Τσιγκρής: Σε γυναίκες αστυνομικούς να ανατεθεί η προανάκριση εγκλημάτων βιασμού – Ερώτηση στη Βουλή
Από τους περίπου 4.500 βιασμούς κάθε χρόνο στην Ελλάδα μόνο 270 (6%) καταγγέλλονται στην Αστυνομία, μόνο 183 καταλήγουν σε σύλληψη κάποιου υπόπτου και μόνο 47 εκδικάζονται. Από τις δίκες αυτές μόνο 20 καταλήγουν σε καταδικαστική απόφαση και τελικά μόνο σε λιγότερους από 10 βιαστές επιβάλλεται κάθειρξη άνω των 5 ετών
Την ανάθεση της προανάκρισης των εγκλημάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, αποκλειστικά σε γυναίκες αστυνομικούς, ζητά με ερώτησή του προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Τσιγκρής.
Ενοχοποίηση των θυμάτων
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ ζητά την αλλαγή των διαδικασιών στην απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα βιασμού και σεξουαλικής βίας, και προτείνει να ανατεθεί η προανάκριση των εγκλημάτων αυτών «αποκλειστικά σε γυναίκες αστυνομικούς, ενώ θα πρέπει να προβλεφθεί ειδική εκπαίδευση και επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών στο πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστών και των αστυνομικών στο πλαίσιο της Αστυνομικής Ακαδημίας».
Ο κ. Τσιγκρής σημειώνει ότι κάθε χρόνο διαπράττονται στην Ελλάδα περίπου 4.500 βιασμοί, από τους οποίους μόνο 270 (6%) καταγγέλλονται στην Αστυνομία, μόνο 183 καταλήγουν σε σύλληψη κάποιου υπόπτου, μόνο 47 φτάνουν στο ακροατήριο για να εκδικασθούν, μόνο 20 καταλήγουν σε καταδικαστική απόφαση και τελικά μόνο σε λιγότερους από 10 βιαστές επιβάλλεται κάθειρξη, δηλαδή στερητική τής ελευθερίας ποινή άνω των 5 ετών.
Προσθέτει ότι «οι πλατιά διαδεδομένες αντιλήψεις σχετικά με την παθητικότητα και την προκλητικότητα της γυναίκας και τη σεξουαλική παρορμητικότητα και επιθετικότητα του άνδρα, έχουν οδηγήσει στο παράδοξο φαινόμενο της ενοχοποίησης των θυμάτων βιασμού, τόσο από τα άτομα του ευρύτερου κοινού, όσο και από τους φορείς του επίσημου κοινωνικού ελέγχου του εγκλήματος» ενώ «το όλο κλίμα της δυσπιστίας με την οποία αντιμετωπίζονται τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, τους δημιουργεί συναισθήματα αυτο-ενοχοποίησης».
Διαβάστε επίσης: Βιασμός 24χρονης: Τι ερευνούν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές
Διαβάστε επίσης: Βιασμός στη Θεσσαλονίκη – Πώς τα κυκλώματα προσεγγίζουν ανυποψίαστες κοπέλες
Σύμφωνα με τον βουλευτή, «έξι στα δέκα θύματα βιώνουν συναισθήματα ενοχής για την επίθεση που δέχθηκαν. Το παραπάνω αποτέλεσμα -αν συνδυαστεί με το 35% των θυμάτων που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει τον βιασμό τους αν είχαν συμπεριφερθεί διαφορετικά- οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων αυτο-ενοχοποιούνται».
Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Πολιτεία προκειμένου: α) να ανατεθεί η προανάκριση των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας αποκλειστικά σε γυναίκες αστυνομικούς, β) να παρέχεται ειδική εκπαίδευση, επιμόρφωση και μετεκπαίδευση στους δικαστικούς λειτουργούς, στο πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστών και γ) να παρέχεται ειδική εκπαίδευση των αστυνομικών, στο πλαίσιο της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Έρευνα: Οι τροφές «ασπίδα» στην κατάθλιψη
- Η μάχης της έδρας στη Θεσσαλονίκη – Κρατά δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο περίμενε ο Κασσελάκης από τους ανεξάρτητους
- Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες
- Ο Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νατοϊκές «φουρτούνες» στη Μαύρη Θάλασσα
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025
- Το Παλάτι, οι έρωτες και οι εμμονές: Η υπόθεση της Jane Andrews που έκανε άνω κάτω τη βασιλική οικογένεια