Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε άδεια στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία να στείλουν αμερικανικής κατασκευής πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, δήλωσαν τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν εκτιμά ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να εισβάλει στη γειτονική χώρα.

Οι χώρες πρέπει να λαμβάνουν άδεια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτού μεταφέρουν οποιοδήποτε στρατιωτικό εξοπλισμό έχουν λάβει από τις ΗΠΑ προς τρίτες χώρες.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε τη μεταφορά αμερικανικής κατασκευής όπλων από την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Βρετανία προς την Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το είδος των όπλων.

«Βοήθεια στην Ουκρανία»

“Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι και εταίροι τους συνεργάζονται για να προσφέρουν βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας στην Ουκρανία. Είμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας στην Ουκρανία και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και αυτή την περίοδο εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατό εργαλείο συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ενισχύσει τις άμυνές της μπροστά στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας”, εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Η είδηση για την έγκριση μεταφοράς όπλων έγινε γνωστή αργά χθες Τετάρτη, αφού ο Μπάιντεν δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξη Τύπου ότι η Ρωσία θα πληρώσει μεγάλο τίμημα, αν εισβάλει στην Ουκρανία.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαψεύσει επανειλημμένα ότι η Μόσχα σχεδιάζει να εισβάλει στη γειτονική της χώρα, αλλά το Κρεμλίνο έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η κατάσταση προκαλεί την ανησυχία και των χωρών της Βαλτικής –της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας– καθώς και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, όπως και των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ χθες Τετάρτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποδέσμευση 200 εκατ. δολαρίων επιπλέον βοήθειας ασφαλείας στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν «ενέκρινε τον περασμένο μήνα μια πρόβλεψη για 200 εκατ. δολάρια επιπλέον αμυντικής βοήθειας ασφαλείας στους Ουκρανούς εταίρους μας», δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο.

Η Ουάσινγκτον είχε παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους 450 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο πριν από τις μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία στα τέλη του περασμένου έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ