«Μπόρις, για όνομα του Θεού, φύγε!»
Παρά τη σφοδρή επίθεση που δέχτηκε χθες από τον πρώην υπουργό αρμόδιο για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, και παρ' όλο που παλεύει απεγνωσμένα πια να κρατηθεί στην καρέκλα του, ο βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως δεν παραιτείται.
- «Αίμα, ιδρώτας και δάκρυα» – Έκθεση κόλαφος της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις συνθήκες εργασίας στην Amazon
- ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά χωρίς συγκολλητική ουσία – Φόρμουλα συνεννόησης από Φάμελλο – Κοτζιά
- Πρεμιέρα για το «Καλάθι του Αϊ Βασίλη» – Τι περιλαμβάνει, που κυμαίνονται οι τιμές
- City break προορισμός η Αθήνα - Πόσο απέχει από Λονδίνο
«Εχεις μείνει στη θέση σου δυσανάλογα πολύ σε σύγκριση με όλο το καλό που έκανες. Για όνομα του Θεού, φύγε»: τα λόγια της ιστορικής επίθεσης που είχε κάνει στις 7 Μαΐου του 1940 ο συντηρητικός βουλευτής Λίο Εϊμερι στον τότε πρωθυπουργό Νέβιλ Τσάμπερλεν για την ανικανότητα που επεδείκνυε στη μάχη κατά της χιτλερικής Γερμανίας επανέλαβε χθες, εντός του ίδιου χώρου, στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, με στόχο αυτή τη φορά έναν ηγέτη που προτιμά να συγκρίνει εαυτόν με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, παλεύει όμως πια να κρατηθεί στην καρέκλα του μετρώντας καθημερινά επιστολές δυσπιστίας και ηχηρές αποσκιρτήσεις.
Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον, βέβαια, διαβεβαιώνει πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, εκπρόσωπός του δήλωσε χθες πως θα πολεμήσει την οποιαδήποτε πρόταση μομφής προέλθει από το κόμμα του και θα δώσει τη μάχη των επόμενων εκλογών.
Οσα μέτρα και αν ανακοινώσει, ωστόσο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κόκκινο Κρέας» που (λέγεται ότι) έχει θέσει σε εφαρμογή προκειμένου να κατευνάσει την οργή των Τόρις για το επονομαζόμενο Partygate, τα «κορωνοπάρτι» στην Ντάουνινγκ Στριτ, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα τα καταφέρει.
Πριν ακόμα ξεκινήσουν χθες στο βρετανικό κοινοβούλιο οι εβδομαδιαίες «ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό», ο Κρίστιαν Γουέικφορντ, ένας συντηρητικός βουλευτής από το Μπέρι Σάουθ, μία περιφέρεια στη Βόρεια Αγγλία που οι συντηρητικοί «έκλεψαν» από τους Εργατικούς στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2019, ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει τους Τόρις και προσχωρεί στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Η απόφασή μου έχει να κάνει με πολύ περισσότερα από την ηγεσία σου και τον επαίσχυντο τρόπο με τον οποίο έχεις συμπεριφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες», διεμήνυσε στον βρετανό πρωθυπουργό.
«Δεν μπορώ πλέον να στηρίζω μία κυβέρνηση που έχει δείξει επανειλημμένως ότι έχει χάσει κάθε επαφή με τους σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους του Μπέρι Σάουθ και της χώρας στο σύνολό της», πρόσθεσε. Κι αυτή δεν ήταν η χειρότερη στιγμή της ημέρας για τον Τζόνσον.
Συνολικά πέντε φορές άκουσε να τον καλούν σε παραίτηση εντός της Βουλής – με εντυπωσιακότερη εκείνη του Ντέιβις, που είπε στον Τζόνσον ότι πέρασε εβδομάδες υπερασπιζόμενός τον έναντι «οργισμένων ψηφοφόρων», θυμίζοντάς τους, μεταξύ άλλων «τις επιτυχίες του Brexit», όμως περιμένει «από τους ηγέτες μου να επωμίζονται την ευθύνη για τις ενέργειές τους».
Συνεχείς αποκαλύψεις
Οι συνεχείς αποκαλύψεις του Τύπου για πάρτι που διοργανώνονταν στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown στην Αγγλία έχουν φέρει τον Τζόνσον αντιμέτωπο με τη χειρότερη κρίση της πρωθυπουργικής του θητείας. Ο ίδιος έχει δώσει ποικίλες εξηγήσεις για αυτά, άλλες φορές αρνούμενος ότι παραβιάστηκαν κανόνες και άλλες εκφράζοντας κατανόηση για την οργή των πολιτών και ζητώντας συγγνώμη.
Προχθές, απέρριψε κατηγορηματικά την καταγγελία του πρώην συμβούλου του, Ντόμινικ Κάμινγκς, πως είπε ψέματα στο κοινοβούλιο για ένα από αυτά τα πάρτι «φέρτε-τα-ποτά-σας» στο οποίο παρέστη και ο ίδιος, στις 20 Μαΐου του 2020, υποστηρίζοντας πως νόμιζε ότι ήταν μια συνάντηση εργασίας και πως κανείς δεν τον είχε ενημερώσει ότι ενδεχομένως να παραβιάζονταν τα μέτρα κατά της Covid-19.
«Καθώς περιφερόταν ανάμεσα σε άδεια μπουκάλια και δίσκους με σάντουιτς – δεν κατάλαβε ότι ήταν πάρτι; Δεν συνειδητοποιεί ο πρωθυπουργός πόσο γελοίο ακούγεται αυτό;», αναρωτήθηκε χθες ο ηγέτης των Εργατικών, Κιθ Στάρμερ, στο κοινοβούλιο.
«Κάθε εβδομάδα, ο πρωθυπουργός προσφέρει παράλογες και ειλικρινά μη πιστευτές δικαιολογίες για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ και κάθε εβδομάδα αυτές καταρρέουν», πρόσθεσε, καλωσορίζοντας τον Κρίστιαν Γουέικφορντ στα έδρανα του κόμματός του.
Επειτα από τις επανειλημμένες συγγνώμες των τελευταίων ημερών και τη μεταμέλεια που εξέφρασε στην τηλεόραση, ο Τζόνσον εμφανίστηκε χθες μαχητικός στη Βουλή, υπερασπιζόμενος την πολιτική του, επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση – και ανακοινώνοντας την άρση, από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα, σχεδόν όλων των επιπλέον μέτρων που είχαν επιβληθεί τον Δεκέμβριο προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά της Ομικρον, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε ΜΜΜ και καταστήματα και των πιστοποιητικών εμβολιασμού, καθώς και την άμεση άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους μαθητές στα γυμνάσια και τα λύκεια. Εντάχθηκε κι αυτό, από πολλούς αναλυτές, στα μέτρα κατευνασμού της οργής των Τόρις που ανακοινώνει, στην επιχείρηση «Κόκκινο Κρέας» – μαζί και η παράδοση του ελέγχου της αντιμετώπισης των παράνομων διελεύσεων από τη Μάγχη στον στρατό.
Σύμφωνα ωστόσο με τον βρετανικό Τύπο, καμιά τριανταριά συντηρητικοί βουλευτές έχουν ήδη στείλει επιστολές δυσπιστίας στην αρμόδια «επιτροπή 1922» των Τόρις, ενώ είκοσι άλλοι, όλοι τους από περιφέρειες που έκλεψε το Κόμμα από τους Εργατικούς στις τελευταίες εκλογές, συναντήθηκαν προχθές με τον ίδιο σκοπό – «συνωμοσία pork pie», τη βάφτισε ο Τύπος, αφού η πίτα με χοιρινό είναι σπεσιαλιτέ της περιφέρειας μιας από αυτούς. Χρειάζονται τουλάχιστον 54 επιστολές από ισάριθμους βουλευτές προκειμένου να προκηρυχθεί ψηφοφορία στη Βουλή με το ερώτημα της καθαίρεσης του πρωθυπουργού.
Οι «Times» έχουν υπολογίσει σε 58 τους βουλευτές που έχουν επικρίνει ανοιχτά τον Τζόνσον. Οι «Financial Times» από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως κάποιοι θέλουν ακόμα να περιμένουν να συμπεράσματα της έρευνας που διεξάγει γύρω από τα επίμαχα κορωνοπάρτι η ανώτερη κρατική αξιωματούχος Σου Γκρέι. Ο χρόνος, σε κάθε περίπτωση, μετράει αντίστροφα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις