Κοροναϊός: «Μαύρος» Ιανουάριος με 1.759 θανάτους – Πότε θα σταματήσει η πανδημία να βγάζει νοκ άουτ προβλέψεις και στρατηγικές
Οι αισιόδοξες προβλέψεις ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας διαψεύδονται καθημερινά με τον αριθμό των θανάτων που παραμένει στα ύψη
Όσοι βιάστηκαν να προβλέψουν το τέλος της πανδημίας λόγω της εμφάνισης της Όμικρον, διαψεύδονται καθημερινά από τα υψηλά νούμερα σε θανάτους και διασωληνωμένους. Αν και τα κρούσματα παρουσιάζουν μία ύφεση εντούτοις δεν πέφτουν κάτω από 18.000 ενώ οι σκληροί δείκτες υπενθυμίζουν με δραματικό τρόπο ότι η μάχη με τον κοροναϊό δεν έχει τελειώσει.
Μαύρος Ιανουάριος
Σήμερα καταγράφηκαν ακόμα 73 θάνατοι, ενώ χθες Παρασκευή έφτασαν τους 108. Συνολικά από την έναρξη της νέας χρονιάς μετράμε 1.759 νεκρούς με την κατάσταση να μην δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Την ίδια στιγμή τρομάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων που είναι σταθερά στα ύψη με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα 668.
Με περισσότερους από 500 νεκρούς σε πέντε μέρες και κοντά 22.500 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, η Ελλάδα πληρώνει τον μεγαλύτερο φόρο ζωής στην πανδημία, ακόμη και από χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.
Πιο ήπια αλλά όχι αθώα
Η πιο ήπια νόσηση που φαίνεται να προκαλεί η Όμικρον δεν έχει αποδειχθεί αθώα, με τις επιπτώσεις των μαύρων ρεκόρ των 50.000 κρουσμάτων να αποτυπώνονται τώρα. Μπορεί πολλές κυβερνήσεις να έχουν βιαστεί να ανακοινώσουν ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας, ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πιθανόν ακόμα δεν έχουμε φύγει από την κορύφωση του πέμπτου κύματος και να υπενθυμίζουν ότι οι νέες μεταλλάξεις παραμονεύουν, καθώς μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο.
Στην δραματική αυτή εικόνα, ήρθε να προστεθεί και η νέα υποπαραλλαγή Όμιρκον 2, η οποία όπως υποστηρίζουν στη Νορβηγία όπου εντοπίστηκε, είναι πιο μεταδοτική και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να πυροδοτήσει μία νέα έξαρση κρουσμάτων.
Πιο αργή η ύφεση – Ο παράγοντας Όμικρον 2
«Απ’ ότι φαίνεται η Όμικρον κορυφώθηκε και μπαίνει σε ύφεση, αλλά η ύφεση είναι πιο αργή από αυτό που περιμένουμε. Δεν ξέρουμε εάν η μείωση των κρουσμάτων, από 50.000 σε 20.000 κρούσματα που έχουμε σήμερα, είναι πιο αργή από αυτή που θα περιμέναμε κι αν αυτή η καθυστέρηση στη μείωση των κρουσμάτων οφείλεται στην επέλαση του νέου υποστελέχους της Όμικρον 2, γιατί παρατηρείται σε αρκετές χώρες, αλλά όχι σε όλες», είπε η κ. Λινού.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι αυξημένοι θάνατοι που βλέπουμε αυτή την περίοδο οφείλονται σε ένα βαθμό στη Δέλτα, αλλά κυρίως οφείλονται στον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων που έφερε η Όμικρον το προηγούμενο διάστημα.
«Είναι λάθος να λέμε ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας πριν ολοκληρωθεί. Θα ξέρουμε τι έγινε με την πανδημία όταν πραγματικά τελειώσει. Οι ενδείξεις λένε ότι είμαστε ακόμα σε αναμονή», είπε η κ. Λινού και τόνισε πως ενδέχεται να έρθουν πολλαπλά μικρά κύματα.
Η Δέλτα είναι ακόμα εδώ
Ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι το μεγάλο μας πρόβλημα είναι οι σκληροί δείκτες, δηλαδή οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις.
«Φαίνεται πως η Δέλτα κάνει πολύ σημαντική δουλειά ακόμη. Εμείς στις ΜΕΘ έχουμε μόνο Δέλτα. Η Όμικρον πιέζει το σύστημα με εισαγωγές στα νοσοκομεία, πολλές από τις οποίες είναι σε βαριά κατάσταση. Δεν είναι εύκολη ούτε ήπια νόσος. Περιμέναμε μια ύφεση της πανδημίας, όμως η εμφάνιση της Όμικρον άλλαξε τα δεδομένα. Η μόλυνση στην κοινωνία είναι μεγάλη. Όλη η ετοιμότητα των νοσοκομείων είναι στην αντιμετώπιση της πανδημίας».
Μαγιορκίνης: Σε ένα με δύο μήνες θα ξέρουμε πόσο θα επιμείνει η Δέλτα
Στην επικράτεια η παραλλαγή Όμικρον έχει ξεπεράσει το 80% και σε κάποιες περιοχές το 90%, όπως λέει ο κ. Μαγιορκίνης, δείχνοντας ότι σταδιακά εκτοπίζει την Δέλτα.
Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση αναζωπύρωσης της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία σχετίζεται με βαρύτερη νόσο, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι «η πιθανότητα αναζωπύρωσης είναι μηδενική, στην ουσία δεν θα έχουμε κύμα από Δέλτα, εκτός και αν προκύψει κάποιο άλλο στέλεχος μέσα από την Δέλτα».
Εξηγεί ότι «υπάρχει ένα σενάριο ότι η Δέλτα μπορεί να παραμείνει σε ένα ποσοστό του πληθυσμού γιατί έχει και αυτή αυξημένη διεισδυτικότητα, κάτι που θα το ξέρουμε σε περίπου ένα με δύο μήνες». Προσθέτει ότι με βάση τα δεδομένα από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας η μία παραλλαγή εκτοπίζει την άλλη. Τα πρώτα στελέχη της Wuhan έχουν εκτοπιστεί, η Δέλτα εκτόπισε την μετάλλαξη Άλφα και το «φυσιολογικό είναι η Όμικρον να εκτοπίσει την Δέλτα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Δέλτα δεν θα παραμείνει σε μικρό ποσοστό στην κοινότητα».
Ακόμα αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσει η κυριαρχία της Όμικρον και ότι δεν θα έρθει κάποιο άλλο στέλεχος που θα είναι διαφορετικό.
Η πίεση στο ΕΣΥ
Καμία αποκλιμάκωση στην εξέλιξη της πανδημίας και στην πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν βλέπει η Γεωργία Φιλίππα, παθολόγος Νοσοκομείου Γεννηματά.
Η παθολόγος εξήγησε πως σε κάθε γενική εφημερία, τόσο στο Γ. Γεννηματάς όσο και στα μεγάλα νοσοκομεία σημειώνεται ρεκόρ συρροής ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στο τμήμα COVID-19, με τους τελευταίους ασθενείς να μην έχουν κρεβάτι και να αναγκάζονται να περιμένουν για πάρα πολλές ώρες στο ΤΕΠ.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο για να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσο. Άνθρωποι που διασωληνώνονται και που καταλήγουν, είναι κυρίως αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και επίσης αυτοί που δεν έχουν κάνει 3η δόση.
Όπως είπε το φαινόμενο παραμονής διασωληνωμένων σε κοινούς θαλάμους είναι καθημερινό. Σύμφωνα με την ίδια, την τελευταία εβδομάδα στο Γ. Γεννηματάς ήταν περίπου 10 διασωληνωμένοι εκτός θαλάμου και κάποιοι από αυτούς περίμεναν αρκετές ημέρες.
- Η αποστολή του Άρη για το παιχνίδι με τον Αστέρα
- Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τους εργαζόμενους – Απαιτούνται λύσεις
- Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του
- Τα είχα χαμένα! Ο Ρέιφ Φάινς για τη συνεργασία του με τη Τζένιφερ Λόπεζ
- Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου – Μπήκε από την καμινάδα
- Επίδομα θέρμανσης: Αύριο η καταβολή της πρώτης δόσης