Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Όλο και πιο δύσκολη η υπαναχώρηση της Ρωσίας

Ουκρανία: Όλο και πιο δύσκολη η υπαναχώρηση της Ρωσίας

Με την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη να γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτική, το αυξανόμενο κόστος της κρίσης για τη Μόσχα δεν αποκλείεται να κάνει το Κρέμλινο να αισθανθεί αναγκασμένο να αναλάβει δράση

Η ανησυχητική ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων ρώσων στρατιωτών στα ουκρανικά σύνορα, είχε εσχάτως ως αποτέλεσμα την αποστολή επιπλέον νατοϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, και αυτό με τη σειρά του το πλήγμα της Δευτέρας στις ρωσικές αγορές. Όλα αυτά, υποστηρίζει ο Guardian, συνεπάγονται ότι το Κρεμλίνο πλέον έχει ακόμη περισσότερους λόγους να επιχειρήσει να υποτάξει την Ουκρανία.

Δύσκολη πια η υποχώρηση της Μόσχας

Η θέση της Μόσχας έχει επιδεινωθεί. Πλέον είναι πιο δύσκολο να υποχωρήσει από την επιθετική της στάση, μετά την ανακοίνωση εκ μέρους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ότι πρόκειται να αποστείλει στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας επιπλέον στρατεύματα. Μια μονομερής υποχώρηση σε αυτή τη φάση, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, θα άφηνε το Κρεμλίνο εμφανώς στη θέση του χαμένου της αναμέτρησης, έχοντας καταλήξει στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή από όπου ήθελε να το απομακρύνει.

Κατηγορεί το ΝΑΤΟ

Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση ότι κλιμακώνει την ένταση και προκαλεί το χάος στις ρωσικές αγορές. «Παρατηρούμε τη δημοσιοποίηση ανακοινώσεων εκ μέρους της βορειοατλαντικής συμμαχίας που αφορούν τη διεύρυνση της παρουσίας της και την αποστολή δυνάμεων και εξοπλισμού στην ανατολική πτέρυγά της. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», ισχυρίστηκε ο Ντμίτρι Πέσκοφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, τη Δευτέρα. «Παρακαλώ, λάβετε υπόψη σας ότι όλα αυτά δεν συμβαίνουν εξαιτίας των όσων κάνουμε εμείς, η Ρωσία. Συμβαίνουν εξαιτίας των πράξεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και των πληροφοριών που δημοσιεύουν».

Κίνδυνοςνα βγει χαμένη

Η αμφιλεγόμενη διπλωματική στρατηγική της Μόσχας και η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, ακόμη και εντός της λευκορωσικής επικράτειας, έχει ήδη πείσει αρκετούς ειδικούς σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας ότι το Κρεμλίνο επιζητά τον πόλεμο. Ποτέ δεν υπήρχαν μεγάλες πιθανότητες τορωσικό υπουργείο εξωτερικών να εξασφαλίσει τις μαξιμαλιστικές «εγγυήσεις ασφαλείας» που απαιτούσε, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αποχώρηση του ΝΑΤΟ από όλες τις χώρες που εντάχθηκαν στη συμμαχία μετά το 1997.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν εξακολουθεί να έχει την επιλογή να κάνει πίσω, παρατηρεί ο Guardian. Η υπαναχώρηση θα ήταν ντροπιαστική και θα μείωνε την ισχύ των προειδοποιήσεών του προς τη Δύση μελλοντικά, όμως δεν θα αντιμετώπιζε μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας και θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι έκανε το πρώτο βήμα για την αποτροπή μιας διευρυμένης σύγκρουσης.

Ισχυρό πλήγμα για τις ρωσικές αγορές

Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση καθίσταται όλο και πιο απίθανη, καθώς η Μόσχα έρχεται αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα των κινήσεών της στην περιοχή. Δυτικές κυβερνήσεις έχουν δείξει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την απειλή πολέμου, προειδοποιώντας για σκληρές κυρώσεις, αλλά και διατάσσοντας την εκκένωση των οικογενειών των διπλωματών τους στην Ουκρανία, εξαιτίας της απειλής «σημαντικής στρατιωτικής δραστηριότητας εναντίον της Ουκρανίας».

Οι ρωσικές χρηματοπιστωτικές αγορές δέχτηκαν το βαρύτερο πλήγμα αυτή την εβδομάδα. Ρωσικές μετοχές «blue-chip», όπως εκείνες της Sberbank και της GazProm έχασαν πάνω από το 10% της αξίας των μετοχών τους τη Δευτέρα, ενώ η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά την αγορά ξένου συναλλάγματος, καθώς η ισοτιμία του ρουβλίου με το δολάριο υποτιμήθηκε περίπου κατά 6% σε σχέση με τις αρχές του μήνα.

Ενίσχυση της νατοϊκής παρουσίας ζητούν τα κράτη της Βαλτικής

Και οι δημόσιες απαιτήσεις της Μόσχας για αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την ανατολική και την κεντρική Ευρώπη έχουν γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς ο φόβος του πολέμου αύξησε τα αιτήματα για αποστολή στρατευμάτων στις χώρες που βρίσκονται κοντά στα ρωσικά σύνορα.

«Φτάνουμε σε ένα σημείο που η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του ρωσικού και του λευκορωσικού στρατού στην Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τα κατάλληλα νατοϊκά αντίμετρα», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας, Έντγκαρ Ρίνκεβιτς, τη Δευτέρα. «Είναι καιρός να αυξήσουμε την παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα, με στόχο τόσο την άμυνα όσο και την αποτροπή».

Το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι ορισμένα κράτη-μέλη του πρόκειται να θέσουν στρατεύματα σε κατάσταση ετοιμότητας και να αποστείλουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή, καθώς η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία μοιάζει ολοένα και πιο πιθανή.

Δείχνει τα δόντια του το ΝΑΤΟ

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επεξεργάζεται το ενδεχόμενο αποστολής χιλιάδων στρατιωτών σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, σε μια «σημαντική στροφή» στη στάση του σε σχέση με την προηγούμενη στρατηγική της μη-πρόκλησης, ανέφεραν σε ανάλυσή τους οι Times της Νέας Υόρκης.

Αν και η ίδια η ανάπτυξη στρατιωτών είναι μάλλον απίθανο να αποτρέψει μια επίθεση στην Ουκρανία, σηματοδοτεί την προθυμία των χωρών του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή. Λέγεται μάλιστα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται ακόμη και να δεκαπλασιάσει τις δυνάμεις της στην ανατολική Ευρώπη, σε περίπτωση που ο Πούτιν εξαπολύσει επίθεση.

«Το ίδιο το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύεται σημαντικά σε περίπτωση που η Ρωσία προβεί σε περαιτέρω επιθετικές κινήσεις. Όλα είναι στο τραπέζι», υποστήριξε ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή Face the Nation.

Η ρωσική απειλή και η «αχαλίνωτη φαντασία» της Δύσης

Ρώσοι αξιωματούχοι που επιβλέπουν την ανάπτυξη στρατιωτών, πλέον κατηγορούν τη Δύση ότι επιδιώκει την πρόκληση κρίσης. «Η απειλή για ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, που υφίσταται μόνο στην αχαλίνωτη φαντασία της Δύσης, χρησιμοποιείται για να εκλογικεύσει την προθυμία της συμμαχίας να “προστατεύσει” τους συμμάχους της», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Όμως καθώς η αντιπαράθεση συνεχίζεται, το κόστος της αυξάνεται για τη Μόσχα. Και, σύμφωνα με τον Guardian, δεν αποκλείεται να γίνει η αιτία που το Κρεμλίνο θα νιώσει αναγκασμένο να δράσει.

Must in

Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη 4-2: Καταιγιστική η «Βασίλισσα» και -1 από την κορυφή

Η «Βασίλισσα» Ρεάλ νίκησε στο «Μπερναμπέου» τη Σεβίλλη με 4-2 και προσπέρασε την Μπαρτσελόνα, αφήνοντάς την τρίτη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο