Ευρώπη: Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στη διάρκεια των lockdown ίσως έσωσε εκατοντάδες ζωές
Επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν το «φυσικό πείραμα» για να διερευνήσουν τις επιδράσεις της μείωσης της κυκλοφορίας στην ανθρώπινη υγεία
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Περισσότερες από 800 ζωές Ευρωπαίων ενδέχεται να σώθηκαν χάρη στη βελτιωμένη ποιότητα του αέρα στη διάρκεια της πρώτης φάσης των lockdown κατά του κοροναϊού, σύμφωνα με έρευνα.
Τα μέτρα που ελήφθησαν για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα τη συντριπτική μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων στις πόλεις της Ευρώπης, γεγονός που είχε και τη μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση των θανάτων, σύμφωνα με μελέτη ειδικών από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM).
Τι έδειξαν τα στοιχεία
Ανάλυση 47 ευρωπαϊκών πόλεων διαπίστωσε ότι πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, η Βαρκελώνη και το Μιλάνο ανήκαν στις έξι πόλεις της Ευρώπης που είδαν τη μεγαλύτερη μείωση νεκρών. \η μελέτη σημειώνει ότι οι κλειστοί χώροι εργασίας και τα σχολεία είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω του περιορισμού της κυκλοφορίας και της κινητικότητας, ενώ και οι δημόσιες εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν κράτησαν περισσότερους ανθρώπους στο σπίτι.
Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από διοξείδιο του αζώτου, με τη μεγαλύτερη διαφορά, της τάξεως ακόμη και του 50-60%, να καταγράφεται στις ισπανικές, γαλικές και ιταλικές πόλεις, κατά τη διάρκεια αυτής της περόδου.
Αν και διαπιστώθηκε μεγάλη μείωση του διοξειδίου του αζώτου, η μείωση των επιπέδων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα (PM2.5 και PM10) ήταν μικρότερη, καθώς τα τελευταία παράγονται και από φυσικές πηγές, όπως οι πυρκαγιές και η σκόνη, αλλά και από άλλους τύπους εκπομπών.
Η σημασία των ευρημάτων
Ο Αντόνιο Γκασπαρίνι, καθηγητής βιοστατιστικής και επιδημιολογίας στο LSHTM και επικεφαλής της μελέτης δήλωσε: «Τα lockdown κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας είχαν τεράστιο υγειονομικό και κοινωνικό κόστος. Ωστόσο, προσέφεραν μοναδικές συνθήκες διερεύνησης των δυνητικών επιπτώσεων αυστηρών πολιτικών επί της μείωσης της ρύπανσης σε αστικές περιοχές».
«Αυτό το φυσικό πείραμα μας επέτρεψε μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο η ποιότητα της ατμόσφαιρας θα μπορούσε να βελτιωθεί μέσω δραστικών μέτρων δημόσιας υγείας, που θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν σε φυσιολογικές περιόδους. Η πληροφορία αυτή μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για την προσπάθειά μας να σχεδιάσουμε αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αστικής ρύπανσης».
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature’s Scientific Reports χρηματοδοτήθηκε από το το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετεωρολογικών Προβλέψεων Μέσης Εμβέλειας εκ μέρους της Υπηρεσίας Επιτήρησης της Ατμόσφαιρας Copernicus. Συνέκρινε τις κυβερνητικές πολιτικές 47 ευρωπαϊκών πόλεων από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2020 και αξιολόγησε τις μεταβολές στα επίπεδα ρύπανσης και τον αριθμό των θανάτων.
Η Ροσέλ Σνάιντερ, επίτιμη αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστήμης των γεωχωρικών δεδομένων στο LSHTM και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, σημείωσε: «Η συγκεκριμένη και άλλες αντίστοιχες μελέτες μπορούν να μας βοηθήσουν να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι είναι πραγματική ανάγκη να βελτιώσουμε την ποιότητα της αστικής ατμόσφαιρας, τόσο για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για το περιβάλλον».
«Οι κυβερνητικές πολιτικές που χαράχτηκαν κατά τη διάρκεια της άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού του 2020 μας έδωσαν μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουμε ένα σενάριο πραγματικής ζωής με χαμηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης».
Με πληροφορίες από Guardian
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις