Όμικρον: Ζει περισσότερο πάνω στα πλαστικά και στο δέρμα σε σχέση με άλλες παραλλαγές του κοροναϊού
Τι αποκαλύπτει ιαπωνική εργαστηριακή μελέτη
Η Όμικρον μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο καιρό πάνω σε πλαστικές επιφάνειες και στο ανθρώπινο δέρμα, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες που έκαναν τα σχετικά συγκριτικά εργαστηριακά πειράματα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ριοχέι Χιρόσε του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Κιότο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, βρήκαν ότι πάνω στις πλαστικές επιφάνειες η Όμικρον μπορεί να επιβιώσει κατά μέσο όρο έως 193,5 ώρες, έναντι 56 ωρών για το αρχικό στέλεχος της κινεζικής Γουχάν, 191,3 ωρών της Άλφα, 156,6 ωρών της Βήτα, 59,3 ωρών της Γάμμα και 114 ωρών της Δέλτα.
Πάνω σε δείγματα ανθρώπινου δέρματος ο μέσος χρόνος επιβίωσης ήταν 8,6 ώρες για το αρχικό στέλεχος, 19,6 ώρες για την Άλφα, 19,1 ώρες για τη Βήτα, 11 ώρες για τη Γάμμα, 16,8 ώρες για τη Δέλτα και 21,1 ώρες για την Όμικρον. Πάντως, στο δέρμα όλες οι παραλλαγές -συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον- είχαν πλήρως αδρανοποιηθεί μετά από έκθεσή τους επί 15 δευτερόλεπτα σε απολυμαντικό χεριών με βάση την αλκοόλη, κάτι που συνηγορεί υπέρ της χρήσης τέτοιων προϊόντων.
Οι ερευνητές έκαναν λόγο για «υψηλή περιβαλλοντική σταθερότητα» και ικανότητα της Όμικρον να παραμένει λοιμογόνος, κάτι που πιθανώς έχει συμβάλει στο να αντικαταστήσει τη Δέλτα ως κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις