Κοροναϊός – Τι λέει ο ΕΟΔΥ για τα χαρακτηριστικά της Όμικρον 2
Οι επιστήμονες εξετάζουν όλα τα νέα δεδομένα, καθώς αυτή η υποπαραλλαγή εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο
Περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την υποπαραλλαγή Όμικρον 2, έδωσαν το Σάββατο οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σε σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζεται πως δεν φαίνεται να έχει διαφορετικές ιδιότητες από το αρχικό στέλεχος και συμβουλεύουν τους πολίτες να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα.
Την ίδια ώρα για την εμφάνιση της υπόπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται ανησυχία.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
«Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι πιθανόν μια νέα υποομάδα (ΒΑ.2 ή 21L) του στελέχους Όμικρον παρουσιάζει αύξηση σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και ότι πιθανόν σχετίζεται με διαφορετικές ιδιότητες του ιού.
Μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των λοιμώξεων Όμικρον παγκοσμίως προκαλείται από την υποομάδα ΒΑ.1. Η υποομάδα ΒΑ.2 (ή 21L) αποτελεί τμήμα της μεγαλύτερης ομάδας 21Μ, όπως και η ΒΑ.1.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα έχει διαφορετικές ιδιότητες. Κατά συνέπεια, δεν συντρέχει λόγος διαφορετικής συμπεριφοράς από μέρους των πολιτών. Ωστόσο, η καταγραφή και μελέτη των δεδομένων και των χαρακτηριστικών της υποομάδας ΒΑ.2 ή 21L θα συνεχιστεί.
Στην Ελλάδα, τα ποσοστά της υποομάδας ΒΑ.1 της Όμικρον έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες. Προς το παρόν, στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά ΒΑ.2 ή 21L σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση.
Καλούμε τους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας και να ενημερώνονται για τις οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό ανά πληθυσμιακή και ηλικιακή ομάδα, καθώς και να παραμείνουν σε εγρήγορση διενεργώντας τεστ στο πλαίσιο που ήδη έχει ανακοινωθεί».
«Δεν είναι πολλές οι διαφορές της με την Όμικρον» λέει ο καθηγητής Παρασκευής
«Δεν χρειάζεται ανησυχία καθώς δεν πρόκεται για ένα νέο στέλεχος ούτε για ένα νέο γράμμα του αλφάβητου», εξήγησε ο καθηγητής.
Όπως εξήγησε δεν είναι πολλές οι διαφορές της με την Όμικρον.«Υπάρχει βέβαια η υπόθεση ότι είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον αλλά μένει να διερευνηθεί».
Είναι κάτι πολύ συχνό αυτό που συμβαίνει ανέφερε ο καθηγητής, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, καθώς το στέλεχος Δέλτα είχε και αυτό δεκάδες υπό-ομάδες, διευκρίνισε
Ο καθηγητής από την άλλη τόνισε ότι θα έχουμε νέες μεταλλάξεις και στελέχη αλλά από την μέχρι τώρα εμπειρία μας το εμβόλιο συνεχίζει να μας προστατεύει σημαντικά από την σοβαρή νόσο και ειδικά όσους πραγματοποίησαν την αναμνηστική δόση
- LIVE: Παναθηναϊκός – Άρης
- Ζαχαράκη για νέα σύλληψη αστυνομικού της Βουλής: Δεν γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε μορφή βίας από οποιονδήποτε
- Το γκολ του Γερεμέγεφ που έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό (vid)
- Με «σπρώξε σπρώξε» προχωράει ο ΠΑΟ – Την Καλλιθέα με το ζόρι 1-0
- Σε έξαρση οι ψυχώσεις στις ΗΠΑ – Μαθαίνουν να ζουν ακούγοντας «φωνές»
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υποδέχθηκε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο στο Κρεμλίνο