#Cancel_
Ενα παράλληλο σύμπαν
Ενα παράλληλο σύμπαν, μια παράλληλη πραγματικότητα. Ολες τις τελευταίες μέρες μαίνεται ένας σφοδρός διαδικτυακός πόλεμος. Με πολλές κατάρες, πολύ μίσος και πολλά hashtags που καλούν τους χρήστες του Διαδικτύου να κάνουν cancel διάφορα πρόσωπα. #cancel_Kopsialis, cancel_superkiki, κ.ο.κ. Εικάζω ότι πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν την ιντερνετική θύελλα που έχει ξεσπάσει, πολύ περισσότερο δε, υποψιάζομαι ότι αγνοούν την ύπαρξη πολλών εξ αυτών των ατόμων. Κι όμως, είναι λογαριασμοί με εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους, ένας με 1,2 εκατομμύρια!
Οι περισσότεροι απευθύνονται σε πιτσιρικάδες, μερικοί έχουν αγορασμένους ακολούθους, χαρίζουν δώρα, κινητά, λάπτοπ, με μόνο αντάλλαγμα ένα follow και υποσημείωση πως το unfollow συνεπάγεται μη δυνατότητα συμμετοχής σε επόμενους διαγωνισμούς. Μια αλυσίδα που έχει κρίκους influencers και διαφημιζόμενες επιχειρήσεις, η οποία δημιουργεί την αίσθηση παράλληλης δημόσιας σφαίρας.
Η οποία, αν και χαριτωμένη, κάποιες φορές δύναται να γίνει και επικίνδυνη. Κάποιος με εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους αρκεί να γράψει κάτι ή να συκοφαντήσει κάποιον επειδή έτσι νόμιζε / του είπαν / άκουσε για να ξεκινήσει μάχη. Σειρά μετά παίρνουν οι δικηγόροι. Ενα παράλληλο σύμπαν το οποίο συχνά δεν παίρνει καν χαμπάρι ο μέσος πολίτης, που ασχολείται με προβλήματα της καθημερινότητας και ακούει πού και πού κάποια ονόματα απορώντας ποιοι είναι όλοι αυτοί και τι κάνουν. Τα social media βέβαια ειδικεύονται στη δημιουργία ομάδων που ζουν σε εικονικές φούσκες.
Ομάδες που εντείνουν την πόλωση σε όλους τους τομείς, ανεξαρτήτως του εάν και σε ποιο βαθμό αντιπροσωπεύουν τάσεις της κοινής γνώμης. Ζουν στη δική τους πραγματικότητα, με τις δικές τους βεβαιότητες, που ενδυναμώνονται από τις ίδιες προσλαμβάνουσες και τις ίδιες πηγές ενημέρωσης. Τα γνωστά eco chambers στα οποία συζητάς με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες απόψεις με εσένα, διαβάζεις sites και μέσα ενημέρωσης στο ίδιο μήκος κύματος, μια πραγματικότητα που επί της ουσίας σε απομονώνει από απόψεις άλλων, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζεις τι συμβαίνει ευρύτερα στον κόσμο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια συζήτηση με έναν αντιεμβολιαστή. Με στόμφο σού αναφέρει ομάδες που υποστηρίζουν όσα και εκείνος, sites που αναπαράγουν τις παραληρηματικές θεωρίες, διαδικτυακές ομάδες ανάμεσα σε άτομα που πιστεύουν τα ίδια. Μια φούσκα στην οποία είναι αδύνατον να δημιουργήσεις ρωγμές, πολλώ δε μάλλον να πείσεις ότι πρόκειται για φούσκα. Το πρόβλημα βέβαια ξεκινάει όταν σοβαρά ζητήματα της πραγματικής ζωής αντιμετωπίζονται στις φούσκες των social media και με τους όρους ή τη συχνά ανάλαφρη λογική τους.
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Ο «αόρατος» φιλόλογος από τον Βύρωνα και οι «παλιοί γνώριμοι» επισκέπτες της αποθήκης
- «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» – Μαρτυρίες από την περιοχή που χτύπησε το νέο όπλο του Πούτιν [video]
- Βραζιλία: Τι αφορούν οι κατηγορίες στον Ζαίρ Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος
- Μυτιλήνη: Πάτησε το panic button και πήρε απάντηση σε 31 λεπτά
- Ολυμπιακός – Μπασκόνια 92-69: Την ισοπέδωσε και έφτασε τις έξι σερί νίκες
- Ακρίβεια: Οι «μόνιμες μειώσεις τιμών» έγιναν… αυξήσεις – Τα περίεργα με τα «ταμπελάκια» στα ράφια