Ιπτάμενα κορίτσια στον ουρανό του Αιγαίου
Τα κορίτσια που φέρουν με καμάρι την «πουλάδα» στη στολή και πετούν με τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, Mirage 2000-5 και F-4 μαζί ή φτερό με φτερό με τους άνδρες συναδέλφους τους, φρουροί και αυτές των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής κυριαρχίας
- Τέλος χρόνου για τις φορολογικές εκκρεμότητες - Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες τις επόμενες μέρες
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
- Πώς πέθανε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ - Απεφάνθη ο ιατροδικαστής
- Φέτος τα Χριστούγεννα σκέφτεστε να κάνετε δώρο έναν σκύλο – Πόσο καλή ιδέα είναι;
Στην αρχή ήταν μόνον μία η οποία έφερε υπερηφάνως στη στολή της την «πουλάδα» της ιπταμένης. Μοναδική χειρίστρια στο πιλοτήριο ενός θρυλικού αεροσκάφους, ενός Phantom.
Ηταν η Αχιλλεία Γεωργακίλα, η οποία μάλιστα σε κάποια άσκηση του «Ηνίοχου», άφησε έκπληκτους τους αμερικανούς πιλότους των F-15, με τις δύσκολες μανούβρες που άψογα εκτέλεσε στον γαλάζιο ουρανό του Αιγαίου. Εν συνεχεία υπήρξαν και άλλες ιπτάμενες Ελληνίδες ακόμα και γυναίκα για πρώτη φορά αρχηγός της Σχολής Ικάρων. Τα κορίτσια που φέρουν με καμάρι την «πουλάδα» στη στολή και πετούν στο Αιγαίο με τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, Mirage 2000-5 και F-4 πετούν σήμερα μαζί ή φτερό με φτερό με τους άνδρες συναδέλφους τους, φρουροί και αυτές των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής κυριαρχίας.
Οπως συμβαίνει και με τους άνδρες χειριστές μαχητικών αεροπλάνων, έτσι και οι ιπτάμενες της Πολεμικής Αεροπορίας προέρχονται κυρίως από την περιφέρεια, από χωριά, που από μικρές, όπως μου λέει η υποσμηναγός των Mirage Θεοδώρα Δούρου, 28 ετών, από τη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, «έβλεπα τα μαχητικά Mirage να περνούν πάνω από το σπίτι μου και ήθελα να πετάξω και εγώ με ένα από αυτά».
Ηταν τόσο μεγάλη η επιθυμία της να γίνει πιλότος μαχητικού αεροσκάφους και μάλιστα του Mirage, που από μαθήτρια ακόμα μπορούσε να ξεχωρίζει τα F-16 από τα Mirage: «Τα Mirage έχουν πτέρυγες Δέλτα, έτσι όπως τα βλέπεις να πετούν ψηλά, σε αντίθεση με τα F-16 που δεν έχουν», έλεγε με την παιδική παρατηρητικότητά της στους συμμαθητές της στο σχολείο που έβλεπαν στα μάτια της την αποφασιστικότητα να πετάξει ένα με αυτά και να υπηρετήσει στην κοντινή από το χωριό της βάση, την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.
Στα Mirage πετά ήδη η πρώτη ελληνίδα επισμηναγός. Με τα F-16 τι γίνεται; Και εκεί υπάρχει η επισμηναγός Χρυσάνθη Νικολοπούλου μόλις 27 ετών η οποία μετέχει σε αποστολές διαφύλαξης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η πρώτη ελληνίδα πιλότος σε Phantom ήταν η υποσμηναγός Ιωάννα Χρυσαυγή, σήμερα εκπαιδεύτρια πιλότων, όχι μόνον Ελλήνων αλλά και ξένων.
Πετούν πολλές φορές μόνες, μετέχουν σε νυχτερινές πτήσεις επιτήρησης του εθνικού εναέριου χώρου και όταν φορούν την αντί G στολή τους, βάζουν την κάσκα, κλείνουν την καλύπτρα και απογειώνονται, γνωρίζουν πολύ καλά ότι για τα κορίτσια αυτά στο πηδάλιο ενός πανάκριβου αεροσκάφους δεν χωρά κανένα λάθος ή κανένας συναισθηματισμός. Είναι βαρύ το φορτίο που κουβαλούν στους ώμους τους.
Πάθος και σκληρή δουλειά
Υπάρχουν όμως και άλλες Ελληνίδες στην Πολεμική Αεροπορία, που υπηρετούν είτε σε μεταγωγικά αεροσκάφη, είτε σε ελικόπτερα, όπως η Αγαύη Κουσουράκη που το πάθος, η σκληρή δουλειά και η πίστη στους στόχους της την έκαναν να γίνει η πρώτη γυναίκα πιλότος στα Super Puma και υπασπίστρια σήμερα του υφυπουργού Αμύνης Νίκου Χαρδαλιά. Πώς είναι να φέρει μια γυναίκα την «πουλάδα» του πιλότου στη στολή της;
Η σμηναγός Χριστίνα – Αγαύη Κουσουράκη, κόρη του αείμνηστου βατραχανθρώπου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού Ευριπίδη Κουσουράκη, λέει στα «ΝΕΑ»: «Είναι πολύ τιμητικό και νιώθω υπερηφάνεια. Ηταν δύσκολη η εκπαίδευση και οι συνεχείς εξετάσεις με τα αεροπλάνα». Αλήθεια πώς είναι να πετάς στο Αιγαίο σώζοντας ζωές; Πώς οι Τούρκοι σας πλησιάζουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ώστε να γκριζάρουν περιοχές;
«Αισθάνομαι κάθε φορά που πετώ στο Αιγαίο υπερήφανη, σώζοντας ζωές αλλά και την εθνική μας κυριαρχία. Ναι, πολλές φορές την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση έρευνας βλέπουμε ότι τα τουρκικά ελικόπτερα μας παρακολουθούν. Εως τώρα δεν σημειώθηκε κάποιο επεισόδιο, οι λόγοι που επιχειρούμε είναι καθαρά ανθρωπιστικοί».
Οι οδηγίες λένε ότι με το που μπαίνεις στο πιλοτήριο ενός Σούπερ Πούμα έως την απογείωση χρειάζονται 15 λεπτά. «Αλλά», λέει η σμηναγός, «όταν πρόκειται να σώσεις ζωή τότε μπορούμε να απογειωθούμε πολύ πιο γρήγορα». Οσον αφορά για το ποιος φτάνει πιο γρήγορα σε κάθε γωνιά του Αιγαίου, τα Σούπερ Πούμα σταθμεύουν στην καρδιά του Αιγαίου ώστε μέσα σε λίγα λεπτά να αρχίσει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε οποιαδήποτε περιοχή εντός των ελληνικών αλλά και των διεθνών υδάτων.
Ο Χαρδαλιάς όμως εντόπισε και άλλη πιλότο ελικοπτέρου και την έφερε και αυτή στο υπασπιστήριό του. Πρόκειται για τη σμηναγό Αγαθή Ανδριάνα, πιλότο των θρυλικών «Χιούι» (UH-1D), μητέρα δύο παιδιών και σύζυγο που υπηρετεί στις ειδικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις