Απειλητικός και προκλητικός ο Ακάρ: «Η Τουρκική εθνοσυνέλευση μας έχει εξουσιοδοτήσει για στρατιωτική δράση»
Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπολύει ο Χ. Ακάρ λέγοντας ότι «το 1995, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να λάβει κάθε είδους μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών δράσεων»
«Οι εξοπλιστικές προσπάθειες της Ελλάδας είναι προκλητικές όσον αφορά τις σχέσεις των δύο συμμάχων. Προκαλεί μεγάλη ζημιά στις σχέσεις μας. Από την άλλη, είναι γνωστή και η οικονομική κατάσταση της γειτονικής μας Ελλάδας. Οι δραστηριότητες αυτές είναι αρνητικές, επηρεάζουν και την καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Νομίζουν ότι έχουν κερδίσει κάτι αγοράζοντας 6 αεροπλάνα» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Millet.
Τα όπλα που αγόρασαν πολύ λίγα για να στραφούν κατά της Τουρκίας
«Τα όπλα που αγόρασαν είναι πάρα πολλά για μια κανονική τους άμυνα, αλλα πολύ λίγα για να στραφούν κατά της Τουρκίας. Συνεχίζουν να κάνουν πράγματα που ξεπερνούν το ύψος τους. Ενεργούν με τις διαβεβαιώσεις άλλων χωρών, κάνουν λάθος» συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μην μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό του μετά την παραλαβή των πρώτων έξι Rafale.
«Η ελπίδα μας είναι να επικρατήσει η κοινή λογική. Δεν έχουμε επεκτατικές βλέψεις, ούτε θέλουμε εντάσεις, ούτε προκαλούμε. Είναι εντελώς παράλογο να μας κατηγορούν ότι είμαστε επεκτατικοί, επιθετικοί. Η Ελλάδα είναι αυτή που εχει τριπλασιαστεί από το 1832», πρόσθεσε και συνέχισε:«Αυτή τη στιγμή τα νησιά είναι σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία, ας δουμε ποιος είναι επεκτατικός; Ενήργησαν κατά τη Συμφωνία της Λωζάνης, και εξόπλισαν τα νησιά κατά παράβαση της συμφωνίας. Τώρα μιλάνε για 12 μίλια; Είναι αποδεκτό αυτό;».
Για μια ακόμη φορά, προχώρησε σε έμμεσες απειλές εναντίον της Ελλάδας, λέγοντας: «Το 1995, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να λάβει κάθε είδους μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών δράσεων».
Όνειρο εφιάλτης
Ο Χουλουσί Ακάρ υποκριτικά εμφανίστηκε διαλλακτικός υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν θέλει την ένταση αλλά ταυτόχρονα, επανανέφερε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας: «Δεν θέλουμε ένταση. Εμείς λέμε ελάτε να επωφεληθούμε όλοι μας από τον πλούτο των θαλασσιών πηγών. Αυτή είναι μια λογική προσέγγιση. Μια εγωιστική στάση δεν ωφελεί κανέναν. Αν νομίζουν ότι θα φτάσουν πουθενά αγνοώντας τα δικαιώματα της Τουρκίας, που είναι 84 εκατομμύρια άνθρωποι, αυτό είναι ένα όνειρο, ένα όνειρο-εφιάλτης που καταλήγει σε απογοήτευση».
Ο ίδιος εν μέσω απειλών ζήτησε «διάλογο» με την Ελλάδα: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Παρ’ όλα αυτά, λέμε ας καθίσουμε να μιλήσουμε. Επαναλαμβάνουμε την πρόσκλησή μας στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
»Είναι μεγάλη ατυχία για την Ελλάδα, ειδικά τα λόγια κάποιων πολιτικών που εκφράζουν την ελληνική εξωτερικη πολιτική. Αυτά δεν συνάδουν με την πραγματικότητα. Διαστρεβλώνουν την πραγματικοτητα για τα δικά τους πάθη και συναισθήματα. Περιμένουν από όλους να πιστέψουν ότι όλα όσα λένε είναι αλήθεια. Δεν σέβονται τα δικαιώματα κανενός. Εμεις ποτέ δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας. Δεν θα επιτρέψουμε οποιοδήποτε τετελεσμένο γεγονός. Είμαστε αποφασισμένοι ως προς αυτό».
Ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Ο κ. Ακάρ αναφέρθηκε και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. «Από το 2014 οι Αμερικάνοι έχουν κάνει διάφορες ασκήσεις για την άμυνα της Ευρώπης. Οι Έλληνες πολιτικοί, εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονος με τέτοιο τρόπο που πλέον υπάρχει αντίδραση και από το εσωτερικό της Ελλάδας. Έκαψαν ακόμη και σημαίες των ΗΠΑ. Παρακολουθουμε από στενά τις εξελίξεις, αλλά δεν λέμε ότι όλα αυτά είναι εναντίον μας».
Ξεχωριστή ιστορία τα F-35
Τέλος, σχολιάσε και το θέμα των προβλημάτων που έχει η Τουρκία με τις ΗΠΑ, με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-16: «Το F-35 είναι μια ξεχωριστή ιστορια. Έγιναν επίσημα αιτήματα σχετικά με την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό του νέου F-16. Μια αντιπροσωπεία μας πήγε στις ΗΠΑ και οι συνομιλίες ήταν θετικές. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση μας.
»Αυτό θα συμβάλει επίσης στο ΝΑΤΟ. Αν η Τουρκία είναι ισχυρή, και το ΝΑΤΟ θα είναι πιο ισχυρό. Η δύναμη της Τουρκίας είναι η προστιθέμενη αξία της δύναμης του ΝΑΤΟ. Λέμε στο ΝΑΤΟ να αποφευχθούν τα κρυφά ή και ανοιχτά εμπάργκο κατά της Τουρκίας που έχουν σκοπό την αποδυνάμωσή της.
»Σχετικά με τα F-35. Υπάρχουν έξι F-35 που περιμένουν και ανήκουν στην Tουρκία. Θα δουμε τι θα γίνει με αυτά. Ως αποτέλεσμα, οι συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών συνεχίζονται και για τα F-16 και για τα F-35 χωριστά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις