Στον κλοιό δημοσκοπήσεων και ΚΙΝΑΛ ο ΣΥΡΙΖΑ – Γιατί ο Τσίπρας επισπεύδει τις αλλαγές στο κόμμα
Η πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από το συνέδριο αιφνιδίασε πολλούς. Είναι ο δεύτερος αιφνιδιασμός μετά το αίτημα για πρόωρες εκλογές το Δεκέμβριο. Το σχέδιο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποιες απειλές φοβάται
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Δύο αιφνιδιασμούς έχει πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ο πρώτος ήταν όταν ζήτησε πρόωρες εκλογές κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού τον περασμένο Δεκέμβριο αναιρώντας τις προηγούμενες τοποθετήσεις του ότι θα ήταν ανεύθυνο το αίτημα για πρόωρες εκλογές εν μέσω πανδημίας και ο δεύτερος η πρόταση – βόμβα για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ να αντιγράψει κατά το ήμισυ το μοντέλο εκλογής αρχηγού από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.
Πρωτοβουλία των κινήσεων για να μη δώσει χώρο στο ΚΙΝΑΛ
Και οι δύο αυτές κινήσεις ουσιαστικά συνδέονται με τον προβληματισμό που επικρατεί εδώ και πάρα πολύ καιρό για τη δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ως πυροκροτητής για τις δύο αυτές πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα είναι η διαφαινόμενη ρευστότητα στο χώρο της κεντροαριστεράς μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά και την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.
Καθώς φαίνεται, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται ανασφάλεια και απειλή αφενός διότι το ΚΙΝΑΛ δείχνει να έχει δυναμική ανόδου που απειλεί τις ισορροπίες που φάνταζαν παγιωμένες μέχρι πρότινος αφετέρου, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα προσπαθούν ακόμα να κατανοήσουν και να αποκωδικοποιήσουν το πολιτικό σχέδιο του κ. Ανδρουλάκη.
Υπ’ αυτή την έννοια ο κ. Τσίπρας κάτω από την πίεση του χρόνου προχώρησε σε δύο κινήσεις για να μην δώσει αντιπολιτευτικό χώρο στο ΚΙΝΑΛ. Ζήτησε εκλογές για να πολώσει το κλίμα με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ταυτόχρονα βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο του για την αναδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Έχοντας ο κ. Τσίπρας βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε προεκλογικό κλίμα αισθάνεται ότι θα μπορέσει πιο εύκολα να περιορίσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις σε ότι αφορά τις οργανωτικές αλλαγές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα σημάνουν και αλλαγές στην ιδεολογικοπολιτική του φυσιογνωμία.
Γι’ αυτό άλλωστε προχωράει και στο συνέδριο στα τέλη Μαρτίου εκτιμώντας ότι μέσα στο 2022 ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ πιθανό να προσφύγει σε εκλογές. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχει λυμένα τα χέρια.
Πρέπει ν’ αλλάξουμε
Πάντως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε την επιτάχυνση των δύο κινήσεων του (αίτημα εκλογών και πρόταση για εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τα μέλη του κόμματος) με τη δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και τις νέες ισορροπίες που αναδεικνύονται από τη διαφαινόμενη άνοδο του ΚΙΝΑΛ.
Στη συνέντευξή του στο Kontra ο κ. Τσίπρας μίλησε για ένα «φαινόμενο υποεκπροσώπησης της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις» καθώς όπως τόνισε πολλοί ψηφοφόροι του «δεν αισθάνονται ότι έχουν ταυτιστεί, ότι έχουν την πολιτική ταυτότητα του κόμματος, αλλά το ψηφίζουν εδώ και μια δεκαετία διαδοχικά σε όλες τις εκλογές αναμετρήσεις. Από το 2012 και μετά, το 1/3 των ψηφοφόρων ψηφίζει τον ΣΥΡΙΖΑ».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι επειδή ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την φθορά της κυβέρνησης της ΝΔ «υπάρχουν απαντήσεις και υπάρχει και η επιλογή μας να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα στις διαδικασίες εκείνες που θα κάνουν ακόμα πιο αποτελεσματικό το κόμμα μας για να διασφαλίσουμε μια μεγάλη νίκη στις επόμενες εκλογές».
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε με νόημα, απευθυνόμενος στην εσωκομματική αντιπολίτευση που αντιδρά στις επιλογές του για τη νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «για να μπορέσουμε λοιπόν να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας και τις νέες δύσκολες αποστολές που ο ελληνικός λαός θα μας αναθέσει και να αλλάξουμε τη χώρα, πάλι σε μια δύσκολη στιγμή, πρέπει να μπορούμε να αλλάξουμε πρώτα απ’ όλα εμείς».
Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ – Εύθραυστες ισορροπίες με την «επιτροπή σοφών»
Άγνωστος Χ για τον Τσίπρα ο Ανδρουλάκης
Σε ότι αφορά το Νίκο Ανδρουλάκη από τις απαντήσεις του ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει ότι ακόμα στην Κουμουνδούρου δεν έχουν αποκρυπτογραφήσει το πολιτικό σχέδιο του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «νέο παίχτη» τον κ. Ανδρουλάκη και ως εκ τούτου μέχρι να βρει τα πατήματά του δεν θα επιδιώξει όπως είπε συνάντηση μαζί του. Αρκέστηκε πάντως να διαμηνύσει προς τη Χαριλάου Τρικούπη ότι θα πρέπει να διαλέξει με ποιον θα συνεργαστεί υπενθυμίζοντας την κατακρήμνιση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ από τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ αλλά και την φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου περί «ΚΚΕ του κέντρου» για να κριτικάρει την επιλογή της «αυτόνομης πορείας» του ΚΙΝΑΛ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα μένει να φανεί μέχρι που θα φτάσουν οι διαφωνούντες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθενται στις οργανωτικές αλλαγές που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος προς ώρας δείχνει να έχει εξασφαλισμένη πλειοψηφία να προχωρήσει στο σχέδιό του.
Αρχηγικό κόμμα και star system
Ο Νίκος Φίλης πάντως εξαπέλυσε μύδρους εκφράζοντας την διαφωνία του με την πρόταση Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και σε ένα star system.
Μάλιστα ο Νίκος Φίλης απέδωσε την πρόταση Τσίπρα στο Πολιτικό Συμβούλιο σε πίεση από το σύστημα για την συστημική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Υπάρχει μια πίεση από το σύστημα να δημιουργηθούν αρχηγικά κόμματα. Όταν ψηφίζουν 300- 400.000 σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για να εκλέξουν αρχηγό, είναι η εκχώρηση μιας εντολής χωρίς να υπάρχει από εκεί και πέρα ένας έλεγχος. Σε αυτή την τάση που είναι ισχυρή σήμερα, προσπαθούν να σπρώξουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. Να γίνει ένα κόμμα συστημικής μετάλλαξης.
»Δεν συμφωνούμε. Πιστεύω ότι θα κουβεντιάσουμε και αυτές τις προτάσεις στο Συνέδριό μας και θα βρούμε κάποια λύση η οποία θα συνδυάζει τη δημοκρατική λειτουργία και τον αριστερό χαρακτήρα του κόμματος», τόνισε ο κ. Φίλης.
Λαμπερά αστέρια
«Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, 60.000 σήμερα, θα ψηφίζουν επί αγνώστων ανθρώπων και με βάση ποια κριτήρια», διερωτήθηκε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:
«Εδώ θα γίνει ένα star system, θα ψηφίσουν για την Κεντρική Επιτροπή τον Φίλη για παράδειγμα που είναι πιο γνωστός, ή κάποιον που θα κάνει προεκλογική εκστρατεία από τα Μέσα και όχι έναν ικανό άνθρωπο ο οποίος βοηθάει με την καθημερινή πρακτική του και με τις ιδέες του σε κάποια συνοικία της Αθήνας για να εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή. Εμείς δεν θέλουμε ένα κόμμα – star system, αστεριών λαμπερών ή λιγότερο λαμπερών, θέλουμε ένα κόμμα το οποίο να οργανώνεται στη βάση μιας ισότιμης συμμετοχής των μελών, που σημαίνει να γνωρίζει ο ένας τον άλλον και να επιλέγει. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Τα κόμματα κρίνονται από την πειστικότητα των θέσεών τους
Από τη μεριά του ο Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτήρισε δευτερεύουσας σημασίας τις οργανωτικές προτάσεις Τσίπρα αφήνοντας αιχμές προς το θέμα της διεύρυνσης είναι πρωτίστως θέμα πολιτικών θέσεων και έφερε το παράδειγμα της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση το 2012 και τη νίκη στις εκλογές του 2015.
«Τα κόμματα κρίνονται από την πειστικότητα των θέσεων τους, των προτάσεών τους, της πολιτικής τους. Όλα τα υπόλοιπα έχουν τη σημασία τους, αλλά είναι δευτερεύοντα. Μη νομίζετε ότι στις εκλογές ο κόσμος θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, ανάλογα με το πώς το κάθε κόμμα διαμορφώνει την οργανωτική του ζωή», επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις