Γιατί το Oruc Reis «κόβει βόλτες» στο Αιγαίο
Συνοδεύεται από δύο τουρκικά πλοία, το Αταμάν και το Τζένκις Χαν
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Δυτικά της Καλολίμνου πλέει αυτή τη στιγμή το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.
Το τουρκικό πλοίο, το οποίο εκτελεί δραστηριότητες σεισμικών ερευνών και έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την Αθήνα, ιδίως το καλοκαίρι του 2020, ξεκίνησε να κινείται από το λιμάνι της Αττάλειας προς την Κωνσταντινούπολη για την υποχρεωτική επιθεώρησή του και την προγραμματισμένη πενταετή συντήρηση.
#Turkish flag R/V Oruc Reis with support vessels Ataman & Cengiz Han departed Antalya port towards #Istanbul as her AIS reporting. pic.twitter.com/yo4xdw8qei
— AegeanHawk (@AegeanHawk) January 20, 2022
Μάλιστα, συνοδεύεται από δύο τουρκικά πλοία, το Αταμάν και το Τζένκις Χαν.
Στο στόχαστρο της Τουρκίας το Αιγαίο
Η έξαρση της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας, το τελευταίο διάστημα, έχει εγείρει ανησυχίες στην Αθήνα, καθώς οι κινήσεις της γείτονος δείχνουν σαφέστατη διάθεση επιβουλής στο Αιγαίο.
Είναι χαρακτηριστική η φράση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το προηγούμενο διάστημα ότι αυτή η τακτική της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα «έχει πάρει διαστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί» και δεν είναι τυχαίο ότι επανέλαβε το μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση του casus belli.
Την ίδια στιγμή, εκτός ορίων από τα διπλωματικά ειωθότα εκφράσεις χρησιμοποίησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη, μιλώντας ανοιχτά για στοχοποίηση της Τουρκίας, αλλά και υπόθαλψη τρομοκρατών. «Η Ελλάδα θα πληρώσει ‘βαρύ τίμημα’, όπως έκαναν άλλες χώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.
«Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι και τα μέλη της PKK και οι άνθρωποι του DHKP-C. Υπάρχουν στρατόπεδα εκεί; Υπάρχουν. Απαράδεκτη επίσης από τα έγγραφα ότι οι άνθρωποι του DHKP-C, οι οποίοι εκπαιδευτήκαν εκεί (στην Ελλάδα), επέστρεψαν και προγραμμάτισαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία.
» Δεν μιλώ για την FETO. Τα μέλη της FETO βλέπουν την Ελλάδα όχι μόνο ως χώρα διέλευσης, αλλά και ως καταφύγιο για να ζουν εκεί. Άλλωστε, το να έχεις αυτές τις οργανώσεις να ανοίγουν γραφεία και να τις φιλοξενείς, είναι σα να παίζεις με τη φωτιά……Η τρομοκρατία είναι μια πολύ διαφορετική υπόθεση. Είναι θέμα ασφάλειας.
» Όταν γίνεται επίθεση εναντίον μας, όπως και σε άλλα μέρη, υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρωθεί, όπως κάναμε με την παρουσία της τρομοκρατίας σε γειτονικές χώρες. Αυτό είναι «βαρύ τίμημα». Πρέπει να το ξεκαθαρίσω» κατέληξε ο τούρκος ΥΠΕΞ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις