξ καταβάλλεται κατά προτεραιότητα στις εξής 4 ειδικές κατηγορίες:
- Στους δικαιούχους που λόγω ασθενείας, χρόνιας πάθησης ή άλλης βλάβης έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%.
- Στους δικαιούχους που είναι γονείς ή νόμιμοι κηδεμόνες ατόμων που έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%.
- Στους δικαιούχους που λόγω τυφλότητας συνταξιοδοτούνται με σύνταξη γήρατος με μόνη προϋπόθεση τη 15ετή ασφάλιση.
- Στους δικαιούχους που λαμβάνουν επίδομα παραπληγίας ή τετραπληγίας.
Οι επόμενες κινήσεις του ΕΦΚΑ προβλέπουν:
- Την ολοκλήρωση ενσωμάτωσης των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση στις κύριες, ανταποδοτικές συντάξεις.
- Την εκκαθάριση εκτός από τις κύριες και των επικουρικών συντάξεων.
- Την εφαρμογή της διάταξης του νόμου Βρούτση για την παράλληλη ασφάλιση. Ειδικότερα τον Φεβρουάριο αναμένεται να έχουν εκπληρωθεί εκείνες οι τεχνικές προϋποθέσεις στον e-ΕΦΚΑ (δηλαδή να έχει τοποθετηθεί το κατάλληλο λογισμικό) έτσι ώστε να δοθεί η προσαύξηση της σύνταξης (η μηνιαία προσαύξηση κυμαίνεται από 100 έως και 300 ευρώ). Το μέτρο θα αφορά τους νέους συνταξιούχους και όχι τους περίπου 50.000 που βρίσκονται σε αναμονή.
Χρόνος ασφάλισης
Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται η εφαρμογή της διάταξης για την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης στους απασχολούμενους συνταξιούχους.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων.
Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.
Συγκεκριμένα, ο απασχολούμενος συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, δύναται, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και την επικουρική του σύνταξη ως εξής:
- Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, φυσικά μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.
- Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό, που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.
Αποδοχές
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4670/2020, παραθέτουμε το ακόλουθο παράδειγμα:
Εστω ότι συνταξιούχος εργάζεται για το διάστημα 1/1/2016 έως και 30/6/2022 και πραγματοποιεί χρόνο ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση 6 έτη και 6 μήνες. Ο υπολογισμός της προσαύξησης της σύνταξής του θα γίνει ως εξής:
Αφού αθροίσουμε τις αποδοχές των ετών 1/1/2016 έως και 30/6/2022 διαιρούμε με τους αντίστοιχους μήνες ασφάλισης και βρίσκουμε τον μέσο όρο. Το ποσό της προσαύξησης ισούται με το γινόμενο: 80,77 (συντελεστής αναπλήρωσης για χρόνο ασφάλισης έως και 15 έτη) x 6,5 (έτη ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση) x μέσο όρο μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών.
Το ποσό που προκύπτει από τον ανωτέρω υπολογισμό (που είναι ίδιος με τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης) προστίθεται στη σύνταξη που ήδη λαμβάνει ο δικαιούχος είτε αυτή η σύνταξη έχει απονεμηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016 είτε πρόκειται για σύνταξη που επανυπολογίστηκε σύμφωνα με τον Ν. 4387/2016.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις