Τους τριγμούς του risk off δέχονται οι ευρωαγορές
Σε κλοιό ρευστοποιήσεων και οι ασιατικές αγορές - Πτώση και στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ισχυροί είναι οι κλυδωνισμοί που δέχονται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες και αυτές δεν μπορούν να ξεφύγουν από το παγκόσμιο κύμα μείωσης του κινδύνου από περιουσιακά στοιχεία που είναι ευάλωτα στις αλλαγές πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,3%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να χάνει κατά 2,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,90% στις 7.517 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,26% στις 15.711 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 1,54% στις 7.083 μονάδες.
Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Rio Tinto δέχονται σοβαρές πιέσεις αφού η Σερβία ανακάλεσε τις άδειες εξερεύνησης λιθίου της αγγλοαυστραλιανής εταιρείας εξόρυξης, επικαλούμενη περιβαλλοντικές ανησυχίες. Εν τω μεταξύ, η Unilever απέκλεισε το ενδεχόμενο τέταρτης αύξησης της προσφοράς της για να αποκτήσει την GlaxoSmithKline, εγκαταλείποντας ουσιαστικά μια δέσμευση που είχε προσελκύσει τα βλέμματα των επενδυτών.
Αν και στη χθεσινή συνεδρίαση οι ευρωαγορές προσπάθησαν να ανακάμψουν, η τελική εικόνα που εμφάνισε η Wall Street τις βραδινές ώρες (ώρα Ελλάδας) δεν άφησε πολλά περιθώρια για τους αισιόδοξους. Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve, η οποία είναι “καθοδόν” ασκεί καθοδική πίεση στις μετοχές της τεχνολογίας, καθιστώντας τα μελλοντικά κέρδη λιγότερο ελκυστικά.
Επίσης, στα μάκρο της ημέρας, ο βρετανικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης GfK υποχώρησε στο -19 τον Ιανουάριο από -15 τον Δεκέμβριο, τη χαμηλότερη ένδειξη από τον Φεβρουάριο του 2021, καθώς ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός και η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων μείωσαν τις προοπτικές.
Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται και το ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 950 μονάδες.
Βουτιά και στις ασιαστικές αγορές
Με απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι ασιατικές αγορές, οι οποίες παρακολούθησαν κατά πόδας την αρνητική πορεία της Wall Street, ενώ και η πτώση του πετρελαίου επηρέασε τον ενεργειακό κλάδο, καθώς τα συμβόλαια του μαύρου χρυσού έχασαν περίπου 2%.
Ειδικότερα, ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έχασε 0,9% για να κλείσει στις 27.522,26 μονάδες, ενώ ο Topix υποχώρησε 0,59% στις 1.927,18 μονάδες. Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας και της τεχνολογίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της πτώσης, με την Toyota να κλείνει στο -2%, την Mazda στο -3,39% και τη Mitsubishi στο -3,73%. Στον κλάδο της τεχνολογίας, η Sony υποχώρησε 1,37% και η Softbank έχασε 0,72%.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ιαπωνίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι βασικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς το κόστος των καυσίμων και των πρώτων υλών αυξήθηκε, σύμφωνα με το Reuters. Η αύξηση ήταν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ανέφερε το Reuters.
Παράλληλα, ο ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε πτώση 2,27% για να κλείσει στις 7.175,80 μονάδες, καθώς τα μεγάλα μεταλλεία, το πετρέλαιο και οι τράπεζες υποχώρησαν. Στην Κίνα, ο Shanghai composite έχασε 0,91% για να κλείσει στις 3.522,57 μονάδες και ο Shenzhen σημείωσε απώλειες 1,19% στις 14.029,55 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi υποχώρησε 1% στις 2.834,29 μονάδες. Ο Taiex της Ταϊβάν υποχώρησε 1,75% στις 17.899,30 μονάδες. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 0,19% την τελευταία ώρα των συναλλαγών.
Στη δίνη και τα crypto
Σε μία ακόμη έντονα πτωτική βουτιά βρίσκονται τα κρυπτονομίσματα τις τελευταίες ώρες, με το Bitcoin και το Ether να χάνουν σχεδόν το 10% της αξίας τους και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς να «καίει» περίπου 147 δισ. δολάρια μέσα σε ένα 24ωρο.
Ειδικότερα, το Bitcoin υποχωρεί κατά 8% τις τελευταίες 24 ώρες και διαπραγματεύεται στα 38.709 δολάρια, με το Ether, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα ανά κεφαλαιοποίηση αγοράς, να χάνει πάνω από 9% τις τελευταίες 24 ώρες, στα 2.853 δολάρια.
Τα κρυπτονομίσματα το τελευταίο διάστημα χρησιμεύουν ως αντιστάθμιση έναντι του αυξανόμενου πληθωρισμού, αλλά δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που λένε ότι ο κίνδυνος είναι ότι μια πιο επιθετική Federal Reserve μπορεί να αφαιρέσει τον αέρα από τα πανιά του bitcoin. Μάλιστα, γίνεται λόγος και για την προοπτική η κρυπτο – αγορά να οδεύει προς μια ύφεση σύντομα, καθώς ο αυξημένος ρυθμιστικός έλεγχος και οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών περιόρισαν τις προοπτικές του bitcoin.
Την ίδια ώρα, οι κρατικές αρχές γίνονται όλο και πιο αυστηρές στο πλαίσιο των κρυπτονομισμάτων. Η Κίνα απαγορεύει πλήρως όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με κρυπτογράφηση και στις ΗΠΑ οι αρχές επιβάλλουν επίσης περιορισμούς σε ορισμένες πτυχές της αγοράς.
Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων
Η σημαντική πτώση που καταγράφεται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, έχει αναστρέψει το κλίμα στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων υποχωρούν σήμερα αν και με συγκρατημένο ρυθμό.
Ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί είναι ότι οι αποδόσεις του 10ετούς γερμανικού ομολόγου επέστρεψαν σε αρνητικό πρόσημο, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.
Οριακές απώλειες κατέγραφε και το ελληνικό 10ετές με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,691.
Αναλυτές τονίζουν ότι αυτό αυτό που μένει να διαφανεί είναι το αν θα συνεχιστεί αυτή η τάση, ή αν το κόστος δανεισμού θα διατηρήσει την ανοδική του τροχιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια ανάκαμψη.
Η εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλά πολλών δεκαετιών, σε συνδυασμό με την στροφή πολιτικής πολλών Κεντρικών Τραπεζών ανά τον πλανήτη, αλλά και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και την εξέλιξη της πανδημίας, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στις αγορές ομολόγων.
Πηγή: OT
- Ρεύμα: Αρχές Δεκεμβρίου οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την παρέμβαση στις τιμές
- Ανδρουλάκης: Είδε τη θεατρική παράσταση «Κανόνια και Τρομπέτες» – Ποιοι τον συνόδευαν
- Ναν Γκόλντιν: Γερμανία, ακούς; Η λέξη «αντισημιτισμός» χάνει το νόημά της
- Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Δύο χρόνια από τη θανατηφόρα παράσυρση της Έμμας – Συγκλονίζει η μητέρα της
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία – Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο