Τζανάκης – «Δεν είμαστε σίγουροι σε αυτή την παρτίδα πόκερ αν θα είναι νικητής ο ιός ή εμείς»
Ο Νίκος Τζανάκης μίλησε για την πορεία της πανδημίας, για τα κρούσματα σε παιδιά και την παραλλαγή Όμικρον.
Την ώρα που έγινε γνωστό ότι υπάρχουν τέσσερις διασωληνώσεις λόγω της παραλλαγής Όμικρον στο Νοσοκομείο Αττικόν, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Νίκος Τζανάκης προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να την υποτιμούμε.
Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» στην ΕΡΤ o καθηγητής Πνευμονολογίας δήλωσε: «Γίνονται εισαγωγές. Κάποιοι θα νοσήσουν βαριά, ιδίως αν είναι ανεμβολιάστοι ή που δεν έχουν κάνει την 3η δόση. Στο νοσοκομείο έχουμε 3 διασωληνωμένους με την Όμικρον. Σε κάποιους ανεμβολίαστους είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει σοβαρή νόσο».
Ο ίδιος δήλωσε πως δεν γνωρίζει κάτι για τη νέα μετάλλαξη που ανησυχεί τους επιστήμονες: «Δεν γνωρίζουμε πολλά για την Όμικρον 2 ή όπως αλλιώς την ονομάσουν, αν είναι πιο επικίνδυνο στέλεχος από την Όμικρον».
Κανένας εφησυχασμός
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη δεν πρέπει να εφησυχάζουμε λόγω της λιγότερο επικίνδυνης παραλλαγής του κοροναϊού.
«Ο ιός διεξάγει ένα γενετικό πόκερ με εκατομμύρια παρτίδες. Ο ιός παίζει ρώσικη ρουλέτα. Δεν είμαστε σίγουροι σε αυτή την παρτίδα πόκερ ποιος θα είναι νικητής», ανέφερε σχετικά.
Μιλώντας για τις μολύνσεις που παρουσιάζονται σε πλήρως εμβολιασμένους είπε ότι δεν υπάρχει περιστατικό που να έχει πάει άσχημα.
«Συνήθως τους νοσηλεύουμε σε κλινικές κοροναϊού, χωρίς να έχουν συμπτώματα» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν περιστατικά από ανθρώπους που έχουν ποικίλα συμπτώματα: κόπωση, διαταραχής ύπνου, ανοσμία, πονοκέφαλοι κ.λπ. που μειώνουν την καθημερινή ποιότητα ζωής».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί γιατί σε περίπτωση νόσησης από κοροναϊό παρουσιάζονται μακροχρόνια προβλήματα υγείας ακόμα και σε αυτούς που νόσησαν ελαφρά και εμφανίζουν μετέπειτα προβλήματα στους πνεύμονες.
Για τα παιδιά που νοσούν
Αναφερόμενος στα παιδιά αποκάλυψε ότι «1 στα 5.000 παιδιά ή 1 στα 10.000 που θα νοσήσει θα εμφανίσει το οξύ σύνδρομο, το υπέρ φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών με κυρίως επίπτωση και επίδραση στα ενδοθήλια των αρτηριών της καρδιάς και άλλων ζωτικών οργάνων με συνέπεια να διακυβεύεται η μακροχρόνια υγεία των παιδιών. Η μεγάλη αγωνία είναι αν δύο ή τρεις εβδομάδες μετά τη νόσηση να μην το εμφανίσουν. Ευτυχώς αντιμετωπίζεται».
Για την πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων
Σχολιάζοντας τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας ανέφερε ότι είναι το μίνιμουμ αυτών που χρειάζονται καθώς η πανδημία εξαπλώνεται στην κοινωνία: «Μάλλον έχει αρχίσει μια μικρή ύφεση στα κρούσματα. Δεν είναι αντιπροσωπευτικός ο αριθμός των κρουσμάτων. Θα αργήσουμε να δούμε αυτή την επίδραση στους διασωληνωμένους. Η πανδημία υποβόσκει στην κοινωνία. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι αντιπροσωπευτικός γι’ αυτό και έχουμε πολλές εισαγωγές».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις