Rapid test – Υπό αμφισβήτηση η αποτελεσματικότητα της εξέτασης στα παιδιά
Υψηλή πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος.
Τα γρήγορα τεστ αντιγόνου, περισσότερο γνωστά ως rapid test, δεν φτάνουν τα επίπεδα ακρίβειας που συνιστά ο ΠΟΥ όταν χορηγούνται σε παιδιά, δείχνει η ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας.
Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Evidence-Based Medicine επανεξετάζει 17 προηγούμενες δημοσιεύσεις, οι οποίες αφορούσαν τη χρήση έξι διαφορετικών τεστ σε 6.300 παιδιά και εφήβους έως τον Μάιο του 2021 –πριν εμφανιστεί η παραλλαγή Όμικρον, για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να διαφεύγει πιο συχνά από τα rapid test. Σε όλες τις μελέτες πλην μίας, το τεστ είχε πραγματοποιηθεί από εκπαιδευμένο προσωπικό.
Η ανάλυση έδειξε ότι πιθανότητα ψευδώς θετικού αποτελέσματος είναι μικρή, περίπου 1%.
Διαβάστε επίσης: Γιατί το rapid test βγαίνει αρνητικό στον κοροναϊό και το PCR θετικό;
Πολύ υψηλότερη ήταν όμως η πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος: τα rapid test απέτυχαν να ανιχνεύσουν τον κοροναϊό στο 36% των προσβεβλημένων παιδιών, αναφέρουν οι ερευνητές.
Μεταξύ των παιδιών που εμφάνιζαν συμπτώματα, η πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος υπολογίζεται στο 28%, ενώ μεταξύ των παιδιών χωρίς συμπτώματα το ποσοστό εκτινάσσεται στο 44%.
Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι τα αποτελέσματα των rapid test δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Το θετικό αποτέλεσμα σχεδόν πάντα σημαίνει λοίμωξη από κοροναϊό, ωστόσο σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος ο εξεταζόμενος πρέπει να παραμένει επιφυλακτικός και να εφαρμόζει όλα τα μέτρα κατά της διάδοσης της Covid-19.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα συμπεράσματα της μελέτης «θέτουν υπό αμφισβήτηση» την πρακτική της ευρείας χρήσης rapid test στα σχολεία, λένε οι ερευνητές.
Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι, δεδομένου ότι στην Ευρώπη κυκλοφορούν σήμερα πάνω από 500 μάρκες rapid test, «η απόδοση των περισσότερων τεστ αντιγόνου σε πραγματικές συνθήκες παραμένει άγνωστη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις