ΗΠΑ: Η Τουρκία προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για τους σωματοφύλακες του Ερντογάν
Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προσφεύγει η Τουρκία για την υπόθεση του ξυλοδαρμού κούρδων διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον από τους σωματοφύλακες του Ερντογάν, για τους οποίους η πρωτόδικη απόφαση έκρινε ότι δεν έχουν ασυλία.
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Αίτημα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο κατέθεσε η Τουρκία για την υπόθεση που αφορά την επίθεση σωματοφυλάκων του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον ειρηνικών κούρδων διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον το 2017 (φωτογραφία AP, επάνω).
Δεν έχουν ασυλία
Σε κοινή γνωμοδότηση που υποβλήθηκε με υπόμνημα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της περιφέρειας της Ουάσιγκτον, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η ειδική υπηρεσία που είναι αρμόδια για την προστασία του προέδρου και άλλων αμερικανών και ξένων κορυφαίων αξιωματούχων (Secret Service) τόνιζαν ότι οι σωματοφύλακες του αρχηγού του τουρκικού κράτους δεν πληρούν τα κριτήρια της ασυλίας που προβλέπονται στον νόμο Foreign Sovereign Immunities Act (FSIA).
Τα επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα, όταν άνδρες της ασφάλειάς του χτύπησαν βίαια διαδηλωτές στην πλατεία Σέρινταν και στη συνέχεια ενεπλάκησαν σε αψιμαχίες με προσωπικό της Secret Service έξω από την πύλη της τουρκικής πρεσβείας.
Η πρωτόδικη απόφαση
Σε πρωτόδικο επίπεδο, το δικαστήριο της Ουάσιγκτον αποφάνθηκε ότι δεν πληρούνταν τα κριτήρια της ασυλίας. Η τουρκική πλευρά όμως άσκησε έφεση, με επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν για λόγους ασφαλείας του τούρκου προέδρου.
Με δεδομένο ότι στην υπόθεση εμπλεκόταν ξένη κυβέρνηση, οι δικαστές ζήτησαν τη γνωμοδότηση των τριών αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών (υπουργείο Δικαιοσύνης, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Secret Service).
Στη γνωμοδότησή τους διατυπωνόταν το συμπέρασμα ότι οι επίμαχες πράξεις δεν έγιναν για λόγους προστασίας του τούρκου προέδρου και συνεπώς οι σωματοφύλακες δεν έχουν την ασυλία που προβλέπει ο νόμος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις